A Carolina Reaper, amely eredetileg a HP22B nevet viseli és a Capsicum chinese családjába tartozik. 2013-ban erősségben Guinness rekorder volt a chili paprikák között.
Ízvilága első harapásra gyümölcsös, utána fokozatosan felépülő csípősség következik. Mint ha égő parazsat rágnánk.
Csípősségét a kapszaicin vegyület adja, melyet a Scoville skálán mérnek. A hivatalos Guinnes World Record bejegyzése szerint a Winthrop Egyetem mérései alapján 2013-ban a legcsípősebb darab közel 2.200.000 SHU volt a skálán.
A paprika felülete egyenetlen, göcsörtös és a végén kis farok található. Teljesen érett állapotban 4-5 cm.
Elképesztő, hogy abból az apró magból, milyen pokolian csípős dolog tud kifejlődni. Persze ehhez hozzátartozik a növény gondos nevelgetése is.
A termesztéshez szükséges minimális hőmérséklet 18-20 °C. Otthoni neveltetésre alkalmas növény. Korlátozni kell a növény növekedését, hogy hamarabb teremjen. Ezért ajánlott 30-40 cm átmérőjű cserépbe ültetni.

Neveltetés
A vetőmag csíráztatása lassú folyamat és eltarthat 2-4 hétig is. A magok meleg 29 °C fok körüli nedves környezetet igényelnek. Fényigényes növény. A talajnak enyhén savasnak (ph 6-6,5) és laza szerkezetűnek kell lennie. A gyökereket védeni kell a magas hőmérséklettől.
Meghalsz ha sok Carolina Reaper-t eszel meg?
Nem. Ez a hihetetlenül csípős paprika, a kapszaicinnak köszönhetően csak fájdalmat vált ki a szájban és az ember torkában (na meg másnap a mellékhelyiségben), így ez a fájdalomérzet nem árt a testednek. Ugyanakkor van az a halálos kapszaicin dózis, de ehhez 3 kg szárított Carolina Reaper port kell megenned egy ültő helyedben, hogy ez megtörténjen.
A Carolina Reaper természetes eredetű?
Igen is és nem is. Ezt a paprikát nem fedezték fel mint sok másik chili paprika fajtát, ez egy keresztezésből jött létre. Ez nem jeleni azt, hogy nem lehetett volna lehetősége a természetben, emberi beavatkozás nélkül kifejlődni. Ez viszont lassú és időigényes folyamat lett volna, valószínű eltartott volna több ezer vagy millió évig is.
A Reaper GMO?
Nem! Ez nem egy genetikailag módosított növény. Ez egyszerűen két paprika fajta között létrejött keresztezés. A Bhut Jolokia-ból és a Red Habanero-ból.
Biztonságos a Carolina fogyasztása?
Igen, teljesen biztonságos a fogyasztása. Rendkívül ritka az ismert egészségügyi problémája, egyes embereknél a csípős ételek fogyasztása ideiglenes gyomorpanaszokat okozhat, főleg azoknál akik nem fogyasztanak rendszeresen extra csípős ételeket.
Meddig nevelhető maga a növény?
Akár 10 évig vagy tovább is élhetnek, ha megfelelő körülményeket biztosítunk a teleltetéshez. Ezek a növények évelők és ez azt jelenti, hogy sok éven át nevelhetőek, feltéve ha meg vannak védve a hideg hőmérséklettől. Téli időszakban is biztosítani kell neki a napfényt és a vizet.