Jalapeno

Jalapeno

Mi is az a jalapeno paprika?

Messze az egyik legkedveltebb chili paprika. Akár minden napi használatra is. A jalapeno egy közepesen erős, kapszaicin tartalmú paprikafajta. Mexikóból származik és ma már nem csak Amerika kedvence, hanem világszerte népszerű az aromája és enyhe csípőssége miatt.

Előszeretettel fel lehet használni szószokhoz, savanyúságokhoz, főételekhez, levesekhez és bármihez amit csípősen is megeszünk. A hőszintje a Scoville Skálán átlagosan 5000 SHU-ra tehető (2500-8000 SHU). Ha összehasonlítod a világ legerősebb paprikáival, mint például a Carolina Reaperrel, azt látod, hogy a jalapeno valójában meglehetősen alacsonyan helyezkedik el a Scoville skálán. Ettől függetlenül nem elhanyagolható az erőssége. Színe zöld, de ha rajta hagyjuk a növényen hosszabb ideig érni, akkor pirossá válik. A piros jalapeno paprika is ugyanolyan finom, mint a zöld, bár egy kicsit édesebb.


A jalapeno származása:

A jalapeno név spanyolul „Jalapa” (vagy Xalapa). Eredetileg Mexikó egyik városában Veracruzban termesztették. A mexikói bennszülöttek snack ételként fogyasztják.

Egyéb elnevezései:

Huachinango – az érett piros jalapeno
Chile Gordo – „Fat Chili Pepper”
Cuaresmeno
Chipotle Pepper – füstölt jalapeno paprika

A jalapeno ültetése:

A neveltetése nem nehéz, nem igényel különös szaktudást. Magról való neveltetéshez szórjunk 2-3 magot egy vetőtálcába, vagy egy kis edénybe és szórjunk a tetejére egy kis komposztot. A talajt folyamatosan nedvesen kell tartani amíg a magok csíráznak, nehogy a mag kiszáradjon és sötétben, kis mennyiségű szűrt fényben kell tartani, amíg a hajtások meg nem jelennek.

A növekedésük egy kicsit lassan indul be, így hasznos lehet a növények termesztését néhány hétig (akár 8-12 hétig) beltérben kezdeni. A levelek megjelenésétől kezdve déli fekvésű napsütötte helyen kell tárolni. 2-4 levél megjelenése után szükséges lesz egy nagyobb edénybe külön szedni és újra ültetni.

Amikor már nincs talaj menti fagy akkor a növényt ki lehet ültetni a kertbe vagy egy nagyobb edénybe és a szabadban tárolni. Érdemes napfényes helyre ültetni, ahol naponta legalább 6-8 órát süt a nap.

Növekedésük során érdemes karózni vagy felkötözni nehogy eldőljenek vagy kitörjenek. A talajt folyamatosan nedvesen kell tartani, de nem áztatni! A jalapeno paprika nem igényel műtrágyát, kivéve, ha edényben hagyjuk. A tápanyagot megfelelő öntözéssel együtt lehet használni az optimális növekedési sebesség érdekében. Számos oka lehet annak, ha a növény nem növekszik elégségesen, mint például a nem megfelelő talajviszonyok, nem elegendő napfény vagy a túlzottan magas hőmérséklet.

Egy növény akár 30-40 jalapeno paprikát is terem egyszerre, ez függ az éghajlattól az öntözéstől és a talaj minőségétől is. 

A jalapeno felhasználása:

Mivel viszonylag enyhén csípős, így egészben is fogyasztható. A sajtokkal töltött, rántott, sült jalapeno nagy népszerűségnek örvend a gasztronómiában. Továbbá használják salsa szószok, palackozott csípős chili szószok alapanyagaként. Nagyon finom savanyított formában is. A jalapeno paprikát száríthatjuk, füstölhetjük és chipotle fűszerként is használhatjuk.

Mi is felhasználjuk ezt a paprikát - itt böngészhetsz a chili szószaink között!

Saját termesztésű chili paprika készítményeinket ide klikkelve tudod megnézni.


Comments (2)

 1. Kristóf
  Kristóf

  Kedvencem

  Az egyik kedvenc chili paprikám a jalapeno. Minden évben savanyítok pár üveggel.

  Reply

  1. Chili Hungária Webshop
   Chili Hungária Webshop
   Mi is szeretjük :) és tényleg nagyon jól használható alapanyag.

   Reply

Leave Your Comment

Powered By OpenCart
Chili szósz Webshop - Chili Hungária © 2019
A convenient and secure online payment is provided by Barion Payment Zrt., MNB license number: H-HU-1064/2013 Credit card details are not available to our store.