A Chiliről minden

A Scoville skála csúcsán még mindig a Carolina Reaper van

Chili
Termesztés
Carolina Reaper
Csípős
Paprika fajták
Legcsípősebb
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
A Scoville skála csúcsán még mindig a Carolina Reaper van

Lassan egy évtizede foglalta el a Carolina Reaper a Scoville skála legmagasabb fokát, és köszöni szépen, jól érzi magát. Amit mondjuk egyáltalán nem csodálunk, hiszen ennyi időn át előtte még semelyik paprika nem élvezhette a dobogó legfelső fokát. Atyja, Ed Currie nem csak azzal szerzett világhírnevet és a paprikatermesztők között elismerést, hogy kinemesítette a csípősség királynőjét. A hangzatos cím fellendítette a bizniszt, hiszen a fanatikusoknak bármit el lehet adni, amire azt írják, hogy Carolina Reaper van benne.

Carolina Reaper a Scoville skálán

 

A Scoville skála Wilbur Scoville nevét őrzi, ugyanis az amerikai kémikus 1912-ben kidolgozott egy használható módszert a csípősség mérésére. Az eredeti koncepció szerint a teszt csoportban 5 alany vesz részt, és addig hígítják cukros vízzel a paprikaoldatot, amíg már egyikőjük sem érzi csípősnek. Ennek megfelelően az édes paprikák 0 SHU értékkel bírnak, a magyar hegyes fajták például 2500 körül, a jalapeno 2500-8000-ig terjedhet, a Cayenne-bors 30-50.000 között helyezkedik el, a Habanero 100 és 350.000 ezer értéket mutat, és a piramis csúcsán a másfél-kétmilliós SHU egységgel a Carolina Reaper vezet. Már ami a valódi paprikákat illeti. Az e fölötti értékek ugyanis már a tiszta kapszaicint képviselik. 

 

Csípős paprikák gyermeke

 

A Carolina Reaper egy fantasztikus nemesítés eredménye. A Bhut Jolokia és a Red Habanero gyermeke, ha úgy tetszik. A Bhut Jolokia is rekorder volt 2007-2011-ig, tehát nem Carolina az egyetlen dobogós a családban. Úgy látszik, chiliknél is igaz a mondás: nézd meg az anyját, vedd el a lányát. A Red Habanero nincs az élvonalban, de a maga 350-600.000 SHU értékével masszív ellenfélnek mondható. Érdekes, hogy a harapás első élménye nem a marás azonnal, hanem egy enyhén gyümölcsös aroma, ami egyébként nem ritka az ilyen nagyon erős paprikák körében.

 

Nevelj egyet otthon!
A chili termesztése otthon nem akkora ördöngösség, mint amilyennek első hallásra tűnik, de lehet, hogy tényleg először más fajtával érdemes kísérletezned. Ha azonban elszánt vagy, vagy van már némi tapasztalatod, akkor ültess el néhány magot, gondozd őket szeretettel, a növény pedig meghálálja kapszaicintartalmának összes melegével. A magoknak a csírázásig valamivel magasabb hőmérsékletre van szükségük, mint a paprikának általában, úgy 29°C körül. Így is lehet, hogy 2-4 hetet várnod kell az első csírák megjelenéséig. Amikor földbe ülteted, ügyelj rá, hogy a talaj enyhén savas legyen és kellően laza. Folyamatosan sok napfényt igényel, még télen is. Ha sikerül eltalálnod az igényeit, akár 10 éven át szüretelheted a saját chilidet.

 

A legerősebb szószunk alapanyaga

 

A Kegyes Halál fantázianevet viselő szószunkat csak az erős idegzetűeknek ajánljuk. Ez a kence még a díjnyertes Spirit of Attila szósznál is csípősebb. A két alapanyag, amiből készítjük, a Trinidad Moruga Skorpió és a Carolina Reaper, önmagukban is tiszteletet követelő kapszaicinértékkel bírnak. Kísérletező kedvünk azonban a gondosan érlelt paprikák szüretelését követően arra ösztönzött minket, hogy kikísérletezzünk egy olyan különleges chili szószt, ami nem ismer tréfát.

 

A recept kialakult, és pontosan tartjuk magunkat hozzá, hogy mindegyik üveg halálos legyen. Sőt, egy új gyártási technológiának köszönhetően 30%-kal erősebb kence a végeredmény. Óvatosan kell használni, mert lassan épül fel a kapszaicin hatása, de aztán zsibbaszt, izzaszt, éget.

 

Kérdésed van? Ha többet szeretnél tudni a termékeinkről, keress minket bizalommal!