Chili lexikon

Carolina Reaper
Cayenne
Chili
Chipotle
Csípős
Felhasználás
Ghost chili
Habanero
Jalapeno
Kapszaicin
Legcsípősebb
Paprika fajták
Scoville
Szellem chili
Trinidad Scorpion
Szűrés törlése
Enyhén csípős ízek a mexikói konyha szerelmeseinek - ez a poblano chili

A poblano chili a mexikói konyha hagyományait hordozza magában, hiszen nagyon sok ételük alapja ez a lédús, nem túl csípős chili paprika. Hiszen nemcsak az extrán erős zöldségek léteznek, amiktől könnybe lábad a szemünk - próbáld ki a poblanóból készült fogásokat még ma!

A Trinidad, a Moruga és a Skorpió
29
Szept

A Karibi Szentháromság

Nem vagyok szakember, csupán műkedvelő. Ezért aztán könnyű dolgom van, mert ha valamit nem értek, vagy unalmasnak találom, egyszerűen átugrom! Lehet, hogy ez nem helyes, de számomra nagyon praktikus! - Diczkó László

Nem, nem! Nem hagyományos chili bemutatás! Azt már oly sokan megtették, hogy őszintén, már kicsit unom is. Ez is, mármint a Trinidad Moruga Scorpion is egy szupererős fajta, az SHU-kal ebben az írásban nem szeretnék foglalkozni, sokféle szám van, kardozzon a számokkal, akinek van kedve igazságot tenni. Nekem ez itt nem célom! Még maga Paul Bosland is úgy írt róla, hogy Ők (NMSU), ugyan átlagosan 1,2 millió SHU-t mértek, de volt olyan állomány, ahol 2,0 millió feletti minta is volt.

Chipotle chili paprika
15
Jan

A chipotle a mexikói étrend egyik reprezentatívabb étele, ez egy szárított, füstölt Jalapeno paprika. A legtöbb Jalapenot zölden szedik és használják. De ha tovább hagyjuk érni, akkor a színe vörösre változik. Van, aki ilyen állapotban addig hagyja érni amíg el nem kezdenek száradni és ezt követően leszedi és füstöli amíg teljesen ki nem száradnak. Mások éretten szedik le és füstölés során szárítják meg. Az eljárás során a paprika a súlyából 80-90%-ot veszít.

7 Pot Douglah chili paprika
08
Jan

Kevés chili van, ami erősebb a 7 Pot Douglah-től. Ez egy rendkívül csípős és ritka paprika. Trinidadból származik, nevét arról kapta, hogy egy kis darab paprika képes 7 edénnyi étel csípősségét biztosítani.

A chili paprikáról
19
Szept
A chili paprika egész évben kapható valamilyen formában, hogy a világ minden táján ízletes csípős ételeket készítsenek belőle, azok számára, akik elég bátrak ahhoz bevállalják a tüzes hőjét. Ez a növény képes arra, hogy tüzet okozzon a szádban, vagy akár könnyet csaljon a szemedbe, amikor egy fűszeres mexikói, zamatos szechuan-i, heves Thai vagy indiai ételt eszel. A chili paprika a Capsicum latin elnevezésű élelmiszerek családjába tartozik.
Hogyan tároljuk a chili paprikát?
19
Szept
Útmutatást nyújtunk, hogyan és hol kell tárolni a chili paprikát annak érdekében, hogy hosszabb ideig maradjon friss a leszedést követően. Függetlenül attól, hogy termesztesz chili paprikát, vagy nagyobb mennyiségben vásároltál a termelői piacról vagy boltból és a szükséges mennyiségtől több van, a maradékot valamilyen úton-módon el kell tárolnod.
A 20 legerősebb chili paprika a világon
19
Szept

Ez a legerősebb chili paprika lista egyénileg készült, tapasztalatokból és hosszas utána járásokból, lehetne még megemlíteni többféle paprikát, de próbáltunk olyanokat választani ami biztosan méltó a listán való elhelyezéshez.

Cayenne bors
19
Szept
Sokan úgy gondolják, hogy a Cayenne paprika a gyógynövények királya. Valójában évezredek óta használják számos egészségügyi probléma kezelésére. Nemcsak gyógyászati tulajdonságai vannak, hanem a Cayenne bors nagyszerű alapanyag főzéshez is.
Jalapeno
01
Jún
Messze az egyik legkedveltebb chili paprika. Akár minden napi használatra is. A jalapeno egy közepesen erős, kapszaicin tartalmú paprikafajta. Mexikóból származik és ma már nem csak Amerika kedvence, hanem világszerte népszerű az aromája és enyhe csípőssége miatt.
Habanero
19
Szept
A habanero az egyik legismertebb és legnépszerűbb fajta. Felhasználási módja korlátlan, egyik chili paprika sem előzi meg a népszerűségét. Ha bírod a csípőset, akkor egyből beleszeretsz a csodálatos gyümölcsös ízébe és ezen felül meglepő egészségügyi előnyökkel is jár a fogyasztása.
Szellem chili (Ghost chili / Bhut Jolokia)
19
Szept
A Szellem chili paprika más néven Bhut Jolokia ismertebb nevén Ghost chili eléri az a Scoville skála 1 milliomodik értékét, pontosabban 1.041.427 SHU-t. Ezzel bekerül a világ 10 legcsípősebb chili paprikái közzé. Sokan még azt hiszik, hogy a Szellem chili a világ legerősebb paprikája, pedig már régen nem az. Többen is megelőzték már, mint például a Trinidad Scorpion „Butch T". A világcsúcsot csak 4 évig tudta tartani 2007-től 2011-ig. Egyes feltételezések szerint Indiából származik.
Trinidad Scorpion Butch T
19
Szept
A Trinidad Scorpion Butch T egy csípős paprika, amit nem szabad könnyedén venni. Elismerést érdemlően 1.463.700 SHU-t ért el a csípősségi skálán, ami valljuk be nem kevés és ezzel a világ legkiválóbb paprikái közzé sorolható.
Trinidad Moruga Scorpion
19
Szept
A Trinidad Moruga Scorpion a maga 2.009.231 SHU értékével a második legcsípősebb chili paprika a világon. Nevét a termés végén elhelyezkedő kis farokról kapta, ami hasonlít a skorpió farkához. Sok csípős chilit neveztek el arról a területről, ahonnan származik. Trinidad állam Moruga kerületében őshonos ez a paprika. 2012-ben még tartotta a világ legcsípősebb chili paprikája címet, de későbbi kísérletezgetéseknek köszönhetően megelőzte a Carolina Reaper, melynek SHU értéke jóval meghaladta azt. Az előző rekordtartó az indiai Bhut jolokia volt.
Carolina Reaper
18
Szept

A Carolina Reaper, amely eredetileg a HP22B nevet viseli és a Capsicum chinese családjába tartozik. 2013-ban erősségben Guinness rekorder volt a chili paprikák között.