Fűszerolaj

A fűszerolaj egy újabb lehetőség a chili ízének élvezetére. Az olaj nagyszerű közvetítő anyag. Amellett, hogy sokáig tartósítja a benne úszkáló paprikát, fokozatosan átveszi tőle a csípősséget. Elég egy-két cseppet használnod belőle ahhoz, hogy érezd a chili erejét. 

 

Kínálatunkban két eltérő intenzitású fűszerolajat találsz. Mindkettőt használhatod főzéshez, valamint saláták, húsok további ízesítéséhez. A rendhagyó felhasználás mellett ínycsiklandó látvány az asztalon az olívaolajban hemzsegő chili paprikák és egyéb fűszerek látványa. Ismerd meg a chilis fűszerolajokat alaposabban ebben a kategóriában.

Mire jó a fűszerolaj?

 

A mediterrán országokban, például Olaszországban tipikus jelenség, ha egy szép kis üvegben fűszerolajat készítenek az asztalra. Nálunk még nem annyira elterjedt a használatuk, pedig rendkívül széleskörűen lehet alkalmazni. Egy-két cseppet önthetsz a levesekbe, pörköltbe, gulyásba, halászlébe, hogy élvezhesd a csípős aromát. Ha bírod az erőset, akkor önthetsz a salátára is belőle vagy akár pácolhatsz benne húsokat is. 

 

A csípős fűszerolaj titka

 

Fűszerolajokat rengeteg fűszernövényből készítenek. Sőt, ha tudod, hogy nálatok gyorsan fogy, akkor akár tehetsz bele feta, illetve kecskesajtot is. Az összhatáson nemhogy nem ront, hanem még finomabb lesz a kialakult ízorgia. A fűszerolaj titka a hozzávalókban rejlik. Általában nem kell hozzá sok minden, ellenben ezeknek kiváló minőségűeknek kell, hogy legyenek. Egészséges, friss fűszernövényeket, sajtot vagy chilit használj. Maga az olaj általában hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj, de választhatsz szőlőmagolajat is. 

 

Az érlelés 2-4 hétig tart sötét, hűvös helyen. Érdemes naponta megrázni, felkeverni az üveget, hogy keveredjenek az ízek. A fűszereket ezután érdemes leszűrni, a chili azonban maradhat az üvegben. A chilik nagy mennyiségben tartalmaznak kapszaicint, amik zsírban vagy olajban oldódnak. Az olaj fokozatosan veszi át a csípős ízt, illetve a kapszaicin jótékony tulajdonságait. Minél tovább tart az érlelés, annál erősebb lesz a chilis termék

 

A mi chilis fűszerolajaink

 

A bevezetőben említettük, hogy termékeink között kétféle fűszerolajat is találsz. Ezek közül a Chilis olajban többféle paprikákat válogattunk gondosan össze. Az enyhén erős olajhoz adtunk egy csipet sót, valamint fokhagymát és némi kakukkfüvet. A végeredmény egy kellemes öntet, ami tökéletesen illik szárnyas húsokhoz, salátákhoz vagy akár sütéshez. 

 

A Pogánybors chili olajunk csípősebb kategóriát képvisel, amiben nem kapott helyet más, csak a gyönyörű pirosra érett paprikák. Ételek készítéséhez, pácokhoz javasoljuk a hozzáadását. A benne lévő chiliket külön is el lehet fogyasztani szendvicsben vagy hidegtál feltétjeként. A 250 ml kiszerelésű üveget többször is utántöltheted, így ha beválik a fűszerolaj használata, mindig lesz utánpótlás.

 

A szép üveg legalább olyan fontos, mint a kifogástalan tartalom

 

Igyekeztünk olyan palackokat találni a chilis fűszerolajoknak, amik nemcsak könnyen szállíthatók, de praktikusak és esztétikusak. Az egyszerű, ám mégis elegáns hosszú üvegben ínycsiklandó látványt nyújtanak az egymás hegyén-hátán elhelyezkedő chilik. Ha házilag készíted el a saját verziódat, akkor még változatosabb üveget is használhatsz. Vágott virág helyett impozáns dísze lehet a terített asztalnak.

 

Próbáld ki a chilit másképp, használd olaj formájában is. Ha pedig neked bevált, akkor rendelj chilis fűszerolajat egy családtagodnak, aki szintén odavan a különlegességekért.