Blog

Carolina Reaper
Chili
Csípős
Felhasználás
Ghost chili
Habanero
Jalapeno
Kapszaicin
Legcsípősebb
Mag
Magyar
Palánta
Paprika fajták
Paprikakrém
Scoville
Szellem chili
Termesztés
Trinidad Scorpion
Verseny
Szűrés törlése
14 paprika, amiről érdemes szót ejtenünk - a kalifornia paprikától a Carolina Reaperig
13
Szept

Mondani szokták, hogy ha ízletesebbé, különlegesebbé szeretnél tenni egy ételt, csak dobj bele némi chili paprikát. Van valami bódító abban, amikor a torkodat égeti a chili paprika. A chili paprika fogyasztása során kibontakozó ízélmény, ahogy fokozatosan felépül a szádban a csípős íz, egyszerűen magával ragadó. Egyes chili paprikáknak, mint például a Chipotle-nak (szárított, füstölt Jalapeno paprika) az a különlegessége, hogy nemcsak az édes paprika pikáns aromáját és csípősségét adja át az ételnek, hanem a kellemes, egészen enyhe füstös ízt is.

A magyar hegyes erős paprika és ellenfelei a scoville skálán
09
Szept

A hazai zöld, hegyes, erős paprika a scoville skála szerint nem is annyira erős, ugyanakkor népszerű kiegészítője a vasárnapi húsleveseknek. Ebben a bejegyzésben sorra vesszük az ellenfeleit, és megismerjük a scoville skálát. 

 

Webáruházunk termékpalettáján több díjat nyert szószt, fűszert vagy akár olajat is megtalálsz, amivel remekül ki tudod egészíteni a fűszeres polcod állományát. Ha te is a csípős íz kedvelője vagy, olvass tovább!

Kérek negyed kiló paprikát. Egy darab lesz, maradhat?
01
Szept

A helyi fajták, vagy tájfajták, olyan fajták, amelyek évtizedek alatt alakultak ki az otthoni kertekben és a gazdaságokban. A családok több generáción keresztül adták át őket, így alkalmazkodtak a helyi körülményekhez. Ennek következtében ellenállóbbá váltak a helyi kártevők és betegségekkel szemben. Ha ehhez hozzátesszük azokat az íz jellemzőiket, melyeket hiába keresünk a nagyáruházak polcain, és a váratlan extra tulajdonságokat, valamint a lenyűgöző kapcsolatot a múlttal, könnyen felismerhető, hogy ezek mind olyan jellemzők, amelyeket érdemes megőrizni.

A jalapeno savanyúság is, vagy csak baromi csípős?
27
Aug

Hogy lenne már a jalapeno savanyúság?! Mindenki tudja, akár álmából felébresztve is, hogy az egy chili paprika fajta. Rosszul. Mert igenis a jalapeno lehet savanyúság, csak egy kis fantázia és kísérletező kedv kérdése az egész.

A legfontosabb kérdés: mennyi a chili paprikában lévő kalória mennyisége?
26
Aug

Akármilyen gusztusos és finom valami, a fogyókúrázók, sportolók, alakjukra vigyázók mindig gyanakodva szemlélik: vajon mennyire diétás? Ezért ebben a blogbejegyzésünkben a chili paprikában lévő kalória mennyiségéről lesz szó.

Felül paradicsom, alul krumpli? Na nemááá’!!
21
Aug

A krumplidicsom


Az úgy volt, …. hogy mindig minden az utolsó pillanatban jut eszembe, vagy még akkor sem! Növénytermesztésnél ez nem túl előnyös. Most is valami ilyesmi történt, de az alapgondolat nem az enyém volt, egy „kertészkereskedőpalántadealerüzletasszony” kérdezte tőlem, hogy miért nem oltok krumpliba paradicsomot? Hmm? Krumpliba? Minek? Most? Hogy? Mer' lehet? ..de tényleg, minek?

Legvad(as)abb álmod válik valóra: chilis vadas szósz
24
Aug

Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy a minden húsevő ember által közkedvelt vadas szósz és a chili paprika szerelembe esett, és közös gyermekükként megszületett egy olyan mártás, amely a vadas ízvilágot hozza, de ráadásul kellően csípős is? Igaz, csak kettes erősségű a skálánkon, de nem is az a célja, hogy mindent taroljon, hanem hogy kellő pikantériát adjon egy amúgy már jól ismert íznek. Ha nem ettél még ilyet, de máris felcsillant a szemed, akkor olvass tovább figyelmesen!

Az ördögi extra chili szószok világa
23
Aug

Kegyes halál és mennydörgés! Nem, nem az Ördög beszél hozzád, ezek csak a legdurvább csípős íz rajongókat is próbára tevő extra chili szószaink fantázianevei.

Így állj neki: paprikakrém télire
29
Júl

Paprikakrém télire? Tegye fel a kezét az, aki szeret a téli hidegben, szezonon kívül finom nyári ízeket fogyasztani! Sokan vagyunk, ugye? 

 

Na és most tegye fel a kezét az, aki szeret nyáron, a 38-40 fokban a forró tűzhely mellett állni, órákon át! Senki?

 

Tulajdonképpen érthető. Pedig sajnos a kettő összefügg. Annak lesz télire eltett finomság a kamrájában, aki nyáron hangya módjára szorgoskodott a konyhában, akár kánikula volt, akár nem. De a befőzés nem feltétlenül bonyolult, pofonegyszerűen is túleshetsz rajta.

 

Különösen érdemes nekiveselkedni, ha a magyaros fogásokat bőséges íztöbblettel ellátó házi paprikakrémről van szó. 

Paprikamag csíráztatása – Neked is menni fog!
28
Júl

Egyes növények folyamatosan sok fényt, vizet és meleget igényelnek, és akkor egész évben teremnek. Ilyen a paprika is, de sajnos a magyarországi időjárási viszonyok között egynyáriként tudjuk csak kezelni, illetve az ültetési szezonban még gyakoriak a fagyok, ezért szabadföldbe ültetés előtt érdemes először a paprikamag csíráztatásával kezdeni, majd palántává nevelni.

Indiai fűszerkeverék: a legnépszerűbbek között
26
Júl

Az indiai fűszerkeverék talán a legnépszerűbb minden fűszerkeverék közül. Raguk, szószok, húsételek válnak pikánssá általa. Valószínűleg nincs olyan felnőtt ember a földkerekségen, aki ne tudna egy jellegzetes ízvilágot társítani hozzá. Akár gyakran használja, akár ritkán, az indiai fűszerkeverékek speciális alapízét mindenki jól ismeri.

Főzött paprikakrém? Azt eszik vagy isszák?
19
Júl

A főzött paprikakrém tulajdonképpen ugyanolyan fűszer, mint az őrölt fűszerpaprika, a csípős szósz vagy a chiliszósz, és mégis más. Számos étel receptjéhez használható ételízesítőként, és mivel a magyar konyha amúgy is paprikaközpontú, nem is kell nagyítóval keresni, hogy mihez használhatnánk fel.

Miért csíp a csípős szósz?
29
Jún

Mar, csíp, éget... ilyen egy igazi csípős szósz, amikor megkóstoljuk. Szétárad a szánkban, de az orrunkban és a torkunkban is érezzük hatását, miközben könnybe lábad a szemünk. 

A barbecue szósz az új ketchup?
28
Jún

Barbecue party, barbecue szósz, barbecue szelet… mit is jelentenek ezek pontosan?

 

Ami nálunk a kerti parti szalonnasütéssel, az az Egyesült Államok déli államaiban a barbecue party. Társas program, baráti összejövetel, ahol húsokat, zöldségeket sütögetnek a szabadban, faszénparázson, és olyan speciális fűszerezést használnak, amelynek tényleg külön nevet kellett adni. Ez lett a barbecue.

III. Kabai Erőspaprika Evő Verseny
23
Jún

Egy év kényszerű kihagyás után, újra Kabai Erőspaprika Evő Verseny! Időpontja: 2021. 08. 14. 17:00.

Hosszú szervezés után, Potocki Ferenc (Rike) közbenjárásának köszönhetően, a Leauge Of Fire (Bristol, UK) felvette az eseményt a hivatalos LOF versenyek közé, tehát a kupán és a díjakon túl, hivatalos világranglista pontokat kap(nak) a győztesek! Megkaptuk a szabályzatot, mely szigorúan kötött, de ezzel a szabályzattal már több mint ezer versenyt rendeztek szerte a világon! Gyertek, jó lesz!

Egyél gyakran csilit, a paprikában lévő vitamin erősíti az immunrendszered!
23
Jún

A csípős paprikában lévő vitaminról méltatlanul kevés szó esik. Sőt, a csili kapcsán szinte mindig csak a pokoli erőteljes ízérzet kerül szóba. Pedig hidd el, a csípős paprika rendszeres fogyasztásának számos jótékony hatása is van.

 

Megértem, ha kételkedsz, és nem éppen az immunerősítés jut róla eszedbe. De olvasd csak végig ezt a cikket, és meglátod: megváltozik a véleményed a kegyes halálról!

Fűszerpaprika – Az ízesítő, amit csak a magyarok értenek
14
Jún

Amikor külföldi ismerősöknek próbáljuk elmagyarázni, hogy mi is a fűszerpaprika, miért jó, ha majdnem minden ételünkbe bele tudjuk tenni, a legtöbben értetlenül állnak a témával szemben. Pedig ha megnézünk egy átlagos magyar háztartást, fűszerpaprikát valószínűleg találunk a konyhapolcon.

 

Nálunk a webshopban is különféle fűszerpaprikákat találtok, legyen szó csípős vagy kevésbé csípős ízekről, esetleg füstösebb aromákról. 

Paprikakrém készítése, ahogyan mi szeretjük
27
Máj

A méltán népszerű csiliszószok mellett igenis a paprikakrémeknek is megvan a maga helyük és szerepük a magyar háztartások konyhájában. Népszerűségüket az is indokolja, hogy kicsit kevésbé csípősek a folyékony rokonaikhoz képest. A paprikakrém készítése más eljárást és folyamatokat igényel, mint a szószok előállítása.

Különleges ízvilágot veszítesz, ha nem próbálod ki a csípős paprikakrémet
26
Máj

Sokszor tapasztaltad már, hogy időnként szeretjük innovatív módon újragondolni a már meglévő dolgokat. Csavarni egyet a rutinon, és előrukkolni valami újszerű megoldással. Ilyen termékeink a csípős paprikakrémek, amelyek ismerős ízvilága, mégis különleges textúrája azonnal a csilirajongók kedvencévé avanzsált. Te kóstoltad már? Ha igen, akkor jól tudod: a csípős paprikakrémeknek ott a helyük minden háztartásban.

Te csíped a marha erős szószokat?
21
Máj

Már az illatán is érződik, hogy ez bizony bivaly erős lesz. Aztán a szádhoz emeled, belekóstolsz, és elönti testedet az ismerős érzés: a szád és az arcod lángolni kezd, a szemed szinte kifolyik az égető hatástól, és úgy érzed, az egész tested lángvörös a sokkoló élménytől, amit a marha erős szósz okoz. Ez a csilipaprika és a belőle készített szószok, fűszerek és olajok fogyasztásának tipikus hatása.

Még fogyasztás előtt kerülj képbe, hogy milyen a csípős paprika hatása!
18
Máj

Kétféle ember él a Földön: aki kipróbálta már a csilipaprikát, és aki még nem. Ha ez utóbbi csoportba tartozol, egy dolgot akkor is biztosan tudsz: baromira fog csípni. Nem csoda hát, ha hosszasan mérlegeled és győzködöd magad, hogy bele merj-e egyáltalán kóstolni. Vajon mennyire lesz erős az íze? És egyáltalán: mégis milyen lehet a csípős paprika hatása?

Úton az ökológiai szemléletű termesztés felé III.
31
Márc

Gondolatok palánta széttültetés során

Munka közben hajlamos az ember elgondolkodni, főleg, ha egyedül dolgozik! Hallgassátok meg mik jutottak eszembe az átültetés kapcsán! Mi is a mikorrhiza gomba, mire jó és mire jó még. Mennyi "talajt" használ a növény.

Úton, az ökológiai szemléletű kertészkedés felé II.
04
Febr

DIY penetrométer

Nem vagyok szakember, csupán műkedvelő. Ezért aztán könnyű dolgom van, mert ha valamit nem értek, vagy unalmasnak találom, egyszerűen átugrom! Lehet, hogy ez nem helyes, de számomra nagyon praktikus!

Diczkó László

Úton, az ökológiai szemléletű kertészkedés felé
03
Febr

1. rész A felismerés

Immár tíz éve kertészkedek, vagyis több, de tíz éve a megtermelt zöldséget feldolgozom és értékesítem. Eleinte munka mellett, hat éve viszont főállásban, fő bevételi forrásként.

Az év chilijei kertészetünkben
27
Júl

Szemtelen chilik

Minden évben van legalább egy tő paprika, vagy paradicsom, amin mindig meg-megakad a szemem, amin jártamban-keltemben, valamilyen külső tulajdonságával felhívja magára a figyelmet. Szerintem ezzel minden kertészkedő így van, néha-néha rácsodálkozik egy karalábéra!

A Kabanéró projekt
12
Aug

A növénytermesztéssel, de főleg a chilitermesztéssel foglalkozó külföldi csoportokban rendszeres téma, a különböző otthoni keresztezések eredménye, új, „saját” fajták nemesítése. A videómegosztó oldalakon is számtalan felvétel látható ezekről a kísérletekről. Az esetek többségénél csupán a személyes kíváncsiság, vagy a termelő természetéből fakadó alkotási vágy a kiindulási elv, de vannak, akik valami „leg-et” szeretnének megalkotni, például a legcsípősebbet, stb, stb.

S, lőn világosság!
01
Aug

avagy éjjel, vagy nappal nőnek jobban a chilik?

Még a télen belebotlottam egy írásba, mely a növények növekedéséről, egészen pontosan a fény, növekedésre gyakorolt hatásáról szólt. Íme, egy részlet, amin megakadt a szemem:

A Scoville skála
08
Jún

Tessék mondani, ez a szósz hányas?

Sokan kérdezték, már amikor személyesen találkozunk, esetleg vásárolnak, vagy csak érdeklődnek a termékeim után, hogy: „Milyen erős ez a szósz, tudja, azon a skálán, ez mennyi, hányas? 5-ös, vagy 5.000?” Előre szeretném leszögezni: ezt én nem tartom bajnak, vagy hibának! Egyáltalán nem probléma! Nem érthet mindenki hozzá (én sem vagyok szakértője, csak műkedvelő),

Tápanyagmosoda
22
Márc

Tápanyag kimosódás mérése különböző közegekben

Kedvenc témámmal, a tápanyag kimosódással szeretnék foglalkozni ebben a fejezetben és egy (két) számomra izgalmas kísérletet is elvégzünk, ha az Úr is úgy akarja!

Chilipalánta nevelés II. fázis
02
Márc

Az előző részekben taglaltuk a veteményezés előtti előkészületeket, a veteményezést, majd a chilipalánta nevelés I. fázisát egész addig, amíg el nem érik a legalább négy lombleveles, vagy más néven négy valódi leveles állapotot.

Chilipalánta nevelés, I. fázis
21
Febr

Igen, én legalább két egészen különböző fázisra osztom fel a palántanevelés időszakát, melyet technológiailag a növények tálcából, palántázó pohárba történő ültetése választ ketté.

Veteményezés
11
Febr

A vetés, épp úgy, mint bármely technológiai folyamat, nagyon fontos, akár a növény egész életére kiható tevékenység a növénytermesztésben. Itt kezdődik a növények élete és mint tudjuk, ki mint vet, úgy arat! Ez majdnem igaz is! Sokféleképpen lehet elvégezni ezt a műveletet, de ha tudjuk mit miért csinálunk, talán jobb eredményeket érhetünk el.

Az előző, előkészületekről szóló részt ott hagytuk abba, hogy a tálcákat (vagy poharakat) kifertőtlenítettük, bevittük veteményezés előtt meleg, fűtött helyre, ugyanígy az ültetőközeget is. Az elvetni szándékozott magokat csáváztuk (NaOH oldattal kezeltük). Kitettük egy kis hideghatásnak is. Aki akarja csíráztathatja, én sosem szoktam.

Veteményezés előtti előkészületek
03
Febr

Közeleg a tavasz, egyre többet gondolunk a veteményezésre. Annak ugyan még nem jött el az ideje, de néhány feladatot már elvégezhetünk.

Vegyük sorra a feladatokat!

2019 - Sound of Silence (évértékelő)
08
Jan

Újra és gyorsan eltelt egy év. Az átlagtól most csendesebb, de korán sem tétlen időszakon vagyunk túl!

Chili az űrből!
19
Szept
Tudod hány űrhajósa van Kínának? Tíz! Pontosabban tíz biztosan. A távközlési és kém műholdakat nem számolva, csak mérő műholdakból van nekik vagy kilenc (ami publikus), de van Hold programjuk, Mars programjuk, sőt annyira beütötték a fejüket, hogy már két űrállomásuk volt, amik mostanság éppen potyognak vissza a földre! Szolidan csak Tienkung 1 és 2-nek hívták, ami Mennyei Palotát jelent. Hmmm! Bátor beszéd! Mao bácsi biztosan másképp nevezte volna el! Mennyei Pártszékház, vagy Isteni KISZ Klub, tulajdonképpen mindegy is!
II. Kabai Erőspaprika Evő Verseny 2019
19
Szept
A tavalyi rendkívül sikeres rendezvény után, idén is megrendezzük a II. Kabai Érőspaprika Evő Versenyt!
Nem kelt ki a csili vetőmagod? Más lett belőle? Izolálsz Te eleget?
19
Szept
Talán vásároltál már Te is olyan vetőmagot, amit bár próbáltál mértékadó helyről beszerezni (jó drágán), ám mégis rosszul, vagy egyáltalán nem kelt ki, esetleg vírusos utódok is lettek a magból. Ha nem, a szerencse fia vagy! Én már jártam úgy is, hogy nem az lett a magból, amiért fizettem! Ez roppant bosszantó tud lenni!
…de hová tűnik a tápanyag a talajomból?
19
Szept
A minap beszélgettem egy ismerősömmel. Szóba került a paprikatermesztés (mindig szóba kerül, nem tehetek róla, szakbarbár lettem). Azt mondta, „tesz a palánták alá birkatrágyát, utána már csak locsolni kell!”
Haverom a levéltetű
19
Szept
Engedjétek meg, hogy bemutassam a legjelentősebb növényi vírusvektort: a levéltetűt!
Chilit ettél? Hogy állítsd meg az égő érzést.
19
Szept
Jártál már úgy, te is, hogy csípős chili paprikát kellett feldarabolnod és bátor voltál és nem vettél fel védőkesztyűt. Belenyúltál a szemedbe, megtörölted az arcod vagy csak simán égeti a bőrödet vagy a szádat? Miért olyan nehéz csillapítani az égető érzést?
Díjak
19
Szept
2015. World Hot Sauce Awards Amerika - Spirit of Attila chili szósz világbajnoki címet szerzett Először indult magyar termék a világ legjobb chili szószai megmérettetésén, és mindjárt első helyezést ért el.
Termesztés, előállítás
19
Szept
Manufaktúránkban különféle csípős, chilis termékeket készítenek hagyományos eljárással, innovatív módon úgy, hogy megfeleljenek a legszigorúbb élelmiszer biztonsági és higiéniai előírásoknak.
"Ríper" kell? Itt egy kabai! (Év összefoglaló 2018)
19
Szept
Milyen év volt 2018? Mindent összevetve remek évet hagyunk magunk mögött, bár tudtuk, hogy nehéz év lesz, és értek meglepetések is bennünket. Nézzük sorban.