Blog

S, lőn világosság!
01
Aug

avagy éjjel, vagy nappal nőnek jobban a chilik?

Még a télen belebotlottam egy írásba, mely a növények növekedéséről, egészen pontosan a fény, növekedésre gyakorolt hatásáról szólt. Íme, egy részlet, amin megakadt a szemem:

A Scoville skála
08
Jún

Tessék mondani, ez a szósz hányas?

Sokan kérdezték, már amikor személyesen találkozunk, esetleg vásárolnak, vagy csak érdeklődnek a termékeim után, hogy: „Milyen erős ez a szósz, tudja, azon a skálán, ez mennyi, hányas? 5-ös, vagy 5.000?” Előre szeretném leszögezni: ezt én nem tartom bajnak, vagy hibának! Egyáltalán nem probléma! Nem érthet mindenki hozzá (én sem vagyok szakértője, csak műkedvelő),

Tápanyagmosoda
22
Márc

Tápanyag kimosódás mérése különböző közegekben

Kedvenc témámmal, a tápanyag kimosódással szeretnék foglalkozni ebben a fejezetben és egy (két) számomra izgalmas kísérletet is elvégzünk, ha az Úr is úgy akarja!

Chilipalánta nevelés II. fázis
02
Márc

Az előző részekben taglaltuk a veteményezés előtti előkészületeket, a veteményezést, majd a chilipalánta nevelés I. fázisát egész addig, amíg el nem érik a legalább négy lombleveles, vagy más néven négy valódi leveles állapotot.

Chilipalánta nevelés, I. fázis
21
Febr

Igen, én legalább két egészen különböző fázisra osztom fel a palántanevelés időszakát, melyet technológiailag a növények tálcából, palántázó pohárba történő ültetése választ ketté.

Veteményezés
11
Febr

A vetés, épp úgy, mint bármely technológiai folyamat, nagyon fontos, akár a növény egész életére kiható tevékenység a növénytermesztésben. Itt kezdődik a növények élete és mint tudjuk, ki mint vet, úgy arat! Ez majdnem igaz is! Sokféleképpen lehet elvégezni ezt a műveletet, de ha tudjuk mit miért csinálunk, talán jobb eredményeket érhetünk el.

Az előző, előkészületekről szóló részt ott hagytuk abba, hogy a tálcákat (vagy poharakat) kifertőtlenítettük, bevittük veteményezés előtt meleg, fűtött helyre, ugyanígy az ültetőközeget is. Az elvetni szándékozott magokat csáváztuk (NaOH oldattal kezeltük). Kitettük egy kis hideghatásnak is. Aki akarja csíráztathatja, én sosem szoktam.

Veteményezés előtti előkészületek
03
Febr

Közeleg a tavasz, egyre többet gondolunk a veteményezésre. Annak ugyan még nem jött el az ideje, de néhány feladatot már elvégezhetünk.

Vegyük sorra a feladatokat!

2019 - Sound of Silence (évértékelő)
08
Jan

Újra és gyorsan eltelt egy év. Az átlagtól most csendesebb, de korán sem tétlen időszakon vagyunk túl!

Chili az űrből!
19
Szept
Tudod hány űrhajósa van Kínának? Tíz! Pontosabban tíz biztosan. A távközlési és kém műholdakat nem számolva, csak mérő műholdakból van nekik vagy kilenc (ami publikus), de van Hold programjuk, Mars programjuk, sőt annyira beütötték a fejüket, hogy már két űrállomásuk volt, amik mostanság éppen potyognak vissza a földre! Szolidan csak Tienkung 1 és 2-nek hívták, ami Mennyei Palotát jelent. Hmmm! Bátor beszéd! Mao bácsi biztosan másképp nevezte volna el! Mennyei Pártszékház, vagy Isteni KISZ Klub, tulajdonképpen mindegy is!
II. Kabai Erőspaprika Evő Verseny 2019
19
Szept
A tavalyi rendkívül sikeres rendezvény után, idén is megrendezzük a II. Kabai Érőspaprika Evő Versenyt!
Nem kelt ki a csili vetőmagod? Más lett belőle? Izolálsz Te eleget?
19
Szept
Talán vásároltál már Te is olyan vetőmagot, amit bár próbáltál mértékadó helyről beszerezni (jó drágán), ám mégis rosszul, vagy egyáltalán nem kelt ki, esetleg vírusos utódok is lettek a magból. Ha nem, a szerencse fia vagy! Én már jártam úgy is, hogy nem az lett a magból, amiért fizettem! Ez roppant bosszantó tud lenni!
…de hová tűnik a tápanyag a talajomból?
19
Szept
A minap beszélgettem egy ismerősömmel. Szóba került a paprikatermesztés (mindig szóba kerül, nem tehetek róla, szakbarbár lettem). Azt mondta, „tesz a palánták alá birkatrágyát, utána már csak locsolni kell!”
Haverom a levéltetű
19
Szept
Engedjétek meg, hogy bemutassam a legjelentősebb növényi vírusvektort: a levéltetűt!
Chilit ettél? Hogy állítsd meg az égő érzést.
19
Szept
Jártál már úgy, te is, hogy csípős chili paprikát kellett feldarabolnod és bátor voltál és nem vettél fel védőkesztyűt. Belenyúltál a szemedbe, megtörölted az arcod vagy csak simán égeti a bőrödet vagy a szádat? Miért olyan nehéz csillapítani az égető érzést?
Díjak
19
Szept
2015. World Hot Sauce Awards Amerika - Spirit of Attila chili szósz világbajnoki címet szerzett Először indult magyar termék a világ legjobb chili szószai megmérettetésén, és mindjárt első helyezést ért el.
Termesztés, előállítás
19
Szept
Manufaktúránkban különféle csípős, chilis termékeket készítenek hagyományos eljárással, innovatív módon úgy, hogy megfeleljenek a legszigorúbb élelmiszer biztonsági és higiéniai előírásoknak.
"Ríper" kell? Itt egy kabai! (Év összefoglaló 2018)
19
Szept
Milyen év volt 2018? Mindent összevetve remek évet hagyunk magunk mögött, bár tudtuk, hogy nehéz év lesz, és értek meglepetések is bennünket. Nézzük sorban.