Blog

Fűszerpaprika – Az ízesítő, amit csak a magyarok értenek
14
Jún

Amikor külföldi ismerősöknek próbáljuk elmagyarázni, hogy mi is a fűszerpaprika, miért jó, ha majdnem minden ételünkbe bele tudjuk tenni, a legtöbben értetlenül állnak a témával szemben. Pedig ha megnézünk egy átlagos magyar háztartást, fűszerpaprikát valószínűleg találunk a konyhapolcon.

 

Nálunk a webshopban is különféle fűszerpaprikákat találtok, legyen szó csípős vagy kevésbé csípős ízekről, esetleg füstösebb aromákról. 

Paprikakrém készítése, ahogyan mi szeretjük
27
Máj

A méltán népszerű csiliszószok mellett igenis a paprikakrémeknek is megvan a maga helyük és szerepük a magyar háztartások konyhájában. Népszerűségüket az is indokolja, hogy kicsit kevésbé csípősek a folyékony rokonaikhoz képest. A paprikakrém készítése más eljárást és folyamatokat igényel, mint a szószok előállítása.

Különleges ízvilágot veszítesz, ha nem próbálod ki a csípős paprikakrémet
26
Máj

Sokszor tapasztaltad már, hogy időnként szeretjük innovatív módon újragondolni a már meglévő dolgokat. Csavarni egyet a rutinon, és előrukkolni valami újszerű megoldással. Ilyen termékeink a csípős paprikakrémek, amelyek ismerős ízvilága, mégis különleges textúrája azonnal a csilirajongók kedvencévé avanzsált. Te kóstoltad már? Ha igen, akkor jól tudod: a csípős paprikakrémeknek ott a helyük minden háztartásban.

Te csíped a marha erős szószokat?
21
Máj

Már az illatán is érződik, hogy ez bizony bivaly erős lesz. Aztán a szádhoz emeled, belekóstolsz, és elönti testedet az ismerős érzés: a szád és az arcod lángolni kezd, a szemed szinte kifolyik az égető hatástól, és úgy érzed, az egész tested lángvörös a sokkoló élménytől, amit a marha erős szósz okoz. Ez a csilipaprika és a belőle készített szószok, fűszerek és olajok fogyasztásának tipikus hatása.

Még fogyasztás előtt kerülj képbe, hogy milyen a csípős paprika hatása!
18
Máj

Kétféle ember él a Földön: aki kipróbálta már a csilipaprikát, és aki még nem. Ha ez utóbbi csoportba tartozol, egy dolgot akkor is biztosan tudsz: baromira fog csípni. Nem csoda hát, ha hosszasan mérlegeled és győzködöd magad, hogy bele merj-e egyáltalán kóstolni. Vajon mennyire lesz erős az íze? És egyáltalán: mégis milyen lehet a csípős paprika hatása?

Úton az ökológiai szemléletű termesztés felé III.
31
Márc

Gondolatok palánta széttültetés során

Munka közben hajlamos az ember elgondolkodni, főleg, ha egyedül dolgozik! Hallgassátok meg mik jutottak eszembe az átültetés kapcsán! Mi is a mikorrhiza gomba, mire jó és mire jó még. Mennyi "talajt" használ a növény.

Úton, az ökológiai szemléletű kertészkedés felé II.
04
Febr

DIY penetrométer

Nem vagyok szakember, csupán műkedvelő. Ezért aztán könnyű dolgom van, mert ha valamit nem értek, vagy unalmasnak találom, egyszerűen átugrom! Lehet, hogy ez nem helyes, de számomra nagyon praktikus!

Diczkó László

Úton, az ökológiai szemléletű kertészkedés felé
03
Febr

1. rész A felismerés

Immár tíz éve kertészkedek, vagyis több, de tíz éve a megtermelt zöldséget feldolgozom és értékesítem. Eleinte munka mellett, hat éve viszont főállásban, fő bevételi forrásként.

Az év chilijei kertészetünkben
27
Júl

Szemtelen chilik

Minden évben van legalább egy tő paprika, vagy paradicsom, amin mindig meg-megakad a szemem, amin jártamban-keltemben, valamilyen külső tulajdonságával felhívja magára a figyelmet. Szerintem ezzel minden kertészkedő így van, néha-néha rácsodálkozik egy karalábéra!

A Kabanéró projekt
12
Aug

A növénytermesztéssel, de főleg a chilitermesztéssel foglalkozó külföldi csoportokban rendszeres téma, a különböző otthoni keresztezések eredménye, új, „saját” fajták nemesítése. A videómegosztó oldalakon is számtalan felvétel látható ezekről a kísérletekről. Az esetek többségénél csupán a személyes kíváncsiság, vagy a termelő természetéből fakadó alkotási vágy a kiindulási elv, de vannak, akik valami „leg-et” szeretnének megalkotni, például a legcsípősebbet, stb, stb.

S, lőn világosság!
01
Aug

avagy éjjel, vagy nappal nőnek jobban a chilik?

Még a télen belebotlottam egy írásba, mely a növények növekedéséről, egészen pontosan a fény, növekedésre gyakorolt hatásáról szólt. Íme, egy részlet, amin megakadt a szemem:

A Scoville skála
08
Jún

Tessék mondani, ez a szósz hányas?

Sokan kérdezték, már amikor személyesen találkozunk, esetleg vásárolnak, vagy csak érdeklődnek a termékeim után, hogy: „Milyen erős ez a szósz, tudja, azon a skálán, ez mennyi, hányas? 5-ös, vagy 5.000?” Előre szeretném leszögezni: ezt én nem tartom bajnak, vagy hibának! Egyáltalán nem probléma! Nem érthet mindenki hozzá (én sem vagyok szakértője, csak műkedvelő),

Tápanyagmosoda
22
Márc

Tápanyag kimosódás mérése különböző közegekben

Kedvenc témámmal, a tápanyag kimosódással szeretnék foglalkozni ebben a fejezetben és egy (két) számomra izgalmas kísérletet is elvégzünk, ha az Úr is úgy akarja!

Chilipalánta nevelés II. fázis
02
Márc

Az előző részekben taglaltuk a veteményezés előtti előkészületeket, a veteményezést, majd a chilipalánta nevelés I. fázisát egész addig, amíg el nem érik a legalább négy lombleveles, vagy más néven négy valódi leveles állapotot.

Chilipalánta nevelés, I. fázis
21
Febr

Igen, én legalább két egészen különböző fázisra osztom fel a palántanevelés időszakát, melyet technológiailag a növények tálcából, palántázó pohárba történő ültetése választ ketté.

Veteményezés
11
Febr

A vetés, épp úgy, mint bármely technológiai folyamat, nagyon fontos, akár a növény egész életére kiható tevékenység a növénytermesztésben. Itt kezdődik a növények élete és mint tudjuk, ki mint vet, úgy arat! Ez majdnem igaz is! Sokféleképpen lehet elvégezni ezt a műveletet, de ha tudjuk mit miért csinálunk, talán jobb eredményeket érhetünk el.

Az előző, előkészületekről szóló részt ott hagytuk abba, hogy a tálcákat (vagy poharakat) kifertőtlenítettük, bevittük veteményezés előtt meleg, fűtött helyre, ugyanígy az ültetőközeget is. Az elvetni szándékozott magokat csáváztuk (NaOH oldattal kezeltük). Kitettük egy kis hideghatásnak is. Aki akarja csíráztathatja, én sosem szoktam.

Veteményezés előtti előkészületek
03
Febr

Közeleg a tavasz, egyre többet gondolunk a veteményezésre. Annak ugyan még nem jött el az ideje, de néhány feladatot már elvégezhetünk.

Vegyük sorra a feladatokat!

2019 - Sound of Silence (évértékelő)
08
Jan

Újra és gyorsan eltelt egy év. Az átlagtól most csendesebb, de korán sem tétlen időszakon vagyunk túl!

Chili az űrből!
19
Szept
Tudod hány űrhajósa van Kínának? Tíz! Pontosabban tíz biztosan. A távközlési és kém műholdakat nem számolva, csak mérő műholdakból van nekik vagy kilenc (ami publikus), de van Hold programjuk, Mars programjuk, sőt annyira beütötték a fejüket, hogy már két űrállomásuk volt, amik mostanság éppen potyognak vissza a földre! Szolidan csak Tienkung 1 és 2-nek hívták, ami Mennyei Palotát jelent. Hmmm! Bátor beszéd! Mao bácsi biztosan másképp nevezte volna el! Mennyei Pártszékház, vagy Isteni KISZ Klub, tulajdonképpen mindegy is!
II. Kabai Erőspaprika Evő Verseny 2019
19
Szept
A tavalyi rendkívül sikeres rendezvény után, idén is megrendezzük a II. Kabai Érőspaprika Evő Versenyt!
Nem kelt ki a csili vetőmagod? Más lett belőle? Izolálsz Te eleget?
19
Szept
Talán vásároltál már Te is olyan vetőmagot, amit bár próbáltál mértékadó helyről beszerezni (jó drágán), ám mégis rosszul, vagy egyáltalán nem kelt ki, esetleg vírusos utódok is lettek a magból. Ha nem, a szerencse fia vagy! Én már jártam úgy is, hogy nem az lett a magból, amiért fizettem! Ez roppant bosszantó tud lenni!
…de hová tűnik a tápanyag a talajomból?
19
Szept
A minap beszélgettem egy ismerősömmel. Szóba került a paprikatermesztés (mindig szóba kerül, nem tehetek róla, szakbarbár lettem). Azt mondta, „tesz a palánták alá birkatrágyát, utána már csak locsolni kell!”
Haverom a levéltetű
19
Szept
Engedjétek meg, hogy bemutassam a legjelentősebb növényi vírusvektort: a levéltetűt!
Chilit ettél? Hogy állítsd meg az égő érzést.
19
Szept
Jártál már úgy, te is, hogy csípős chili paprikát kellett feldarabolnod és bátor voltál és nem vettél fel védőkesztyűt. Belenyúltál a szemedbe, megtörölted az arcod vagy csak simán égeti a bőrödet vagy a szádat? Miért olyan nehéz csillapítani az égető érzést?
Díjak
19
Szept
2015. World Hot Sauce Awards Amerika - Spirit of Attila chili szósz világbajnoki címet szerzett Először indult magyar termék a világ legjobb chili szószai megmérettetésén, és mindjárt első helyezést ért el.
Termesztés, előállítás
19
Szept
Manufaktúránkban különféle csípős, chilis termékeket készítenek hagyományos eljárással, innovatív módon úgy, hogy megfeleljenek a legszigorúbb élelmiszer biztonsági és higiéniai előírásoknak.
"Ríper" kell? Itt egy kabai! (Év összefoglaló 2018)
19
Szept
Milyen év volt 2018? Mindent összevetve remek évet hagyunk magunk mögött, bár tudtuk, hogy nehéz év lesz, és értek meglepetések is bennünket. Nézzük sorban.