Chili receptek
A chilis bab készítése egyáltalán nem bonyolult, így a konyhában kevésbé rutinosak is bátran megpróbálkozhatnak vele. Fontos, hogy ha azt szeretnénk, hogy igazán finom legyen, akkor türelmesnek kell lennünk, mivel sokáig kell főni hagyni.
A megfelelően elkészített oldalas omlós és szaftos. Ideális esetben a hús gyakorlatilag magától leválik a csontról, ami akkor történik meg, ha a sütés lassú tűzön történik. Ahhoz, hogy az étel valóban finom legyen, szükség van még egy jó BBQ oldalas pácra is.
A chili csokival kombinálva elsőre meglepő párosításnak tűnhet. Merőben eltérő mivoltuk ellenére mégis remek ételek készíthetők ezen összetevőkből. Nézzünk erre néhány példát!
Egy kiadós adag egyszerű chilis bab elkészítéséhez csupán néhány összetevőre van szükség. Kell egy kilogrammnyi darált marhahús, két fej vöröshagyma, három gerezd fokhagyma, némi friss paradicsom, két vörösbabkonzerv, két chilis babkonzerv és egy paradicsomkonzerv.
Amennyiben valóban egzotikus szószt szeretnél készíteni, akkor feltétlenül meg kell ismerned a mangós chili szósz receptjét. Az indiai őshazájú, különlegesen édes gyümölcs használatával olyan öntetet készíthetsz, ami mással össze sem hasonlítható. E szószban elsősorban az íz dominál, és más szószokhoz képest kevésbé csípős.
Ha szereted az igazán finom, csípős ételeket, akkor feltétlenül érdemes az eredeti chili con carne receptet megismerned. Nézzük először, hogy milyen összetevőkre van szükség!
A csirkeszárnyat nagyon sokan szeretik. Hogy ne legyen idővel unalmas, érdemes lehet időnként a szokványostól eltérő módon elkészíteni. Van egy egyszerű módszer, ahogyan könnyen meg lehet kicsit bolondítani. Ehhez némi mézre és chilire van szükség, így készül a sokak által igen kedvelt mézes-chilis csirkeszárny.
A chilis mártogatós igazi jolly joker a konyhában: tökéletes ropogtatnivalókhoz, zöldségfalatokhoz, de akár szendvicsekre is kenhető. Ahelyett, hogy a bolti verziót használnánk, készítsük el otthon!
Minden sokkal finomabb, ha saját magad készíted el, és nem a bolti verziót használod, ugye? A kápia paprikakrém télire elengedhetetlen lakója a kamrapolcnak, és amint van hozzá érett paprikád, már neki is állhatsz a főzésnek.
Ebben a cikkünkben az ecetes sült paprika télire való elrakását fogjuk tüzetesen megvizsgálni, kezdve a leginkább bevált recepttől egészen addig, hogy milyen fajta zöldséget érdemes beszerezni ahhoz, hogy a savanyúságunk tökéletes legyen.
A pepperoni paprika eltevése télire sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk, és azokban a háztartásokban is jó helye lesz két-három üvegnek, ahol nem annyira szeretik a családtagok a csípőset. Hiszen ez a paprika inkább pikáns, nem mar, mint chili társai.
Egy jó darált erős paprika házilag a hideg téli napokra? Nagymamáink polcán biztos, hogy most is ott van néhány üveggel, hiszen olcsón és gyorsan el lehet készíteni, és meg van oldva egy időre a paprikás alap főzéskor.
A paprika az egyik legsokoldalúbb gyümölcsünk, nem kell messze mennünk a paprikás ételek receptjeiért, hiszen a magyar konyha tele van velük. Azonban most nem lesz szó se sütésről, se főzésről, hanem nyersen dolgozzuk fel - íme, mutatjuk, miért jó a nyers paprikakrém recept!
Ha téged is érdekel a kápia paprika télire való elrakása, jó helyen jársz, ugyanis cikkünk ezt a témát fogja körüljárni!
Aki szereti a csípőset, az minden évszakban szívesen fogyasztja, de valahogy télen még jobban esik a húsételek mellé egy-egy chili paprikát elrágcsálni nyersen vagy savanyítva. Ebben a cikkünkben most a jalapeno savanyúság receptje körül forog minden.
A hidegebb időszakban sem kell lemondanunk kedvenc zöldségeinkről, ha a megfelelő eljárással tartósítjuk őket és eltesszük őket télire. Sokféleképp nekiláthatunk ennek a folyamatnak, ebben a cikkben az olajos marinált paprika elkészítésének rejtelmeibe lesünk be.
Találtál a piacon kilónyi szép zöldséget, vagy sok maradt a nyakadon a nyár végére, és már nincs annyi lecsó, amit meg tudna enni a család? A megoldás a paprika eltevése télire, mutatjuk, hogyan érdemes belekezdeni.
Hús, bab, kukorica és chili - az aromás chilis bab egy olyan étel, melynek illata már messziről csábítja az embereket a konyhába. Persze az íze sem utolsó, és még tápláló is! De honnan ered és mi is kell a chilis bab recepthez? Megmutatjuk!
Savanyú és csípős egyszerre, egészséges és finom - mégis olyan keveset hallunk a külföldön oly népszerű ecetes chili paprikáról! Cikkünk olvasása után remélhetőleg ez megváltozik!
Mindenki szereti, ha az étel nemcsak tápláló, hanem gasztronómiai élményt is nyújt. Hiszen a kulináris világ folyamatosan fejlődik, új ízek és kombinációk jönnek létre, hogy kielégítsék az ínyencek ízlelőbimbóit. Valószínűleg így születethetett meg a szilvás chili szósz is.
A lekvár szóról leggyakrabban egy gyümölcs, többnyire a szilva vagy a barack ugrik be, ebben a cikkünkben viszont egy igazán fűszeres, pikáns finomságot hoztunk: készíts te is otthon chili lekvárt! Meglátod, garantált sikered lesz vendégváráskor vagy ajándékozáskor.
Fontos megjegyezni, hogy a jó chili szósz egyéni ízlés kérdése is. Az egyik ember szereti az égetően erős szószt, míg mások inkább az enyhébb változatokat részesítik előnyben. Az igazi élmény a saját igényeknek és ízlésnek megfelelően alkalmazkodó chili szósz megtalálása. Próbálj ki különböző recepteket és hozzávalókat, és kísérletezz a saját egyedi chili szószod kialakításával!
A chili kivonat készítése merőben különbözik a szószokétól. A végeredmény is egy jóval intenzívebb folyadék, amit fűszerezéshez használhatsz. De nem csak ételekben találkozhatsz vele, hiszen a kozmetikai ipar számos készítményében megtalálható a chili kivonat mint összetevő. Ebből a cikkből megismerheted a chili kivonat tulajdonságait.
Ha a szezonban már meguntad a lecsót, akkor vedd elő ezt a klasszikus olajos paprika receptet. Némi munkával feltöltheted a kamra polcát néhány üveg olajos paprikával, amit érés után jóízűen falatozhatsz savanyúságnak sült húshoz, de feldobhatod vele a legegyszerűbb hidegtálat, szendvicset is.
Az őszi esős esték és a fagyos téli napok után hazaérve hot chili fűszerekkel melengetheted a tested és a lelked egyaránt. A kihűlt végtagoknak és a megfáradt léleknek egyaránt jóleső a vérpezsdítő ételek és italok fogyasztása.
A chilis csirkeszárny bármikor jólesik: télen jól átmelegít, nyáron pedig pont a forróság miatt élvezetes. A csirke jó választás a dolgos hétköznapokra, a chili pedig nagyszerű fűszer, amivel pikánssá lehet varázsolni a megszokott ízeket. Ebben a receptben a főszereplő a Ghost (Szellem) chili, ami néhány évvel ezelőtt a világ legerősebb paprikájának számított, de ma sem kell szégyenkeznie, mert a megközelítőleg egymilliós SHU érték jelenleg is a Scoville skála harmadik helyén tartja.
Mi sem bizonyítja azt jobban, hogy a magyarok szeretik a paprikát annál, hogy ha szétnézünk bárkinek a konyhájában, biztosan találunk fűszerpaprikát, paprikakrémet, esetleg szárított paprikát.
A csirkehús az egyik legkiválóbb alapanyag a szupergyors vacsorához; a karamellizált csípős csirkemell pedig feldobja az unalmasan száraz részét a szárnyasnak. A rohanós hétköznapokon, vagy ha csak éppen nincs kedved órákon át a konyhában tüsténkedni, vesd be ezt a receptet. Különleges, de nem macerás: egyszóval minden konyhatündér kedvence.
Készíts a téli időszakban a lelket, csontot átmelegítő ételeket, például chilis babot! Szép lenne nézni a hóesést egy bögre forró chilis forró csokival a kezedben, ugye? Ha hóesés annyira nem is volt, azért hidegben volt és valószínűleg lesz is még reszünk, úgyhogy ne tedd messzire azt a bögrét. Lepd meg a párod vagy a családot egy igazi bekuckózós, hygge jellegű hétköznap estével vagy vasárnap délelőtti matinével.
Hoztunk nektek egy akár szilveszteri csipetegetéshez kiváló, akár egy sűrű hétköznapi vacsorának is beillő finomságot, ez pedig nem más, mint az édes-csípős BBQ csirkeszárny. Méltatlanul keveset fogjuk a kezünkbe a chilit, pedig felhasználásának rengeteg módja van. Ebben az egyszerű, de nagyszerű receptben például házasítjuk a csípős, az édes és a füstös ízeket. Igazi ízorgia, minden bűntudat nélkül, hiszen a csirkeszárny nem egy kalóriabomba.
Dobd fel a hideg téli reggeliket kenyérre való paprikakrémmel! Minden leleményességre szükség van a téli hónapokban, hogy a kiürülő vitaminkészleted feltöltsd, erre kiválóan megfelel a nyári szüretkor eltett paprikakrém. Vége az egyhangú vajas szendvics korszaknak, ezzel a pikáns, izgalmas alapanyaggal nem csak az unalmas reggeli étkezésnek vetsz véget, hanem az őszi-téli hónapokra jellemző vitaminháztartás-visszaesést is megelőzheted.
Sombrero, nachos, valamint egy nagyon pikáns jalapeno recept az igazi ínyenceknek, jó hangulat, és máris minden hozzávaló készen áll egy mexikói esthez. Ha nyáron nem volt alkalmatok egy jó kis tequila estet tartani, pótoljátok be ősszel!