Chili receptek

Savanyú és csípős egyszerre, egészséges és finom - mégis olyan keveset hallunk a külföldön oly népszerű ecetes chili paprikáról! Cikkünk olvasása után remélhetőleg ez megváltozik!

Mindenki szereti, ha az étel nemcsak tápláló, hanem gasztronómiai élményt is nyújt. Hiszen a kulináris világ folyamatosan fejlődik, új ízek és kombinációk jönnek létre, hogy kielégítsék az ínyencek ízlelőbimbóit. Valószínűleg így születethetett meg a szilvás chili szósz is.

A lekvár szóról leggyakrabban egy gyümölcs, többnyire a szilva vagy a barack ugrik be, ebben a cikkünkben viszont egy igazán fűszeres, pikáns finomságot hoztunk: készíts te is otthon chili lekvárt! Meglátod, garantált sikered lesz vendégváráskor vagy ajándékozáskor.

Fontos megjegyezni, hogy a jó chili szósz egyéni ízlés kérdése is. Az egyik ember szereti az égetően erős szószt, míg mások inkább az enyhébb változatokat részesítik előnyben. Az igazi élmény a saját igényeknek és ízlésnek megfelelően alkalmazkodó chili szósz megtalálása. Próbálj ki különböző recepteket és hozzávalókat, és kísérletezz a saját egyedi chili szószod kialakításával!

A chili kivonat készítése merőben különbözik a szószokétól. A végeredmény is egy jóval intenzívebb folyadék, amit fűszerezéshez használhatsz. De nem csak ételekben találkozhatsz vele, hiszen a kozmetikai ipar számos készítményében megtalálható a chili kivonat mint összetevő. Ebből a cikkből megismerheted a chili kivonat tulajdonságait.

Ha a szezonban már meguntad a lecsót, akkor vedd elő ezt a klasszikus olajos paprika receptet. Némi munkával feltöltheted a kamra polcát néhány üveg olajos paprikával, amit érés után jóízűen falatozhatsz savanyúságnak sült húshoz, de feldobhatod vele a legegyszerűbb hidegtálat, szendvicset is.

Az őszi esős esték és a fagyos téli napok után hazaérve hot chili fűszerekkel melengetheted a tested és a lelked egyaránt. A kihűlt végtagoknak és a megfáradt léleknek egyaránt jóleső a vérpezsdítő ételek és italok fogyasztása.

A chilis csirkeszárny bármikor jólesik: télen jól átmelegít, nyáron pedig pont a forróság miatt élvezetes. A csirke jó választás a dolgos hétköznapokra, a chili pedig nagyszerű fűszer, amivel pikánssá lehet varázsolni a megszokott ízeket. Ebben a receptben a főszereplő a Ghost (Szellem) chili, ami néhány évvel ezelőtt a világ legerősebb paprikájának számított, de ma sem kell szégyenkeznie, mert a megközelítőleg egymilliós SHU érték jelenleg is a Scoville skála harmadik helyén tartja.

Mi sem bizonyítja azt jobban, hogy a magyarok szeretik a paprikát annál, hogy ha szétnézünk bárkinek a konyhájában, biztosan találunk fűszerpaprikát, paprikakrémet, esetleg szárított paprikát.

A csirkehús az egyik legkiválóbb alapanyag a szupergyors vacsorához; a karamellizált csípős csirkemell pedig feldobja az unalmasan száraz részét a szárnyasnak. A rohanós hétköznapokon, vagy ha csak éppen nincs kedved órákon át a konyhában tüsténkedni, vesd be ezt a receptet. Különleges, de nem macerás: egyszóval minden konyhatündér kedvence.

Készíts a téli időszakban a lelket, csontot átmelegítő ételeket, például chilis babot! Szép lenne nézni a hóesést egy bögre forró chilis forró csokival a kezedben, ugye? Ha hóesés annyira nem is volt, azért hidegben volt és valószínűleg lesz is még reszünk, úgyhogy ne tedd messzire azt a bögrét. Lepd meg a párod vagy a családot egy igazi bekuckózós, hygge jellegű hétköznap estével vagy vasárnap délelőtti matinével.

Hoztunk nektek egy akár szilveszteri csipetegetéshez kiváló, akár egy sűrű hétköznapi vacsorának is beillő finomságot, ez pedig nem más, mint az édes-csípős BBQ csirkeszárny. Méltatlanul keveset fogjuk a kezünkbe a chilit, pedig felhasználásának rengeteg módja van. Ebben az egyszerű, de nagyszerű receptben például házasítjuk a csípős, az édes és a füstös ízeket. Igazi ízorgia, minden bűntudat nélkül, hiszen a csirkeszárny nem egy kalóriabomba.

Dobd fel a hideg téli reggeliket kenyérre való paprikakrémmel! Minden leleményességre szükség van a téli hónapokban, hogy a kiürülő vitaminkészleted feltöltsd, erre kiválóan megfelel a nyári szüretkor eltett paprikakrém. Vége az egyhangú vajas szendvics korszaknak, ezzel a pikáns, izgalmas alapanyaggal nem csak az unalmas reggeli étkezésnek vetsz véget, hanem az őszi-téli hónapokra jellemző vitaminháztartás-visszaesést is megelőzheted.

Sombrero, nachos, valamint egy nagyon pikáns jalapeno recept az igazi ínyenceknek, jó hangulat, és máris minden hozzávaló készen áll egy mexikói esthez. Ha nyáron nem volt alkalmatok egy jó kis tequila estet tartani, pótoljátok be ősszel!




















