A Chiliről minden

A Scoville skála királynője: a Carolina Reaper

Chili
Carolina Reaper
Legcsípősebb
Scoville
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2022.02.24 13:41
A Scoville skála királynője: a Carolina Reaper

Kilenc éve foglal helyet a Scoville skála legfelső fokán a Carolina Reaper. Őfelségénél egyelőre csak a paprikaspray és maga a tiszta kapszaicin erősebb.

 

Maga mögé utasította a kétmilliós SHU értékű Trinidad Moruga Scorpiont és a szintén méregerős Bhut Jolokiát. Azonkívül, hogy a chili őrültek nagy tisztelettel beszélnek róla elrettentő ereje miatt, érdemes megjegyezni a nevét és a vele kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, már csak azért is, hogyha nálad még a hegyes erős hazai zöldpaprika is kiveri a biztosítékot, akkor messzire elkerüld. (Bár az vétek lenne).

Őrült paprikatermesztők versenye

 

A chili paprika termesztése még otthoni körülmények között is lehetséges, ehhez adtunk már segítséget korábbi blogbejegyzésekben, így akár te is kipróbálhatod magad. Azonban vannak olyan fura fazonok, akik ebből űznek sportot, hogy két különböző fajta keresztezéséből “kineveljenek” egy harmadikat, ami lehetőleg jobb, mint a “szülei”. A jobb, az jelentheti azt is, hogy ellenállóbb a kártevőkkel szemben, különlegesebb ízű vagy pedig erősebb.

 

A termesztők körében jelentős presztízs a rekorder chili megalkotása, ami a hírnévvel együtt anyagi vonzattal is jár persze. 2013-ban “Smokie” Ed Currie munkásságát díjazták ezzel a megtisztelő címmel a HP22B, azaz a Carolina Reaper paprika erőssége miatt.

 

A Carolina Reaper a Scoville skála első helyezettje

 

 

A chili után érdeklődőknek valószínűleg nem újdonság a Scoville skála, de ha még nem hallottál róla, akkor itt az alkalom, hogy megismerd. A Scoville skála arra szolgál, hogy a különböző típusú chilik csípősségének a mértékét megmutassa. A paprikákban található kapszaicin felelős a csípős-maró érzésért, ennek a relatív értékét tudjuk meg a Scoville Heat Unit (SHU) mértékegységből.

 

Ez a fajta mérési módszer elég szubjektív, ma már másképpen és pontosabban is meg tudják állapítani egy növény erősségét. 

 

Az is érdekes, hogy egy adott kertész nevelte bokor termései között is lényeges számbeli különbségek lehetnek. A szakértelem, a napfény, az öntözés, az éghajlat mind-mind hozzájárulhat ahhoz, hogy egy termesztő világrekorder tulajdonos lehessen.

 

Hogyan bánj a királylánnyal?

 

Ha elhatározod, hogy felnevelsz egy Carolina Reapert, fogadj meg néhány jó tanácsot:

 

  • Légy türelmes a magokkal, 6 hétbe is telhet, mire csírázni kezd
  • Ne hagyd kiszáradni, de túl se öntözd
  • Szereti a meleg, (18-20°C-os) huzatmentes helyeket
  • Elég nagy legyen a cserép vagy vödör, hogy a közel egy méteresre nőtt növény majd kényelmesen elférjen

 

Van, aki megeszi?

 

Hogyne, sőt! A tüzes királynő nemcsak a csípőssége miatt egyedülálló, hanem az első 1-2 másodpercig megjelenő gyümölcsös aromája miatt is. Tény, hogy önmagában fogyasztva nem igazán élvezhető, ezt inkább kalandvágyból vagy elvesztett fogadásból szokták megtenni, mintsem a chili iránti szeretetből. Akik szeretik mindennek megadni a módját, és csak némi rock ‘n rollt hiányolnak az ételeikből, azoknak garantáltan a kedvenc termékei lesznek a különleges szószaink, fűszereink.

 

Bevállalod a kegyes halált?

 

A két legbrutálisabb paprika erejét ötvöztük a Kegyes halál extra chili szószban, de még ennél is tovább mentünk. A korábbi változathoz képest módosítottuk a gyártási eljárást, így “kifőztük” a titkos receptet, ami a valaha volt legerősebb termékünk alapja. Nem tartalmaz semmilyen ízfokozót, állagjavítót, színezéket. Csak pusztán a chiliket, amiket gondosan nevelgettünk, óvatosan szüreteltünk, odafigyelve főztünk, alaposan préseltünk, és szeretettel ízesítettünk. 

 

Segíthetünk? Ha bármilyen kérdésed van a chili termékek termékekkel vagy a rendeléssel kapcsolatban, fordulj hozzánk bizalommal!