A Chiliről minden

A barbecue szósz az új ketchup?

Chili
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2021.06.28 14:03
A barbecue szósz az új ketchup?

Barbecue party, barbecue szósz, barbecue szelet… mit is jelentenek ezek pontosan?

 

Ami nálunk a kerti parti szalonnasütéssel, az az Egyesült Államok déli államaiban a barbecue party. Társas program, baráti összejövetel, ahol húsokat, zöldségeket sütögetnek a szabadban, faszénparázson, és olyan speciális fűszerezést használnak, amelynek tényleg külön nevet kellett adni. Ez lett a barbecue.

Az így elkészült ínycsiklandó ételeket fűszeres szósszal öntik nyakon. Talán már kitaláltad, hogy ez a barbecue szósz.

 

Ma már világszerte elterjedt ez a finom, füstös ízvilágú szósz. A kerti grillezés keretein is túllépett, sok minden máshoz is lelkesen használják a gasztronómiában, akár hotdogra, pizzára is nyomnak belőle. Sőt, ma már leginkább BBQ-ként látjuk kiírva, a barbecue szó elterjedt rövidítéseként. Mondhatjuk, hogy a világ rákapott, már szinte ketchupként használja, és Magyarországon is egyre népszerűbb. 

 

Miből készül a barbecue szósz?

 

Általában paradicsompüré az alapja, vörös- és fokhagymával, zöldfűszerekkel ízesítik, és valamilyen olajjal válik lágyan folyóvá. A füstös ízvilág is kimondottan jellemző a barbecue szószra, ha pedig csípős, akkor szinte biztos, hogy chilipaprikával és borssal is megfűszerezték. Aki már fogyasztott belőle, tudja, hogy egyfajta mézes íze is van, ezt a barnacukor adja. 

 

Magyar manufaktúra, saját termesztésű chili, kiváló barbecue szósz

 

A Chili Hungária Webáruházunk különleges hely a csípős ízek és erős fűszerek szerelmeseinek. Mitől különleges? A tulajdonos, Diczkó László nem csak forgalmazza, de saját maga készíti a különböző csilis alapanyagú termékeket, amelyeket itt, az online boltjában árusít. Ez azt jelenti, hogy saját magyar manufaktúra, innovatív módszerekkel, saját termesztésű chili paprikából állítja elő ezeket a finomságokat. S ha bárki is azt hinné, a magyar chili vagy barbecue szósz, mint autentikus mexikói és amerikai sajátosság olyan, mint a magyar narancs, azaz “kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk”, hát téved.

 

A Chili Hungária Webáruházunk termékei Amerikában is megmérettettek, több alkalommal is, és számos díjat hoztak el a tengerentúli világbajnokságról.

 

Már rajongója vagy, vagy még nem is kóstoltad?

 

Ha még sosem próbáltad, de felcsigáztunk, vagy ha már régóta rabja vagy ennek az ízvilágnak, mindenképp kóstold meg barbecue (BBQ) szószunkat, amely 100 ml, illetve kétszer 100 ml kiszerelésben, és díszdobozos, ajándékozható verzióban is kapható.

 

Ha megrendelted és futárunk házhoz szállította, nincs más dolgod, mint összehívni a barátokat a kertedbe, és egy kellemes nyári lakoma keretében megízlelni a barbecue semmivel sem összekeverhető aromáját.

 

Barbecue: férfias játék?

 

Remek kiegészítő focimeccs nézéséhez, és még egy tipp: saját tapasztalatunk, hogy a terjengő illatokra a kutyák, gyerekek is a kerti sütő köré gyűlnek, sőt, még a szomszéd is átkukucskál a kerítés felett. Az illatok és ízek összehozzák a társaságot, és nem csak felejthetetlen nyári emlékeket adnak, de új ismeretségeket is hozhatnak. 

 

Sőt, kedves férfiak, ezzel bizony csajozni is lehet. Míg a beltéri konyha sokszor a hölgyek világa, bár ismerünk nagyon ügyes férfi szakácsokat, addig a barbecue életérzést remekül átvették az erősebb nem tagjai. Mivel a barbecue sütés alacsony hőfokon, akár néhány órán át is eltart, a társaság gyakran úgy szerveződik, hogy a férfiak körülállják a sütőt, iszogatnak és anekdotáznak, és közben remek ételeket készítenek. Igazi férfiasságfitogtató eleme lett ez a nyárnak, a legkevésbé sem pejoratív értelemben.