Ebben a bejegyzésben kiemeljük azt a három területet, ami a chili hatása miatt elképesztő pozitív változásokat idéz elő az emberi szervezetben. Korábban is írtunk arról, hogy milyen előnyei vannak a trópusi növényeket akár nyersen, akár feldolgozva beiktatni az étrendedbe, most ezek közül kiemeljük a három legfontosabbat.
A chili hatása a vérnyomásra
Magyarországon a 15 év felettiek körében minden harmadik embernek magas a vérnyomása. Ezzel sokáig lehet együtt élni, de ha nem szeretnél hosszú-hosszú évekre elköteleződni a gyógyszerszedés mellett, akkor kezdd el a chili terápiát. Ehhez nem kell mást tenned, minthogy minden nap eszel valami csípőset. Főzéskor cseréld le a fűszerpaprikát őrölt chilire. Különböző erősségű őrölt chili por arzenál vár rád a webshopunkban.
Ha még nem barátkoztál meg a csípős ízzel, de szeretnéd megelőzni a magas vérnyomás vagy az általa bekövetkezett betegségeket, akkor apránként szoktasd magad az erősebb ételekhez. Mindenképpen megéri a fáradozást, hiszen a kapszaicin nemcsak tünetileg kezeli a vérnyomást, hanem az egész érhálózatra hatással van. A hajszálerektől kezdve az artériákig. A vérbőség emelkedésével az erek falában megnő a nitrogén-oxid termelés, ami az ereket óvja a gyulladástól és egyéb károsodástól.
Méregtelenítés
A chili fogyasztással minden sanyargatás nélkül gondoskodhatsz a rendszeres méregtelenítésről. A kapszaicin egyrészt antioxidánsokat is tartalmaz. Ezek az antioxidánsok úgy semmisítik meg a daganatos sejteket, hogy az egészségeseket meghagyják. Gyakran használják tüdő-, gyomor- vagy hasnyálmirigyrák kiegészítő kezeléseként.
Másrészt az emésztőrendszer is hálás, ha chilit eszel. A kapszaicin ugyanis nemcsak felgyorsítja az anyagcserét, hanem olyan bevonatot képez a gyomorban, ami ellenáll az irritációnak. Harmadrészt pedig a legfőbb méregtelenítő szervünk, a máj betegségeinek megelőzésében vagy a kialakult betegség előrehaladását akadályozza meg. Így például a májhegesedés ellen kiváló gyógyír. Az izzadás is az anyagcsere folyamatának a része, szóval ne spórolj, amikor chili szószt öntesz a tányérodra.
Ép testben ép lélek
A chili jótékony hatását éppúgy köszönheted az A-, B-, C-vitamin tartalmának, mint a kapszaicinnek. A csípősség érzésének a kiváltásakor a kapszaicin a fájdalom receptorok stimulálása mellett endorfint és dopamint is felszabadít. Az endorfin az a vegyület, amit izgalmi állapotban, akár sérüléskor vagy fájdalom hatására termel a testünk, hogy csökkentse a fájdalmat, amíg a kiváltó ok megszűnik. A dopamin pedig az a vegyület, amit a köznyelvben “boldogság hormonnak” is hívunk. Általános elégedettség és jó közérzet alakul ki a nyomában. Mivel a stressz az egyik leggyakoribb olyan tényező az életünkben, ami testi és lelki betegségeket okoz, fontos, hogy minden eszközzel hatástalanítsuk.
Ha pedig kiegyensúlyozott vagy, akkor könnyebben veszed a mindennapi problémákat, kevésbé fogod felhúzni magad apró-cseprő dolgokon. Hatékonyabban tudod megoldani a feladataidat a munkahelyeden és otthon egyaránt. Ehhez mondjuk a chili vastartalma is hozzájárul, ami energetizál. Az egészséges szervezet ellenállóbb a betegségekkel szemben, ezt a magas C-vitamin és antioxidáns tartalom tovább erősíti. A C-vitamin jelenlétében számos ásványi anyag jobban szívódik fel, emiatt is hasznos fogyasztani.
Szeretnéd magad egészségesre enni chilivel? Nézz be webáruházunkba, ahol igazi ínyenc készítményeket találsz. Nálunk megdől a tévhit, hogy ami egészséges, az nem lehet finom. Vedd fel velünk a kapcsolatot és próbáld ki szószaink, fűszereink egyikét!