A Chiliről minden

A chili paprika savanyítása - miért, hogyan, mivel?

Chili
Csípős
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
A chili paprika savanyítása - miért, hogyan, mivel?

Odavagy a csípős ízért és mindened a chili paprika? Nemcsak szezonban, hanem télen is szeretnéd élvezni és felturbózni vele a fogásokat, valamint az immunrendszered? Pont erre ad lehetőséget a chili paprika savanyítása, amelynek hála sokáig eláll majd kedvenc zöldséged, megőrzi vitamintartalmát és zamatát is. 

A Közép- és Dél-Amerikából származó chili paprika mára az egész világot meghódította, és az erős, csípős ízeket kedvelő magyarok körében is nagy népszerűségnek örvend. Nemcsak a nyers paprikákat fogyasztják itthon szép számmal, hanem a belőlük készült termékek iránt is nagy a kereslet. Egyre többen próbálkoznak meg az otthoni termesztéssel, és a chili paprika savanyítása sem ördögtől való dolog, már csak egy kis odafigyelés és néhány hozzávaló szükséges hozzá.

 

Miért savanyítsuk?

 

A fenti kérdésre a legkézenfekvőbb válasz az, amiért nagymamáink évszázadok óta befőttekkel pakolják tele az éléskamra és a spájz polcait: hogy ne csak nyáron élvezhessük a gyümölcsök és zöldségek friss ízét. A chili paprika savanyítása lehetővé teszi, hogy a különböző színekben pompázó zöldségek hosszabb távon is elálljanak, így télvíz idején is lesz mit rágcsálni a marhapörkölt mellé. A savanyúság ellensúlyozza a paprika csípősségét, erősségét, egyensúlyt teremt a pikáns és a savanykás ízek között. 

 

Emellett pedig köztudott, hogy a chili tökéletes A-, B- és C-vitaminforrás, tele van kapszaicinnel és antioxidánsokkal, ezekre pedig a hideg, nyirkos évszakban még nagyobb szüksége van a szervezetnek. A felsorolt vitaminok erősítik az immunrendszert, védik a sejteket, fontosak az energiatermelés és az idegrendszer megfelelő működése szempontjából, valamint védelmet nyújthatnak a káros szabadgyökök ellen, amelyek a daganatos megbetegedések fő előidézői. A kapszaicin enyhítheti az ízületi fájdalmat, javíthatja a vérkeringést és gyorsítja az anyagcserét, ezáltal segíti a fogyást.

 

Ha valaki nem szeretne a savanyítással bajlódni, annak a vöröshagymás habanero savanyúságunkat ajánljuk, a többi vállalkozó szelleműnek pedig íme a recept.




A chili paprika savanyítása lépésről lépésre

 

A legegyszerűbb: a hagyományos ecetes savanyítás, melynek a neve is elárulja, hogy a megtisztított, érett, karikára vágott chili paprikákat ecetes lében tesszük el.

 

  • Első lépésként helyezzük a szeleteket sterilizált befőttesüvegbe - lehet akár több fajta paprikát is használni, csak rajtunk múlik. Ahogy máskor is, most is figyeljünk oda, hogy ne nyúljunk a szemünkbe és egyéb érzékeny területekre a chilivel való munka során, a biztonság kedvéért gyakran mossunk kezet vagy használjunk gumikesztyűt.
  • Főzzünk össze egy rész 10%-os ecetet és két rész vizet egy lábasban. 
  • Adjunk hozzá sót, cukrot és borként, majd ha ezek elolvadtak a felöntőlében, azt öntsük rá az üvegekben található zöldségekre, hogy jól ellepje őket a keverék. 
  • Fontos, hogy nem kell felforralni az ecetes levet.
  • Légmentes lezárás után helyezzük őket hűvös, sötét helyre, és hagyjuk érlelődni legalább 3-4 hétig. Minél tovább lesznek lezárva az üvegek, a chili paprikák annál savanyúbban fognak kikerülni belőlük.

 

Mihez használhatjuk őket?

 

A savanyított chiliket fogyaszthatjuk simán húsételek mellé, mint ahogy egy erőspaprikával tennénk, de készíthetünk a segítségével csípős szószt, taco salátát, fűszeres-csípős smoothie-t, sajtszószt az esti mozizásokhoz, guacamolét vagy akár pizzafeltétet is.

 

Nézz körül az oldalunkon, vagy ha kérdésed lenne a chili paprika savanyításával kapcsolatban, keress fel minket elérhetőségeink egyikén!

Raktáron

Igazi ínyenceknek gondosan összevallogatott chili paprikából.

Mexikóban, Közép-Amerikában és a legtöbb ázsiai országban, nem teljes az asztal egy üveg csípős, chili szósz nélkül! Ezzel a fantasztikus mártással könnyen elkészíthetjük az ázsiai recepteket, vagy a nyugati kedvenceket.

Mennydörgés - extra chili szósz 2x100ml
4 780 Ft
Egységár: 23 900 Ft/L
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

Mexikóban, Közép-Amerikában és a legtöbb ázsiai országban, nem teljes az asztal egy üveg csípős, chili szósz nélkül! Ezzel a fantasztikus mártással könnyen elkészíthetjük az ázsiai recepteket, vagy a nyugati kedvenceket.

Jól illik sültekhez, húsokhoz, szárnyasokhoz, pizzákra, meleg szendvicsekre, vagy csak a sült krumpli mellé.

2 390 Ft
Egységár: 23 900 Ft/L
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Nincs raktáron

Ha bírod a csípőset, akkor egyből beleszeretsz ennek a Habanero savanyúság csodálatos gyümölcsös ízébe.A habanero az egyik legismertebb és legnépszerűbb fajta. Felhasználási módja korlátlan, egyik chili paprika sem előzi meg a népszerűségét.

2 590 Ft
Egységár: 4 625 Ft/kg
Nincs raktáron
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

A Habanero íze nem különbözik más chili paprikától, gyümölcsös, virágos, édes, ropogós és csípős. Viszont ezek az ízek annyira egyedülállók, hogy referenciapontként szolgál más chili paprika ízének összehasonlításához. Különböző érettségi fokokban különböző csípősséggel bírnak. Zölden leszedve kevésbé csípős. Ha megkóstolod, akkor elsőre agresszív módol előjön a csípősség, ami gyorsan elhalványul. Viszont szószokban vagy ételekben ez a hő nem olyan ellenséges, sőt kifejezetten kellemes.

1 490 Ft
Egységár: 99 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

A Habanero íze nem különbözik más chili paprikától, gyümölcsös, virágos, édes, ropogós és csípős. Viszont ezek az ízek annyira egyedülállók, hogy referenciapontként szolgál más chili paprika ízének összehasonlításához. Különböző érettségi fokokban különböző csípősséggel bírnak. Zölden leszedve kevésbé csípős. Ha megkóstolod, akkor elsőre agresszív módol előjön a csípősség, ami gyorsan elhalványul. Viszont szószokban vagy ételekben ez a hő nem olyan ellenséges, sőt kifejezetten kellemes.

1 490 Ft
Egységár: 99 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez