A Chiliről minden

A chili savanyítás titka

Chili
Csípős
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
A chili savanyítás titka

Az erős paprikák tartósításának legegyszerűbb módja a chili savanyítás. Mi, magyarok ebben a kérdésben is nagyon leleményesek vagyunk, rengeteg mindenből készítünk a stelázsi polcára savanyúságot.

Nagyszerű módszer ez arra, hogy a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket a tél derekán is élvezni tudd. Nemcsak a roposságukat, zamatukat tudod így megőrizni, hanem vitamintartalmukat is. Ráadásul rájuk nézni is kellemes, hiszen ha több fajtából készíted, színek kavalkádja kerül minden egyes alkalommal a tányérodra.

 

Milyen paprikát válassz alapanyagnak?

 

Igazából bármelyik chili tökéletes (lenne) erre a célra. Ám van egy nem elhanyagolható szempont, amit érdemes szem előtt tartanod, ha enni is szeretnél belőle. Olyan paprikát válassz, aminek a csípősségét még bírod. Hiába termesztettél egy rekesz szellem chilit, és nem szeretnéd kidobni, ha ezt tartósítod, akkor nagyon-nagyon lassan fog elfogyni az üveg tartalma. Egész egyszerűen azért, mert a kapszaicinmennyisége miatt nem fogsz tudni egy jóízűt harapni belőle a marhapörkölt mellé.




Ha egész jól bírod a csípőset, megpróbálkozhatsz a habanero eltevésével, viszont ha biztosra szeretnél menni, vagy mást is megkínálnál, aki mondjuk kevésbé chili rajongó, maradj a jól bevált jalapenónál.

 

Mennyi ideig áll el?

 

Ha sikerült a manőver és nem forr fel az alaplé, akkor sötét, hűvös helyen akár egy évig megőrzi szavatosságát. Javasoljuk, hogy címkézd fel az üveget, hogy milyen paprika van benne és mikor tetted el. Korábban írtunk blogbejegyzést, hogy milyen módszerekkel lehet még a chili paprika frissességét megőrizni.

 

A chili savanyítás lépései

 

Az ecetben való tartósítás nem bonyolult, és gyorsan össze is lehet állítani. Viszont van néhány trükk, amivel el lehet rontani a végeredményt. Mutatjuk, hogy mire figyelj, ha chilit savanyítasz. Gumikesztyűt fel, és jöhetnek a hozzávalók: nagyjából 20 db paprikával 3 befőttes üvegnyi savanyúságot tudsz készíteni. Összeválogathatsz többféle növényt, de készítheted csak egy fajtából is. Az erősségét is szabályozhatod; ha benne hagyod a magokat, akkor csípősebb lesz, ha kivágod, akkor enyhébb. 

 

Legyen még kézközelben:

 

  • 8 dl csapvíz
  • 4 evőkanál 10%-os ecet 
  • 1 kávéskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • Borkén (a tartósításhoz)

 

A befőttesüvegeket sterilizád. Amíg kihűlnek, vágd fel a paprikákat karikára, és készítsd el a felöntőlét. Ehhez a vizet, ecetet, sót, cukrot és a borként keverd addig, amíg minden szilárd anyag feloldódik. A színes karikákat oszd el egyenlően az üvegek között, és öntsd nyakon felöntőlével, hogy ellepje. Tekerd rá szorosan a tetőt, és tedd sötét, hűvös helyre érlelődni 4 hétig. Ezután bármikor fogyaszthatod a roppanós, ízletes chili savanyúságod. Megspórolhatod a munkát, ha a vöröshagymás habanero savanyúságunkat megrendeled




A titkok

 

Sok recept írja, hogy ízesíts babérlevéllel, borssal, fokhagymával. Szerintünk az a jó, ha a chili egyedi zamatát élvezhetjük. Az egyéb fűszerek hatása miatt inkább fog csalamádéra hasonlítani, mint erős paprikára az érlelés után. 

 

Sima, háztartási ecetet használj, abból is elég a 10%-os. Lehet cifrázni borecettel vagy almaecettel, mi a fenti okokból ebben is a legegyszerűbb verziót szeretjük. 

 

Ha a mi receptünk szerint tartósítasz és borként használsz, akkor nem kell melegítened az üveg tartalmát. Ellenben, ha a melegítéses módszert ismered, akkor inkább nátrium-benzoátot használj.

 

Érdekel a többi termék is, amiket chiliből lehet készíteni? Rendelj a szószok, krémek, egészben szárított paprikák széles kínálatából, és találd meg a kedvencedet. Kérdés esetén örömmel állunk rendelkezésedre.

Raktáron

Mexikóban, Közép-Amerikában és a legtöbb ázsiai országban, nem teljes az asztal egy üveg csípős, chili szósz nélkül! Ezzel a fantasztikus mártással könnyen elkészíthetjük az ázsiai recepteket, vagy a nyugati kedvenceket.

Jól illik sültekhez, húsokhoz, szárnyasokhoz, pizzákra, meleg szendvicsekre, vagy csak a sült krumpli mellé.

2 390 Ft
Egységár: 23 900 Ft/L
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

Igazi ínyenceknek gondosan összevallogatott chili paprikából.

Mexikóban, Közép-Amerikában és a legtöbb ázsiai országban, nem teljes az asztal egy üveg csípős, chili szósz nélkül! Ezzel a fantasztikus mártással könnyen elkészíthetjük az ázsiai recepteket, vagy a nyugati kedvenceket.

Mennydörgés - extra chili szósz 2x100ml
4 780 Ft
Egységár: 23 900 Ft/L
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

A Habanero íze nem különbözik más chili paprikától, gyümölcsös, virágos, édes, ropogós és csípős. Viszont ezek az ízek annyira egyedülállók, hogy referenciapontként szolgál más chili paprika ízének összehasonlításához. Különböző érettségi fokokban különböző csípősséggel bírnak. Zölden leszedve kevésbé csípős. Ha megkóstolod, akkor elsőre agresszív módol előjön a csípősség, ami gyorsan elhalványul. Viszont szószokban vagy ételekben ez a hő nem olyan ellenséges, sőt kifejezetten kellemes.

1 490 Ft
Egységár: 99 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

A Habanero íze nem különbözik más chili paprikától, gyümölcsös, virágos, édes, ropogós és csípős. Viszont ezek az ízek annyira egyedülállók, hogy referenciapontként szolgál más chili paprika ízének összehasonlításához. Különböző érettségi fokokban különböző csípősséggel bírnak. Zölden leszedve kevésbé csípős. Ha megkóstolod, akkor elsőre agresszív módol előjön a csípősség, ami gyorsan elhalványul. Viszont szószokban vagy ételekben ez a hő nem olyan ellenséges, sőt kifejezetten kellemes.

1 490 Ft
Egységár: 99 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Nincs raktáron

Ha bírod a csípőset, akkor egyből beleszeretsz ennek a Habanero savanyúság csodálatos gyümölcsös ízébe.A habanero az egyik legismertebb és legnépszerűbb fajta. Felhasználási módja korlátlan, egyik chili paprika sem előzi meg a népszerűségét.

2 590 Ft
Egységár: 4 625 Ft/kg
Nincs raktáron
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez