A Chiliről minden

A chili teleltetése 4 egyszerű lépésben

Chili
Termesztés
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
A chili teleltetése 4 egyszerű lépésben

Egy chili akár 10 éven át hozhat bőséges termést, ha a teleltetése megoldott. Az olyan növényeknek, amelyek melegebb éghajlatról származnak vagy érzékenyebbek, gondoskodnod kell téli szállásról. Ha biztosítod nekik a szélvédett, fagymentes körülményeket, és még jobban vigyázol, hogy ne öntözd túl, akkor még sokáig gyönyörködhetsz a különleges virágokban, paprikákban. Ha már túl vagy az első termést hozó palánta felnevelésén, akkor a chili teleltetése már gyerekjáték lesz, eláruljuk, hogy mire figyelj!

Miért hasznos a chili teleltetése?

 

Alapvetően a paprikákat egynyári növényként tartjuk számon: a virágzás után termést hoz, majd elhal, s mindezt egy év leforgása alatt. Viszont ha már sikerült egy ilyen érzékeny fajtát felnevelned, miért hagynád veszni? Ha a téli időszakra pihenni küldöd, annak számos előnye van:

 

  • Évről évre több termést hoz. 
  • A gyengécske palánta szára fássá erősödik.
  • Mivel nem kell elölről kezdeni az ültetés folyamatát, hosszabb lesz a gyümölcsöt hozó szezon.
  • Praktikus, ha a chilit cserépbe ülteted, nem pedig földbe, mert így tudod mozgatni.

 

A chili ültetéséről és csíráztatásáról több cikket is írtunk korábban, olvasd el őket, ha most kezdesz bele a paprika termesztésébe!

 

Szabadítsd meg a feleslegtől!

 

Míg azoknál az állatoknál, akik téli álmot alszanak, jól jön a vastag zsírréteg, és már ősztől raktározzák a felesleget, a paprika esetében ez másképp van. A virágok, fák pont ellenkezőleg működnek: ők eldobálnak mindent, amire nincs szükségük, hogy az a minimális táplálék, amit ilyenkor elvesznek elég legyen tavaszig, az életben maradáshoz.

 

Metszőollóval vágd le róla a gyümölcsöket! Akkor is, ha érettek, és akkor is, ha még zöldek. Ezután ritkítsd meg a koronáját! Olyan helyekről vágj belőle vissza, ahol már van új hajtás az ágon. Amikor melegszik az idő, akkor ezeken a helyeken fog tavasszal fejlődni. Az szüretelt gyümölcsből készíts ízletes paprikakrémet vagy savanyúságot!

 

Kevesebb vízigény

 

Mivel a paprika is amolyan “alvó állapotban” van ilyenkor, lényegesen kevesebb táplálékot, vizet vesz fel, és fényre sincs nagyon szüksége. A táplálékot egy egyszerű föld biztosítja, neked pedig a vízellátást kell lejjebb venned és kitapasztalnod. Természetesen az sem jó, ha kiszárad a földje, de a pangó víz is ugyanolyan ártalmas, mint palánta korában. 

 

Az ideális hely

 

A chili teleltetésének az a célja, hogy fagymentes helyen felkészüljön a paprika a következő idényre. Ehhez olyan helyre kell tenned, ahol stabilan 10-15 fok körüli a hőmérséklet. Ez lehet a társasház folyosója, vagy egy garázs, fészer, akár kamra. Jó, ha jut be valamennyi napfény, tehát van ablaka az adott helyiségnek. Ne érje se szél, se fagy!

 

Ha folyamatosan szeretnél chilit szüretelni, akkor melegházra lesz szükséged. Ilyenkor mindenről neked kell gondoskodnod, amit a természettől kapna: kellő napsütéses órák, sok folyadék, meleg.

 

A teleltetési időszak vége

 

Nagyjából áprilisig tart a paprikák pihenője, a talajmenti fagyok vége előtt egy hónappal meg lehet kezdeni a fokozatos visszaszoktatást. Beviheted a cserepeket a lakásba, egyre sűrűbben öntözheted. Ilyenkor ajánlott tápanyaggal vagy komposzttal kényeztetni, hogy minden szükséges ásványi anyag a rendelkezésére álljon, hogy szép gyümölcsöket hozzon. Mielőtt újra kitennéd a szabadba, távolítsd el a sárgás vagy elhalt leveleket! Ha jól sikerül gondját viselned, akkor pár napon belül már látszani fognak a friss hajtáskezdemények.

 

Ha nincs lehetőséged chili ültetésére, bízd magad profikra! Több éves tapasztalattal neveljük a paprikákat, minden krémünk, szószunk kézzel és szeretettel készült. Rendelj tőlünk házias készítményt, örömmel állunk rendelkezésedre!