A Chiliről minden

A csípős ételek jótékony hatásai, avagy miért érdemes használni a konyhában?

Chili
Csípős
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
A csípős ételek jótékony hatásai, avagy miért érdemes használni a konyhában?

Vannak, akik néhány szelet jalapenót szeretnek a pizzájukon, míg mások a legminimálisabb csípősséget sem bírják elviselni. Nem számít, hogy milyen típusú ember vagy, az extra chili szósz és fűszeresek ételek lenyűgözőek. Mértékkel fogyasztva pedig rendkívül egészségesek! Nézzük most meg a csípős ételek hatásait!

Miért vannak fűszeres ízű ételek?

 

Természetesnek tartjuk, hogy vannak fűszeres ételek, de nem mindenki tudja, minek köszönhető ez az íz. A kulcsfontosságú válasz a kapszaicinben rejlik, egy kémiai vegyületben, amely az ilyen típusú élelmiszerekben található. Ez felelős azért az égető érzésért, amelyet evés közben érzünk.

 

A fűszeres ízt a kapszaicin mellett a piperin nevű alkaloid állítja elő. Ezeknek a vegyületeknek az élelmiszerekben való jelenléte könnyen kimutatható, égő érzést váltva ki a nyelven. Mennyiségétől és elkészítési módjától függően különböző intenzitású fűszeres ízt adhat, amely különböző részekben érezhető: nyelv, szájüreg vagy gyomor.

 

Ha fűszeres ételeket fogyasztunk, a kapszaicin vagy piperin stimulálja a szájban, az orrban és a torokban lévő idegreceptorokat, ezek a csípős ételek hatásai. A legjobb kipróbálni mindenféle erősségű szószt, ami egy All In One 10 darabos vegyes erősségű chili szósz csomagban is elérhető.

 

Bár sokan nem szeretik a kapszaicin által kibocsátott hőt, ennek a vegyületnek egészségügyi előnyei vannak. Például fájdalomcsillapítóként vagy gyulladáscsökkentőként szolgálhat. Helyi gyógyszerként kifejezetten idegfájdalmak enyhítésére használják. Az ízületi problémák, a rheumatoid arthritis és a bőrbetegségek, például a pikkelysömör is kezelhető kapszaicint tartalmazó kenőccsel vagy géllel.

 

A csípős ételek hatásai mint univerzális gasztronómiai élmény


A fűszeres ételeket világszerte főzik a szakácsok. Nemcsak az ázsiai konyhában, de világszerte készítenek olyan csípős fogásokat, amelyek ízlelőbimbókat gyönyörködtetnek. A fűszeres ételek amellett, hogy kellemes ízükkel megörvendeztetnek, számos egészségügyi előnnyel is járnak.
Ezek a csípős ételek legfontosabb egészségügyi hatásai:

 

  1. Hozzájárulnak a fogyáshoz – mivel kapszaicint tartalmaznak, amely felgyorsítja az anyagcserét és segíti a szervezetet a gyors kalóriaégetésben.
  2. Jótékony hatással vannak a szívre – a csípős paprika javítja a szív egészségét azáltal, hogy serkenti a szervezet vérrögfeloldó képességét.
  3. Javítják a keringési rendszer helyes működését – a fűszeres ételek serkentik a vérkeringést és csökkentik a vérnyomást.
  4. Elősegítik az emésztést – a fűszerek optimalizálják az emésztési tevékenységet, fokozzák a gyomor vérellátását és támogatják a nyálkahártya minőségét.
  5. Megfázás és influenza esetén is alkalmazhatók – a kapszaicin serkenti az izzadást, csökkenti az influenza tüneteiből adódó kellemetlenségeket, feloldja az orrdugulást.
  6. Könnyítik a légzést – a csípős paprikának köptető szerepe is van, hasznos az asztmában, hörghurutban, tüdőtágulásban, arcüreggyulladásban és egyéb légúti betegségekben.

 

Azonban, mint minden ételnél, itt is fontos mértékkel és észszerűen fogyasztani. Különösen azoknak, akik gyomorpanaszokkal küzdenek. Nézz körül webshopunkban, válogass a különböző erősségű szószok között, lepd meg a szeretteidet egy különleges csípős fogással!