Ismerősen cseng a Tabasco név? Már megszoktad a sima chili szószokat és valami újra vágysz? Próbáld ki a fermentált chili szószok egyikét, melyet otthon is elkészíthetsz és amely egyedi karaktert kölcsönöz az ételeknek.
Egyszerre csípős és savanykás, igazi ízbomba a fermentált chili szósz, ami itthon kevésbé népszerű, Észak- és Dél-Amerikában viszont igazi kedvenc. Változtassuk meg ezt a trendet!
Mi az a fermentált chili szósz?
Míg a “sima”, a webáruházunkban is megtalálható chili szószhoz friss paprikákra van szükség és gyorsan elkészíthető, addig a fermentált változat többhetes érlelési folyamatot kíván. Az érlelésnek köszönhetően ezek a szószok komplexebb és mélyebb ízekkel bírnak, mint hagyományos társaik, nemcsak csípősek, hanem a chili paprikákra jellemző gyümölcsös, füstös vagy savanykás ízek is előtérbe kerülnek.
Hogyan készítsd el otthon?
Az áruházak polcain hasonló szószok seregét találjuk - például a fokhagymás ízvilágú Zöld felső chili szószt -, de semmi sem hasonlítható ahhoz, amit a saját kezünkkel készítünk el. Ha szeretnél belevágni otthon a fermentált chili szósz megalkotásába, hoztunk egy egyszerű útmutatót, hogyan is kezdj neki. Az alábbiakban egy üveghez szükséges hozzávalókkal dolgozunk, így ha többet készítenél, értelemszerűen szorozd fel a mennyiségeket.
- Szerezz be 250-300 gramm chilit a kedvenc fajtádból vagy fajtáidból, mosd és szárítsd meg őket, távolítsd el a szárukat és a csumát. Ha csípősebb szószra vágysz, hagyd bent a magokat, ha nem, szedd ki azokat is. Ha nagy paprikákról van szó, darabold fel őket, kicsik esetén hagyhatod őket egészben.
- Szerezz be ezenkívül egy jól záródó üvegedényt, amit nem kezd ki az erjedés során keletkező sav.
- Kell még hozzá só és ízlés szerint fokhagyma is, de utóbbi elhagyható.
- Tedd be az alaposan kimosott üvegekbe a paprikákat, majd készítsd el a sóoldatot a következőképpen:
- A paprikák súlyához képest 2-3%-nyi sót használj, vagyis 300 grammnál 6-9 gramm sóra lesz szükséged, ezt keverd el annyi deciliter vízben, hogy amikor megtöltöd az edényt, teljesen ellepje a zöldségeket.
- Helyezz rájuk egy megtisztított, az egészségre ártalmatlan súlyt, mert fontos, hogy a paprikákat mindig fedje a folyadék.
- Fedd be gézzel és egy tetővel, és hagyd, hogy elkezdjen erjedni, biztosíts számára 20 fokos, sötét környezetet. Ez a folyamat 2-3 hetet vesz igénybe, a sótartalomnak köszönhetően tejsavasodás megy végbe, ezek a baktériumok tartósítják és különleges ízvilággal látják el a chilit. Onnan tudod, hogy erjedés történik, hogy a folyadék már nem tiszta, hanem zavaros, opálos.
- Ha kész, szűrd le a zöldségeket, dobd be egy turmixba, ízesítsd vagy hagyd úgy, natúr változatában, és íme: fermentált chili szószt készítettél! Töltsd át kis üvegekbe és fogyaszd sült vagy főtt húsok, zöldségek mellé.
A fermentált ételek hatása
De miért is csinálnál ilyet? Hát azért, mert az erjesztés során felszabaduló baktériumok jó hatással vannak a bélflórára, az emésztésre, elősegítik a tápanyagok jobb felszívódását a bélrendszerben, enyhíthetik a puffadást. Erősítik az immunrendszert, vagyis ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben, és a fermentáció során még a C-vitamin tartalom is növekedhet.
A chili paprikában megtalálható kapszaicin pedig fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, endorfintermelő hatással bír, így aztán a fermentált chili szószt csodaszernek is hívhatnánk, ha egy kicsit túlozni akarnánk.
Kérdéseiddel keress fel minket elérhetőségeink egyikén!