A Chiliről minden

A jalapeno savanyúság is, vagy csak baromi csípős?

Chili
Jalapeno
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2021.08.27 09:46
A jalapeno savanyúság is, vagy csak baromi csípős?

Hogy lenne már a jalapeno savanyúság?! Mindenki tudja, akár álmából felébresztve is, hogy az egy chili paprika fajta. Rosszul. Mert igenis a jalapeno lehet savanyúság, csak egy kis fantázia és kísérletező kedv kérdése az egész.

Miért szeretjük a savanyú ízeket?

 

Szinte nincs olyan ember, aki ne kívánná veszettül a savanyúságokat bizonyos életszakaszaiban. Elsőre talán a kisbabájukat váró nők jutnak eszünkbe, akik képesek mindenhez, még akár a mákos tésztához is kovászos uborkát vagy csalamádét enni, de ez a téma sokkal összetettebb annál, minthogy a terhességhez kössük.

Egyes szakvélemények szerint, aki majd megveszekedik egy kis savanyúság után, valójában vitaminhiánnyal küzd. Így jelzi a szervezete, hogy C-vitamint kíván. De akkor is a falat kaparhatjunk egy kis savanyúság utáni vágyakozásunkban, ha a savtermelésünk csökkent. Ártatlan dolognak tűnik, amire gyógyírnek látszik egy tál ecetes uborka elfogyasztása is akár, de érdemes komolyan venni a “bajt”, mert nagyobb egészségügyi gondok előszobája is lehet.

A savanyú ízek utáni vágynak lelki eredete is lehet

 

Egyes megfigyelések szerint az intenzív érzelmek, amilyen a túl pozitív vagy túl negatív hangulat, a düh vagy a harag is kiválthatják. Ha azt vesszük, hogy szomorúságra, magányra csokit vagy alkoholt kívánunk, nem is biztos, hogy ez a lelki eredetű savanyúság iránti vágy olyan nagy butaság.

 

No, de ma sem a riogatásért ragadtunk billentyűzetet

 

Szép számmal vannak olyan emberek is, akik nem igazán értik, miért olyan népszerűek a savanyúságok, mint ahogy a csípős ízek sem. Mások viszont még a kettőt keverik is. Akkor tuti számukra, ha jó erős paprika kerül a savanyúságba. 

 

Meg is érkeztünk a jalapeno savanyúsághoz!

 

A brutál csípősség a szemet-szájat összehúzó savanyúval férfiembert próbáló kiegészítő az asztalon. Ha még nem próbáltad, mindenképp vesd bele magad ebbe a világba. Nem valószínű, hogy csalódni fogsz.
A Chili Hungária Webáruházunk kínálatában szerepel egy Chipotle füstölt jalapeno nevű különlegesség, amely tulajdonképpen szárított füstölt jalapeno paprika. Nem magában fogyasztandó, ízesíteni tudsz vele. Keverheted levesekhez, szószokhoz, de ha igazán rendkívülit szeretnél enni, savanyúságot ízesíts vele. Marni fog, mint a veszedelem, hidd el, de egyben a mexikói konyhában olyan nagyon kedvelt füstös ízt is kölcsönöz az ételnek. 

 

A chipotle a mexikói konyha egyik legnépszerűbb alapanyaga. Jalapeno paprika, amelyet zölden szednek le, de ha hagyják érni még, be is pirosodik. Szüretelése után füstölési és szárítási folyamaton esik át. Ezalatt a paprika akár tömege 80-90 százalékát is elveszíti, és a szárítás folyamán kissé mazsolás külsőt vesz fel. Ne tévesszen azonban ez meg senkit, hiszen azt az édesen savanykás ízt nem várhatjuk tőle, a szárított jalapeno bizony rettentő csípős. A Scoville skála mérése szerint 2.500-8.000 SHU közötti erősségű.

 

Tovább is van, mondjam még?

 

Ha pedig megtetszett ez az irány, rögtön utána érdemes megkóstolnod az üvegben kapható savanyúságunkat, a Habanero vöröshagymás savanyúságot is. Ennek a termékünknek gyümölcsös ízvilága le fog venni a lábadról. A habanero a legnépszerűbb chili paprikák egyike, de azt is megkockáztathatjuk, hogy az első helyen szerepel a chili rajongók listáján. 

 

Azt ugye mondanunk sem kell, hogy akármilyen finom, gyerekeket azért ne kínáljunk vele! Mindenki mást azonban nyugodtan, a nagymamától a szomszédokon át a sörözni járó barátainkig bárkit levehet a lábáról a savanyú és csípős ízkombinációja.