A Chiliről minden

A sok chili közül a Moruga Scorpion csípése valóban olyan, mint egy skorpióé

Chili
Trinidad Scorpion
Csípős
Legcsípősebb
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
A sok chili közül a Moruga Scorpion csípése valóban olyan, mint egy skorpióé

Na, nem mintha skorpiócsípést láttunk volna közelről, de a Moruga Scorpion chili erejét meglehetősen jól ismerjük. A magas SHU értékkel bíró fajtákhoz mindig csak védőszerelésben nyúlunk, de a Moruga Scorpion még négy latex kesztyűn keresztül is a tudtunkra adja, hogy ki az úr a palántán. Egyedi ízvilága miatt sokan keresik, de nem szabad félvállról venni, elvégre mégis a világ legerősebb chilije volt 2012-ig. 

Tudd, kivel állsz szemben

 

A karibi térségből származik, egészen pontosan Trinidad és Tobago államból. A növény tehát szereti a meleget és a magas páratartalmat. Állítólag azért kapta erről az állatról a nevét, mert amikor a skorpió támad, hasonlóan tartja a farkát. Ugyanennyi esély van arra is, hogy a marásuk hatása oka az elnevezésnek. A skorpiócsípés többnyire ártalmatlan, ahogy a chili is először kifejezetten kellemesnek érződik. Nem kell azonban sok időnek eltelnie, hogy mindkét esetben megjelenjen az izzadás, a fájdalom, esetleg légszomj. Mértékkel használva azonban szeretni fogod a sajátos ízvilága miatt.

 

Mit lehet belőle készíteni?

 

Erőssége okán korlátozottak a felhasználásának módjai. Kipróbálhatod, hogy elteszed savanyúságnak, mint a jalapenót, de ezt a paprikát nem fogod tudni egészben rátenni a pizzára vagy a szendvicsedre. Az ennyire brutálisan maró növényeket apró mennyiségben szoktuk hozzáadni a chili szószainkhoz. A Kegyes Halál fantázianevet viselő alkotásunkban nem is egyedül, hanem a hasonlóan erős Carolina Reaperrel együtt dolgoztuk fel. 

 

Ezenkívül őrlemény formájában is megtalálod webáruházunkban. Akár tekerős tetejű kis üvegben, akár örlős változatban megrendelheted. Sőt, a klasszikus Trinidad Scorpion Moruga őrölt fűszerpaprika füstölt ízű verzióját is beszerezheted. Az őrlős kiszerelés biztonságosabb, hiszen jobban tudod szabályozni, hogy ténylegesen mennyi chili kerüljön az ételbe. 

 

Moruga Scorpion chili fajtái

 

A Moruga Scorpion olyan, mint egy adott családon belüli fajtanév, de a különböző egyedeket további elnevezésekkel is megkülönböztetjük. Általában a színük alapján, mert ezek szembetűnő eltérések, így biztosan nem kevered össze őket.
  • Red: Viszonylag könnyen beszerezhető, ha Moruga Scorpion chiliről van szó, akkor ezt a típust értik alatta. A csípős érzés hasonlóan lassan terjed szét a testedben, mint egy skorpió mérge. Ez sem halálos, de zsibbadás, fájdalom is jelentkezhet, ha nagyobb adagot eszel a kelleténél. 
  • Chocolate: Csípősségben az SHU tartomány maximum értékét hordozza magában ez a csoki chili, ám az aroma karaktere jelentősen eltér a piros testvérétől. Abban még egyezést mutatnak, hogy mindkettő gyümölcsös jegyeket mutat, ám a piros savassága-gyümölcsössége intenzívebb, míg a chocolate inkább lágyabb, füstösebb aromát képvisel.
  • White és Orange: A sárga és fehér változatok a némileg enyhébb kategóriába tartoznak. Azért arra felhívom a figyelmed, hogy ennek a paprikacsaládnak a leggyengébb tagja is több mint egymillió SHU értékkel rendelkezik. Nem olyan ritkák, mint a csoki chili, könnyen nevelhető növények. 

 

Bokorról a konyhába

 

Természetesen ha nem szeretnél a feldolgozással vesződni, fogyaszthatod nyersen is. A saját chili termesztési módszerünket korábban közzétettük a blogon. Azért érdemes meggondolni, hogy készíts belőle valamit, mert ha sikerül jól eltalálnod a szükségleteit, akkor bő terméssel fog ellátni tavasztól őszig. Ekkora paprikamennyiséget még akkor sem biztos, hogy meg tudtok enni, ha extrém módon bírja az egész családod és a baráti köröd a csípőset. 

 

Mielőtt belevágnál a termesztésbe, rendeld és kóstold meg egyik Trinidad Moruga chili termékünket. 

Raktáron

A Trinidad Moruga Scorpion a maga 2.009.231 SHU értékével a második legcsípősebb chili paprika a világon. Nevét a termés végén elhelyezkedő kis farokról kapta, ami hasonlít a skorpió farkához.

2 990 Ft
Egységár: 199 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

A Trinidad Moruga Scorpion a maga 2.009.231 SHU értékével a második legcsípősebb chili paprika a világon. Nevét a termés végén elhelyezkedő kis farokról kapta, ami hasonlít a skorpió farkához.

2 990 Ft
Egységár: 199 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

Ez a válogatás a világ 3 legerősebb chili paprikáját tartalmazza porított formában. Carolina Reaper, Trinidar Scorpion Moruga és Szellem chili (Ghost chili)

6 990 Ft
Egységár: 2 330 Ft/db
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

Sok csípős chilit neveztek el arról a területről, ahonnan származik. Trinidad állam Moruga kerületében őshonos ez a paprika. 2012-ben még tartotta a világ legcsípősebb chili paprikája címet, de későbbi kísérletezgetéseknek köszönhetően megelőzte a Carolina Reaper, melynek SHU értéke jóval meghaladta azt. Az előző rekordtartó az indiai Bhut jolokia volt.

1 990 Ft
Egységár: 133 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez