A chilis babnak nagyon sok variációja van, akár a fő hozzávalók tekintetében is. Találkozhatsz vele babbal és bab nélkül, vagy hússal és hús nélkül. Bárhogy is készíted el, bárhogy is nevezed, a chilis bab szinte mindannyiunk kedvence. Gondoltam közzéteszem az egyik kedvenc variációmat, természetesen saját chili szósszal a Kabai Tüzes Mennykővel elkészítve. Próbáld ki, készítsd el ezt a receptet!
Hozzávalók:
– 2 fej vöröshagyma
– 5 gerezd fokhagyma
– chili szósz
– 1 db kaliforniai vagy zöldpaprika
– 600g konzerv paradicsom
– 1kg darált marhahús
– 3 konzerv vörös bab
– 1 konzerv kukorica (elhagyható)
– fűszerek: só, bors, csipet oregáno, fél teáskanál fahéj, 1 tk. őrölt római kömény, 1 tk pirospaprika
Elkészítése:
A tökéletes chilis bab elkészítéséhez vágd fel a hagymát, és a fokhagymát. Az olajon párold a hagymát kb. 5 percig. Amikor már üveges, add hozzá a fokhagymát, a római köményt és a chili szószt, és párold még 2 percig.
Add hozzá a zöld- vagy kaliforniai paprikát, a pirospaprikát és a darált húst, és pirítsd kb. 5 percig, vagy amíg barna nem lesz a hús mindenhol.
Tedd bele a paradicsomot, fűszerezd sóval, borssal, oregánóval és fahéjjal. Fedő alatt, alacsony tűzön párold egy órát.
A legvégén add hozzá a leszűrt konzerv babot és a kukoricát (a kukorica elhagyható). Ha nem konzervet használsz, akkor előtte áztasd be a babot és főzd egy órán át, majd szűrd le és úgy add a chilis babhoz. Főzd még 10 percig és tálald.
A chilis bab melegen, friss (fehér) kenyérrel a legfinomabb, és szerintem annál jobb, minél többször melegíted. Sőt, van aki azt mondja, hogy nem is szabad frissen enni, hanem előző nap elkészíti és másnap melegítve tálalja.