Chili lexikon

Carolina Reaper

Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2019.09.18 11:23
Carolina Reaper

A Carolina Reaper, amely eredetileg a HP22B nevet viseli és a Capsicum chinese családjába tartozik. 2013-ban erősségben Guinness rekorder volt a chili paprikák között.

 

Ízvilága első harapásra gyümölcsös, utána fokozatosan felépülő csípősség következik. Mint ha égő parazsat rágnánk.

Csípősségét a kapszaicin vegyület adja, melyet a Scoville skálán mérnek. A hivatalos Guinnes World Record bejegyzése szerint a Winthrop Egyetem mérései alapján 2013-ban a legcsípősebb darab közel 2.200.000 SHU volt a skálán.

A paprika felülete egyenetlen, göcsörtös és a végén kis farok található. Teljesen érett állapotban 4-5 cm.

Elképesztő, hogy abból az apró magból, milyen pokolian csípős dolog tud kifejlődni. Persze ehhez hozzátartozik a növény gondos nevelgetése is.

A termesztéshez szükséges minimális hőmérséklet 18-20 °C. Otthoni neveltetésre alkalmas növény. Korlátozni kell a növény növekedését, hogy hamarabb teremjen. Ezért ajánlott 30-40 cm átmérőjű cserépbe ültetni.

Carolina Reaper

Neveltetés

A vetőmag csíráztatása lassú folyamat és eltarthat 2-4 hétig is. A magok meleg 29 °C fok körüli nedves környezetet igényelnek. Fényigényes növény. A talajnak enyhén savasnak (ph 6-6,5) és laza szerkezetűnek kell lennie. A gyökereket védeni kell a magas hőmérséklettől. 

Meghalsz ha sok Carolina Reaper-t eszel meg?

Nem. Ez a hihetetlenül csípős paprika, a kapszaicinnak köszönhetően csak fájdalmat vált ki a szájban és az ember torkában (na meg másnap a mellékhelyiségben), így ez a fájdalomérzet nem árt a testednek. Ugyanakkor van az a halálos kapszaicin dózis, de ehhez 3 kg szárított Carolina Reaper port kell megenned egy ültő helyedben, hogy ez megtörténjen.

A Carolina Reaper természetes eredetű?

Igen is és nem is. Ezt a paprikát nem fedezték fel mint sok másik chili paprika fajtát, ez egy keresztezésből jött létre. Ez nem jeleni azt, hogy nem lehetett volna lehetősége a természetben, emberi beavatkozás nélkül kifejlődni. Ez viszont lassú és időigényes folyamat lett volna, valószínű eltartott volna több ezer vagy millió évig is.

A Reaper GMO?

Nem! Ez nem egy genetikailag módosított növény. Ez egyszerűen két paprika fajta között létrejött keresztezés. A Bhut Jolokia-ból és a Red Habanero-ból.

Biztonságos a Carolina fogyasztása?

Igen, teljesen biztonságos a fogyasztása. Rendkívül ritka az ismert egészségügyi problémája, egyes embereknél a csípős ételek fogyasztása ideiglenes gyomorpanaszokat okozhat, főleg azoknál akik nem fogyasztanak rendszeresen extra csípős ételeket.

Meddig nevelhető maga a növény?

Akár 10 évig vagy tovább is élhetnek, ha megfelelő körülményeket biztosítunk a teleltetéshez. Ezek a növények évelők és ez azt jelenti, hogy sok éven át nevelhetőek, feltéve ha meg vannak védve a hideg hőmérséklettől. Téli időszakban is biztosítani kell neki a napfényt és a vizet.

A férfi akinek köszönhetjük a Carolina Reaper-t Ed Currie. Itt egy kis videó róla:


 

Carolina Reaper alapanyagú termék található nálunk?

Igen! Itt van kettő is:

Kegyes Halál chili szósz

Carolina Reaper por