Jelenleg a földkerekség második legerősebb paprikájaként van számon tartva a Carolina Reaper. Nála csak a Pepper-X van előkelőbb helyen a csípősségi rangsorban.
Chili lexikonunkban már többször is említésre került a Carolina Reaper, most azonban egy külön bejegyzést szenteltünk neki. Ebből megtudhatod, hogy mégis mennyire erős ez a chili, miként termesztheted ezt a növényt, és mi mindenre használhatod fel.
Számszerűsíthető a Carolina Reaper hője
Azt, hogy milyen erős egy chili változat, manapság már nem érzékszervi úton történő összehasonlítással állapítják meg. Egy tudományos eljárás, a HPLC módszer segítségével mérik a paprikák kapszaicintartalmát.
Ez alapján a Carolina Reaper 1,5 és 2,2 millió SHU értékkel rendelkezik. Ezen erősség értékét befolyásolja a mag minősége, a termesztési körülmények, valamint az adott terület klímája is. Annak érdekében, hogy nagyjából el lehessen képzelni, mégis mit jelent ez az erősség a valóságban, érdemes tisztában lenni azzal, hogy egy átlagos magyar csípős paprikánál 800-szor, a jalapenónál pedig 285-ször erősebb a Carolina Reaper.
Könnyen megkülönböztethető más chiliktől
Sok chili változat igencsak hasonlít egymásra. A Carolina Reaper viszont könnyen felismerhető a paprika végén található jellegzetes kis farkincaszerű képződményről. Az érett termés piros színben pompázik, a felülete pedig kissé ráncos.
Hasznos tippek a Carolina Reaper termesztéséhez
A fűszernövények termesztéséhez nem kell hatalmas földterülettel rendelkezni. A chilik például kiválóan érzik magukat egy megfelelő méretű cserépben is, nincs ezzel máshogy a Carolina Reaper sem.
Fontos, hogy ellenőrizhető forrásból szerezd be a magokat, hiszen azok minősége alapvetően meghatározza, hogy lesz-e értelme a fáradozásaidnak. Vannak speciálisan chili vetőmag árusítására szakosodott webshopok, de személyesen is beszerezhetők a magok. Bármelyik opció mellett is döntesz, lehetőség szerint GMO-mentes, organikus magokat vásárolj.
A magokat érdemes már február végén elültetni. Palántaföldbe, tőzegbe vagy Jiffy korongba is helyezheted őket, a lényeg, hogy folyamatosan törődj majd az 5-12 napos kelést követően a palántával. Legkésőbb 20 nappal a csírák felszínre bukkanását követően tűzdelhetők a palánták különálló, nagyobb cserépbe, hogy megfelelően tudjanak fejlődni.
A Carolina Reaper palánták akkor tudnak az elvárt ütemben növekedni, ha tápanyagdús talajban fejlődhetnek. Lényeges, hogy legyen jó a talaj vízelvezetése, és rendszeres időközönként figyelmet kell fordítani a gyomok eltávolítására is. Amennyiben szabadföldbe kerülnek a palánták, akkor tartani kell az ideális tő- és sortávolságot. Ha túl sűrűre ülteted őket, akkor el fogják nyomni egymást és a gombás betegségek is könnyen felüthetik a fejüket.
Csak kellemes melegben érzi jól magát a fejlődésben lévő Carolina Reaper
A palánták számára lehetőség szerint 17 Celsius-fok feletti és 36 fok alatti hőmérsékletet kell biztosítani. A legjobb a stabil 25 fokos hőmérséklet, ám a lényeg az, hogy a szélsőségeket kerülni kell, máskülönben a palánta ledobhatja a virágait, így termése sem lesz. Naponta 6-8 órás napsütés és rendszeres vízutánpótlás mellett lehet számítani arra, hogy ontani fogja a terméseket a növény.
Rengeteg mindenre használható
A Carolina Reaperből kiváló csípős szószok vagy épp paprikakrémek készíthetők, de bármilyen csípősséget kívánó étel is megbolondítható vele. Még akár édességekhez is felhasználható.
Ez a válogatás a világ 3 legerősebb chili paprikáját tartalmazza porított formában. Carolina Reaper, Trinidar Scorpion Moruga és Szellem chili (Ghost chili)
A Szellem chili paprika más néven Bhut Jolokia ismertebb nevén Ghost chili eléri az a Scoville skála 1 milliomodik értékét, pontosabban 1.041.427 SHU-t.
Sok csípős chilit neveztek el arról a területről, ahonnan származik. Trinidad állam Moruga kerületében őshonos ez a paprika. 2012-ben még tartotta a világ legcsípősebb chili paprikája címet, de későbbi kísérletezgetéseknek köszönhetően megelőzte a Carolina Reaper, melynek SHU értéke jóval meghaladta azt. Az előző rekordtartó az indiai Bhut jolokia volt.
A Szellem chili paprika más néven Bhut Jolokia ismertebb nevén Ghost chili eléri az a Scoville skála 1 milliomodik értékét, pontosabban 1.041.427 SHU-t.
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.