A Chiliről minden

Chili a pácban… azaz olajban

Chili
Csípős
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2021.11.24 08:49
Chili a pácban… azaz olajban

A klasszikus natúr olajok mellett megjelentek a zöldfűszeres olajok a boltok polcain, de házilag is készíthetünk fűszerolajokat vagy egy árnyalattal pikánsabbat, ha chilit teszünk el olajban. Ezek az olajok azért is nagyon praktikusak, mert 2in1 megoldások, hiszen a fűszerezés lépését nagyrészt az ízesített olaj használatával megugorhatod.


Korábbi blogbejegyzéseinkből
kapsz ötleteket arra, hogy hogyan kezdj el a balkonon paprikát nevelni, de számos receptet is megosztottunk már. A mostani cikkünkből megtudhatod, hogy milyen egyszerű, de nagyszerű a chilis olaj elkészítése, és lépésről lépésre megadjuk az útmutatót is hozzá.

 


Friss vagy szárított chili legyen az olajban?




Az a probléma a friss chilivel, hogy nem igazán lehet hosszú ideig olajban tartósítani. Hamar megromlik, de ami a legnagyobb baj, hogy olyan baktériumokat termel, amik életveszélyes mérgezést idéznek elő. Ha ennek ellenére friss paprikát szeretnél felhasználni, akkor előtte néhány hétig tartsd a növényt hűtőben, és az olajból is csak olyan mennyiséget készíts, ami egy-két héten belül elfogy. Ha pedig se hűteni, se sütni nem szeretnél, chilipelyhet is felhasználhatsz, vagy a mi ínyenceknek készített chilis olaj termékünket is megvásárolhatod.

 

Miért jó az olajban történő tartósítás?

 

Az olajnak van egy nagyszerű tulajdonsága, mégpedig az, hogy viszonylag gyorsan átveszi az ízeket. Ezt nem csak a pácolás során tudod érvényesíteni, hanem akkor is, ha fűszerolajat készítesz. Míg pácolni húsokat szoktunk, addig a fűszerolajat szinte bármilyen ételre csepegtetheted, legyen az tészta, saláta vagy akár hal. 

 

Ha pedig éppen nincsen használatban, akkor egy formás üvegben az asztal díszeként is megállja a helyét. Az üveg kiválasztásánál érdemes szem előtt tartani, hogy ezekből az aromás folyadékokból kevés is elég, a véletlen balesetek elkerülése érdekében praktikus, ha spriccelős tárolót szerzel be. De bármilyen tárolóedényt is választasz, az első dolgod legyen a csírátlanítás, azaz forrald ki, nehogy a benne maradt szennyeződés tönkretegye a végeredményt.

 

Készítsd el a saját chili olajadat!

 

Hozzávalók:

 

  • Bármilyen chili paprika (az arányokhoz: 1 habanero 1 liter olajban kellemesen csíp)
  • Extra szűz olívaolaj
  • Ha sütöd a paprikát, akkor ecetre is szükséged lesz, annyira, amennyi teljesen ellepi
  • Tetszés szerint hozzáadható: fokhagyma, kedvenc zöldfűszereid: petrezselyem, koriander, rozmaring, bazsalikom, de tehetsz bele mustármagot, tarkaborsot, fahéjrudat, csillagánizst, babérlevelet

 

A paprikákat tedd sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 180 fokon 20-30 percig. Amikor kihűlt, rakd át egy tálba, és önts rá ecetet és egy éjszakára hagyd állni. Másnap a többi friss fűszert vágd apróra, és a sterilizált üvegbe rétegesen helyezd el a paprikákkal, majd bőven locsold meg olajjal. Lezárás után sötét, hűvös helyen tárold 2 hétig, és naponta rázd fel, hogy az ízek jól elkeveredjenek. Egy hét után szűrd le, és öntsd át a végleges üvegébe.




Ha nem akarsz a sütéssel bajlódni, akkor a chilipelyhen kívül az összes fűszert lassú lángon melegítsd össze az olajjal, tényleg csak annyira, hogy finoman gyöngyözzön. Amíg a fűszerek az olajban érlelődnek, addig öntsd egy fertőtlenített hőálló üvegbe a pelyhet, és erre a forró olajat. Vigyázz, mert felhabzik! Átkeverés után hagyd kihűlni, hűvös, sötét helyen tárold, egy hét elteltével szűrd át, és ne feledkezz meg arról, hogy naponta felrázd.

 

Még ennél is egyszerűbb módja a chilis olaj beszerzésének, ha tőlünk rendeled meg. A rendelés folyamata egyszerű, a házhoz szállítás gyors, a termék pedig garantáltan sikermágnes.