Chili receptek

Chili kivonat készítése és felhasználása

Chili
Csípős
Felhasználás
Kapszaicin
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Chili kivonat készítése és felhasználása

A chili kivonat készítése merőben különbözik a szószokétól. A végeredmény is egy jóval intenzívebb folyadék, amit fűszerezéshez használhatsz. De nem csak ételekben találkozhatsz vele, hiszen a kozmetikai ipar számos készítményében megtalálható a chili kivonat mint összetevő. Ebből a cikkből megismerheted a chili kivonat tulajdonságait.

Chili kivonat készítése

 

A legtöbb esetben arra buzdítunk, hogy kísérletezz a paprikákkal. Adtunk ötleteket a chili csíráztatása, nevelése témakörben. Szívesen osztunk meg veled recepteket, hogy különleges szószt, lekvárt vagy savanyúságot készíthess. De a chili kivonat készítése már olyan ingoványos terület, amit nem feltétlenül javaslunk otthoni kipróbálásra. 

 

Több módszer is létezik a paprikában található kapszaicin és chili olaj feloldására, a legegyszerűbb az alkoholos áztatás. Ehhez nagyon tiszta, élelmiszer-minőségű alkoholra van szükség, amit az apróra vágott chili darabokra kell ráönteni. Egy-két hét sötét helyen való pihentetés után le lehet szűrni. Ezt követően az alkoholt el kell párologtatni, hogy a végén csak a chili olaj maradjon.

 

Az egyveleg meglehetősen gyúlékony szobahőmérsékleten is, a párologtatáshoz pedig további hőre van szüksége. Emiatt inkább úgy gondoljuk, hogy ne vállalj be felesleges kockázatot és inkább vásárold meg készen a chili kivonatot.

 

Fűszerezz chili kivonattal
Kicsit lépj ki a megszokottból és ízesítsd az ételed chili cseppel. Hogy mit fogsz tapasztalni? Egy intenzív, markáns aromát, ami hűen közvetíti a felhasznált paprika egyediségét. Bátran használhatod minden olyan ételbe, amihez eddig fűszerpaprikát adtál. Pörköltalapokhoz, gulyáshoz, halászléhez. Ezenkívül az olajos pácokat is megbolondíthatod vele, de egy szimpla tejföl vagy majonéz is tuningolható vele.

 

Szívesen kipróbálnád a chili kivonatot, de nem tudod, honnan szerzed be? Természetesen nálunk ezt is megtalálod. Levesszük a válladról az elkészítés maceráját, így te teljes biztonságban élvezheted a használatát. 

 

Koncentrált kapszaicin a kozmetikumokban

 

Ha a chili kivonat nem étkezési célra készül, akkor olcsóbb oldóanyagokat használnak, például acetont. Az így kapott kapszaicint balzsamokba, krémekbe, emulziókba keverik. Találkozhatsz vele:

 

  • Hajhullást gátló, hajnövekedést serkentő hajpakolásban
  • Alakformáló készítményekben
  • Zsírlerakódást gátló, narancsbőrellenes krémekben
  • Vérkeringést serkentő masszázsolajban
  • Fájdalomcsillapító balzsamban

 

Kezeld szakszerűen

 

A chili kivonatot tartalmazó termékeket csak egészséges, ép bőrfelületen használd. Ha nem szeretnéd, hogy a kezed is bizseregjen, akkor húzz kesztyűt, mielőtt külsőleg alkalmazod. Gyermekek ne használják az ilyen készítményeket. Tartsd be a hatóidőket, mert könnyen szerezhetsz égési sérülést.

 

Az étkezési chili kivonattal fűszerezz óvatosan. Először mindössze egy cseppet tegyél az ételbe, majd ha szükségét érzed, apránként növeld az adagot. Mi, a chili csepp termékünket olyan üvegben szállítjuk, ami segítségedre lesz a mértékletességben. Olyan helyen tárold, ahol kisgyermek, háziállat semmiképp nem fér hozzá. Hígítatlanul fogyasztásra alkalmatlan!

 

Szereted a csípős megoldásokat? Látogass el a webáruházunkba, ahol a polcok roskadoznak méregerős fűszerektől, szárított chiliktől és szószoktól. Ínyenc vásárlóinknak füstös, citrusos aromájú kencékkel kedveskedünk. Bátortalanoknak pedig az enyhébb típusú fűszereket, krémeket ajánljuk. Ha megvan már, hogy mit kóstolnál meg, vedd fel velünk a kapcsolatot, mi pedig pár napon belül házhoz visszük neked.