Amilyen kicsi egy chili mag, akkora ízrobbanást képes okozni a szánkban, ezért aztán – fajtától függően persze – óvatosan kell bánni vele. Kicsit olyan, mint egyes ismerőseink: látszólag ártalmatlan, de nagy pusztítást végez, ha nem figyelünk rá.
De a gasztro vonalon maradva a chili magok nagyon sokféleképp felhasználhatóak, és azért lényegesek, mert a chili paprikáknál a legtöbb esetben nem a húsukban van a kapszaicin nagy része, hanem az aprócska magokban.
A chili mag varázsa
A chili mag nem csupán zöldség vagy fűszer – egy olyan élmény, mely a legmerészebb ízkombinációkra sarkall minket. A chili mag ereje felpörgeti az érzékeket, feldobja a szürke hétköznapokat és megszínesíti a legunalmasabb ételeket is. Ha valaki valami újra vágyik, ne habozzon, kóstoljon bele ebbe a világba, melyben több ezerféle chilit találhat.
Ha sikerül chili magra szert tennünk, az azért nagyszerű, mert így otthon is nekiállhatunk a chili paprika termesztésének. Ha van egy napos erkélyünk vagy egy talpalatnyi földünk és szerszámaink, na meg türelmünk, magunk is nevelhetünk chilit. Így nem kell boltban vásárolnunk a chili szószokat, mert szüret után mi is elkészíthetjük kedvenc termékeinket.
Receptek a csípős ízek kedvelőinek
A chili magok sokszínű világában különféle ízvilágú és jegyű chiliket találunk, melyek közül nem egyet érdemes megkóstolni még az amatőröknek is. A poblano, az anaheim vagy a cherry pepper például ide tartoznak, mindegyiket érdemes felvenni a listánkra. A jalapeno paprikák már az erősebb kategóriát képviselik, aki pedig igazán csípős élményekre vágyik, az készítheti most következő receptjeinket akár ghost pepper vagy habanero felhasználásával.
Készíthetünk például chilis csokoládét, méghozzá úgy, hogy megolvasztunk egy-két tábla étcsokoládét, összekeverjük az ízlésünknek megfelelő chili szósszal (de óvatosan, ne vigyük túlzásba), vagy ép porral, majd egy jégkockatartóba töltjük és bedobjuk a fagyasztóba. Ha megszilárdult, celofánba csomagolva ajándékba is adhatjuk.
Chili magból csípős olajat is kreálhatunk, így mindig kéznél lesz az ízkavalkád, mindössze türelemre van szükségünk, amíg a magok ízét átveszi az olaj egy jól zárható üvegben.
De ha nincs kedvünk ilyesmivel pepecselni, válasszunk egy kész terméket akár, mondjuk a Sárga vihar chili szószt, aminek selymes, citrusos ízvilága nemcsak húsokhoz, de még sült krumpli mellé is nagyon passzol.
Az egészség fellegvára – a chili jótékony hatásai
- Felpörgeti a metabolizmust: nemcsak csípős, de a chili mag a testsúlyunkra is hatással van. A benne található kapszaicin ugyanis serkenti az anyagcserét, ezzel segítve a fogyást és a zsírégetést.
- Erősíti az immunrendszert: a chili mag tele van antioxidánsokkal és vitaminokkal, amelyek támogatják az immunrendszerünket, így segítve szervezetünket a betegségekkel való ellenállásban.
- Fájdalomcsillapító hatással bír: a kapszaicin gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért számos fájdalomcsillapító krém alapanyaga. Természetes módon enyhíti a test gyulladásait és fájdalmát.
Akármilyen formában is fogyasztanád, óvatosan és odafigyelve tedd, elkészítéséhez pedig húzz gumikesztyűt és tegyél fel védőszemüveget. Nem viccelünk, ugyanis megjárhatod, ha nemcsak az ízlelőbimbóiddal találkozik a chili aroma, hanem mondjuk a nyálkahártyád más részeivel is.
Tanácsért, kérdésekkel elérhetőségeinken kereshetsz minket!