Legutóbb elkészítettük a csípős csirkemellet és most úgy gondoltuk, hogy az igazi csípős csirke mégis csak szárnyból készül. Tegnap este az előző receptem olvasgatásakor egyszerűen megéheztem a csípős csirkére, nem voltam éhes de kívántam, hogy valami csípőset érezzek a számban. Valami csípős, mázas, ragadós mázzal átitatott csirke szárnyat amin kiérződik az autentikus thai ízek világa. Hibátlan egyensúly édes, csípős, sós és enyhén fűszeres között. Most ezt a receptet osztom meg veletek.
Hozzávalók:
1.5 kg csirke szárnytő
só, bors ízlés szerint
Szósz/máz:
Chili szósz ízlés szerint
3 evőkanál cukor vagy barna cukor
1/4 csésze szójaszósz
2 evőkanál borecet
1 evőkanál citromlé
4-6 gerezd fokhagyma
Tálaláshoz:
friss koriander apróra vágva
metélőhagyma vagy póréhagyma apróra vágva
Elkészítése:
Egy tálba keverjük össze a szósz hozzávalóit. Egy másik tálba öntsük ki a szósz felét és tegyük félre. Sózzuk, borsozzuk meg a csirke szárnytöveket és egy tepsiben a szósszal összekeverve egyenletesen osszuk szét. Majd előmelegített, 200 fokos sütőben 15-20 percig sütjük.
Míg a szárny sül addig a maradék szószt egy edényben közepes lángon melegítjük amíg meg nem jelennek a buborékok és el nem kezd sűrűsödni.
Miután a szárny egyik oldala megsült, forgassuk meg és süssük további 10-15 percig. A sütési idő változhat, ha van grill funkció akkor 5 percig be lehet kapcsolni. Addig süssük amíg a csirkén aranybarna és fényes nem lesz a máz. Vigyázzunk a túlsütéssel, mert a cukor megéghet és keserű lesz.
Ha kész, tálaljuk apróra vágott korianderrel vagy póréhagymával és tálaljuk mellé a maradék szószt mártogatósnak.