A chilit nem csak a csípőssége miatt lehet szeretni, hanem változatossága miatt is: ahogy vannak gyümölcsösebb ízvilágúak, vannak édes chilik is.
Természetes, hogy a chilit a csípőssel párosítjuk, bár már a csípősségében is megmutatkozik az egyedisége.
Nemcsak a különböző paprikafajták csípőssége tér el, de ugyanazon fajtán belül is jelentős különbségek lehetnek. A környezeti hatás, a hőmérséklet, a gondozás mind kihatnak egy termés csípősségének alakulására.
Manufaktúránk, mint a chili paprikák elkötelezettje, összegyűjtötte neked a paprikák különlegességét.
Ha még nem mertél nagyon belekóstolni a chilis ételekbe, akkor azért lesz ez a cikk neked hasznos, mert a csípős mellett még számos izgalmat rejt a chili.
A változatosság gyönyörködtet
Chilik esetében különösen nem állja meg a helyét a mondás, hogy ha egyet ismersz, akkor mindet ismered. Nem csak az erősségük mértékében különböznek, hanem a csípős érzet megjelenésében is.
Vannak olyan paprikák, amik szépen lassan kezdenek el csípni, míg más típus azonnal nemhogy csíp, inkább mar az erősségével. Ez csak részben köszönhető annak, hogy a kereszteződésekből mindig létrejön egy új fajta.
A csípős íz mellett azonban néhány chili kóstolásakor visszaköszön némi gyümölcsös, esetleg citrusos aroma.
Chilik gyümölcsös aromával
- Habanero: Nagyon népszerű itthon is, pont emiatt a különleges tulajdonsága miatt. Amellett, hogy egy viszonylag erős paprikáról beszélünk, érezhető a gyümölcsös zamat.
- Carolina Reaper: 2013-ban elnyerte a csípősségi Guinness rekordot. Ennek ellenére első harapásra gyümölcsös, a csípősség fokozatosan erősödik.
- Naga Viper: Három, önmagában is extrém erős paprika társításának eredménye. 2011-ben ő is Guinness rekordot nyert a csípősségével. Itt is lassan épül fel az égő érzés, ezért még előtte kiélvezheted a gyümölcsös, édes zamatát.
Édes chili
- Nora chili: Kevésbé csípős, kellemes édes, földes ízvilágú. A spanyol konyha egyik kedvence, előszeretettel fűszerezik a tenger gyümölcseiből készült ételeiket vele.
- Bhut Jolokia: Vagy te is csak szellem chiliként ismered? Négy évig tartotta a világrekordot a maga 1 milliós SHU értékével, majd továbbadta a stafétát. Nagyon kis huncut, mert első kóstolásra meglep egy intenzív édes ízzel, és csak másodpercek múlva tör elő a csípős érzés. Ami hasonlóan intenzív: izzadás, könnyes szem, légszomj gyakori jelenség a fogyasztásakor.
- Anaheim: A Scoville skála alján szerepel, tehát nem igazán csípős, ellenben édes. Az Egyesült Államokban a legnépszerűbb paprika, gyakran a kaliforniai paprikát helyettesítik vele.
Az édes chilivel történő ismerkedéshez jó szívvel ajánljuk az Édes Csípés szószunkat, mely nem csak vásárlóink kedvence, hanem 2017-ben a World Hot Sauce Awards verseny Asian kategóriájában a legjobb helyezést érte el.
Citrus zamat a paprikában
- Aji crystal: A maga 5000-res SHU értékével a közepesen erős fajták közé sorolható. Frissen fogyasztva ropogós, enyhe citrusos beütéssel.
- Fatalii: A Habanero erősségével vetekszik. Gyorsan előjön a csípős érzés, de mellette egy egyedülálló citrusos aroma is jelen van.
Különleges alkalmakra
Cégünk saját termesztésű paprikákból innovatív módon készíti el a nálunk kapható szószokat, fűszereket, ezért ha minőségi ajándékot keresel, prémium csomagjainkat bátran ajánljuk.
Ezekbe a díszdobozos válogatásokba igazán egyedülálló szószokat válogattunk, több közülük díjnyertes. Ínyenceknek tökéletes ajándék.