+36202161870 | info@chilis.hu

December 20. és január 2. közötti rendelések feldolgozását január 3-tól kezdjük meg.

+36202161870 | info@chilis.hu

December 20. és január 2. közötti rendelések feldolgozását január 3-tól kezdjük meg.

Chili receptek

Egy jó chilis mártogatós estére?

Chili
Csípős
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Egy jó chilis mártogatós estére?

A chilis mártogatós igazi jolly joker a konyhában: tökéletes ropogtatnivalókhoz, zöldségfalatokhoz, de akár szendvicsekre is kenhető. Ahelyett, hogy a bolti verziót használnánk, készítsük el otthon!

Akár otthon készítjük, akár boltból vesszük a chili szósz mellé, a chilis mártogatós remek választás, ha megfűszereznénk az ebédet vagy egy filmnézős estét. 

 

A chilis mártogatós fajtái

 

Chilis mártogatós címszó alá sokféle ételt be tudunk sorolni, noha nem feltétlenül illetnénk mindegyiket ezzel a szóval. Leginkább a közép-amerikai, latin konyha elengedhetetlen hozzávalói ezek, ahol a csípős ízeknek mindig helyük van.

 

  • Salsa: A mexikói konyha klasszikusa, friss paradicsomból, hagymából, korianderből és chili paprikából készül. Ízlés szerint lehet enyhébb vagy csípősebb is az aromája.
  • Guacamole: Ez az avokádóalapú mártogatós hagymával, lime-lével, korianderrel és chilivel készül, tortilla chipshez tökéletes választás.
  • Hummusz: Bár ez nem kifejezetten chilis mártogatós, hiszen csicseriborsóból, tahiniből (szezámpasztából), fokhagymából és citromléből készül, de sokféle verziója létezik, így természetesen van belőle csípős, chilis változat is. Adjunk hozzá néhány csepp Tüzes Mennykő szószt, és lássunk csodát!
  • Tzatziki: tudjuk, nagyon elrugaszkodtunk ezzel az utolsóval, hiszen a görög joghurtot, uborkát, kaprot, fokhagymát és olívaolajat tartalmazó mártogatós cseppet sem csípős – de azzá tehetjük!

 

Tortillachipsszel, nachosszal, friss zöldségszeletekkel (uborka, répa, paprika), sajttal is tálalhatjuk, de grillzöldségek, -húsok mellé is kiváló választás. Azért jó, ha különböző fajtákat tálalunk mellé, mert így mindenki megtalálhatja a szájízének valót. 

 

Ha otthon készítjük, távolítsuk el a paprika magjait, hogy ne legyen túl erős, így az is meg tudja majd enni, aki érzékenyebb a csípős ízekre.




Milyen alkalmakkor tálalhatjuk?

 

A chilis mártogatós remek választás partikra, akár házibuliról, akár kerti összejövetelről van szó. De feldobja a filmmaratonokat is, főleg, ha spanyol vagy mexikói filmművészet remekeit tűzzük képernyőre. Egy piknik elengedhetetlen elemei a mártogatósok, mert könnyen szállíthatóak és rengeteg ételhez illenek. 

 

De megállja a helyét a chilis mártogatós előétel gyanánt is, sőt, köretként sem utolsó. Végül pedig ajándékba is adhatjuk a csípős ételek szerelmeseinek, ha házilag készítjük és díszcsomagolásban adjuk, garantált a siker!

 

A chili egészségügyi előnyei

 

Nemcsak finom, hanem hasznos is, a chili paprika chilis mártogatós, por, szárított vagy őrölt formában is számos egészségügyi előnnyel bír. Például csökkenti a szervezet gyulladását, hála a kapszaicinnek, enyhíti a reuma tüneteit, segít a fejfájás, migrén, idegfájdalom, menstruációs görcsök orvoslásában. Segítheti a fogyást azáltal, hogy serkenti az anyagcserét és fokozza a zsírégetést.

 

Javítja a szív- és érrendszeri egészséget, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert, mert tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Csökkentheti a rák kockázatát is egyes kutatások szerint.

 

Fontos persze megjegyezni, hogy a chili nem mindenkinek ajánlott – gyomorfekélyben vagy gyomorhurutban szenvedők messziről kerüljék el! A terhes és szoptató anyukák pedig óvatosan fogyasszák csak.

 

Csípősségre vágysz? Kérdéseiddel bátran fordulj hozzánk elérhetőségeink egyikén!