A csípős paprikában lévő vitaminról méltatlanul kevés szó esik. Sőt, a csili kapcsán szinte mindig csak a pokoli erőteljes ízérzet kerül szóba. Pedig hidd el, a csípős paprika rendszeres fogyasztásának számos jótékony hatása is van.
Megértem, ha kételkedsz, és nem éppen az immunerősítés jut róla eszedbe. De olvasd csak végig ezt a cikket, és meglátod: megváltozik a véleményed a kegyes halálról!
Rettegjetek vírusok és baktériumok, támad a paprika vitaminja!
A csípős ételek - köztük a csilipaprika is - bátran fogyaszthatók az immunrendszer erősítése céljából. A betegségekkel szembeni védekezőképességünk ugyanis nagyrészt a bélrendszerünk egészségén múlik. Érdemes tehát olyan ételeket fogyasztanunk, amelyek támogatják az anyagcsere-folyamatokat. A csilipaprika kiválóan élénkíti a bélrendszer működését, ezenkívül szabályozza a vér cukorszintjét, és gyulladásgátló hatása van.
A paprika kevés kalóriát, de annál több vitamint és fontos növényi hatóanyagokat tartalmaz. A paprika vitaminkészletéből elsősorban a C-vitamin emelkedik ki: 100 g paprika 143,7 mg C-vitamin tartalommal bír. Gondolj csak bele: ez háromszor olyan magas C-vitamin tartalmat jelent, mint a narancs esetében! Ha a narancslé legyőzi az influenzát, akkor a mi csiliszószaink bármilyen betegséggel megbirkóznak.
Nem csak C-vitamint tartalmaz
A csípős paprika számos más vitamin és fontos növényi hatóanyagok forrása. Tartalmaz béta-karotint, káliumot, magnéziumot, cinket, mangánt, kalciumot, foszfort, rezet és vasat, ugyanakkor a C-vitaminon kívül rendkívül gazdag A-, B1-, B2-, B6- és E-vitaminokban, valamint folsavakban is. Van még kétség benned, hogy egészséges-e a fogyasztása?
Mindennek fényében a kegyes halál így már valóban más értelmezést nyer, nem igaz? Nem véletlen, hogy ezt a fantázianevet adtuk a Chili Hungária Webáruház kínálatában kapható legerősebb termékünknek. A Kegyes Halál csiliszósz ugyanis nem ismer kegyelmet: az ízvilág, a csípősség és a jótékony hatás tekintetében is az egyik legkiemelkedőbb termékünk. Kegyetlen erejét az alapanyagként felhasznált Trinidad Skorpió Moruga és Carolina Reaper csilipaprikáknak köszönheti. És köszönhetjük mi is - feltéve, hogy túléljük!
A paprika vitamintartalmának és erejének forrása
A csilipaprika csípősségéért és az egészségre gyakorolt jótékony hatásáért egyetlen összetevő, a kapszaicin a felelős. Ez az anyag lecsökkenti a száj hő- és fájdalomérzetének ingerküszöbét, ezáltal forró, csípős érzést kelt. Ismerős, ugye? Ilyenkor az történik, hogy a szervezet pontosan úgy reagál, mintha égési sérülést szenvedett volna el, csak éppen szövetkárosodás nélkül.
A kapszaicinnek ugyanakkor rendkívül sok jótékony hatása van, ezért a fogyasztása különösen egészséges. Egyrészt helyi vérbőséget okoz, ami csillapítja a fájdalmat, külső és belső használattal egyaránt. Másrészt fertőtlenít és csökkenti a gyulladásokat. A legnagyobb figyelmet azonban azzal nyeri el, hogy gátolja a rákos sejtek növekedését, és ezáltal igen hatékonynak bizonyul a daganatos betegségek ellen.
Egészséges csilipaprika megbízható termelőtől
A Chili Hungária Webáruház oldalán kizárólag olyan csilis szószokat, fűszereket, krémeket és egyéb csilis termékeket találsz, amiket a legnagyobb gonddal, saját helyi manufaktúránkban termelünk és készítünk el. Böngéssz és válogass kedvedre a világbajnok termékeink közül! Kiváló ízélményt kívánunk hozzá!