A poblano chili a mexikói konyha hagyományait hordozza magában, hiszen nagyon sok ételük alapja ez a lédús, nem túl csípős chili paprika. Hiszen nemcsak az extrán erős zöldségek léteznek, amiktől könnybe lábad a szemünk - próbáld ki a poblanóból készült fogásokat még ma!
Télen-nyáron kiváló választás egy mexikói fogás, de ne gondoljuk, hogy csak a babbal és kukoricával elkészített ételek tartoznak ide. A poblano chili felhasználásával számos kreációt az asztalra varázsolhatsz, de először lássuk, miért is jó ötlet ezt a fajtát választani.
Amit a poblano chiliről tudni érdemes
Az enyhén csípős fajták közé tartozik a Mexikóban honos poblano chili, mely nagyra nő, vastag a húsa, és inkább édesbe hajlik az íze. A környéken ezt termesztik a legtöbben, szárított formában is előszeretettel fogyasztják, ekkor anchónak hívják. Enyhén vagy közepesen csípős, vagyis a chilik erősségét mérő Scoville-skála elején helyezkedik el, mindössze 1000-1500 egységet “szerez meg” magának. Ezzel a Jalapeno és a magyar erős paprikák is maguk mögé utasítják, de ennek tudatában azok is bátran fogyaszthatják, akik nincsenek oda az extrém chilikért. Készülhet belőle chili szósz, töltött paprikához hasonlatos étel, de saláták, köretek alapanyagként is megállja a helyét.
Hogyan használhatjuk?
A mexikói konyha igen változatos felhasználási módokkal kecsegtet, ami a chili paprikákat, így a poblano chilit is illeti.
- Mole Poblano - Nem a gasztrofotósok kedvence - hiszen nem túl szép - ám az ízek rajongóinak mindenképp a szíve csücske a mole poblano, mely egy erőteljes ízű, zsíros, chilis-csokoládés szósz, amit Mexikó-szerte fogyasztanak. Elkészítéséhez sokféle hozzávaló szükségeltetik, az alaplén túl étcsokoládét, chilit és számos fűszert kell egybevarázsolni a végeredményhez. Nem olyan csípős, mint például a Kegyes Halál extra chili szósz, cserébe viszont húsételek remek kiegészítője.
- Chile Relleno - ez a már-már nemzetinek számító étel Puebla városából eredeztethető, már több száz évvel ezelőtt is elkészítették, és hasonlít a magyar töltött paprikára. Leggyakrabban poblano vagy Anaheim paprikából készítik, amiket egészben kell hagyni, kimagozni egy kis résen át, majd némileg megégetni nyílt láng fölött feketedésig. A fekete héj lehúzása után reszelt sajttal kell őket megtölteni, felvert tojással beborítani és olajban kisütni.
- Grillezett krémleves - a poblano chiliből grillezés után kiváló krémlevest lehet készíteni, a paprika enyhén csípős és édes íze nagyon jó alapot ad ennek. A felvágott paprikákat grillezzük meg, majd megdinsztelt hagymára öntsünk alaplevet, fokhagymát, kockára vágott krumplit és persze a sült poblanókat is. Ha összefőttek, botmixerrel tudjuk őket simára keverni és már tálalható is.
Ezért egyél gyakran chilit
Ha rendszeres chilifogyasztó vagy, nem lesz újdonság, amit írunk, ám ha csak az íze, és nem az egészségügyi hatásai miatt eszel gyakran csípős ételeket, akkor maradj tovább velünk. Hiszen ezek a paprikák, így a poblano chili is híres arról, hogy jótékony hatással van az ember szervezetére.
Fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, az emésztés felpörgetése, az étvágy csökkentése és ezáltal a fogyás segítése - csak néhány az előnyei közül. Emellett antioxidánsok, ásványi anyagok és vitaminok is megtalálhatóak benne, valamint a kapszaicin endorfint szabadít fel bennünk, amitől boldogabbnak érezzük magunkat.
Ha bármilyen kérdésed lenne a receptekkel, a chilivel és termesztésével kapcsolatban, keress fel minket elérhetőségeinken!