A Chiliről minden

Érdekességek a Fireball chili kapcsán

Chili
Csípős
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Érdekességek a Fireball chili kapcsán

A Fireball chilinek igazán érdekes története van, ami a világ legjobb chili szószainak megmérettetéséhez kapcsolódik. Először 2015-ben vett részt magyar termék a World Hot Sauce Awards Amerika nevű eseményen.

Akkor a Spirit of Attila fantázianevű készítmény rögtön első helyezést ért el a Louisiana államban rendezett chili szószok világbajnokságán, a harmadik legerősebb szószok kategóriájában. Egy évvel később ugyanott, ugyanazon a versenyen a professzionális osztályban a Kabai Tüzes Mennykő második lett a hot sauce/medium kategórián belül.

 

Hogyan lett a Kabai Tüzes Mennykőből végül Fireball chili?

 

A találó magyar név külföldiek számára igen nehezen kiejthető. Éppen ezért született az a döntés, hogy a nemzetközi megmérettetésen ahhoz illő névvel fogják illetni a szószt. Így lett a Kabai Tüzes Mennykő végül Fireball chili.

 

A 2016-os amerikai versenyen egyébként közel száz ország gyártója vett részt. A díjkiosztót több, mint negyven kategóriában rendezték meg, a magyarok pedig a Fireball révén voltak érintettek.

 

Milyen ízű a Fireball chili?

 

A Kabai Tüzes Mennykő egy erősen fűszeres ízű, gyömbéres szósz. A tengerentúli bíráló bizottságnak kifejezetten tetszett a készítmény.

 

Nem lehet elfogultsággal vádolni a zsűrit, hiszen a pontozás teljesen vakon történik, azaz a bizottság tagjai nem tudják, hogy melyik országból érkezett a szósz, amit meg kell ítélniük. A zsűrinek nemcsak a szósz ízét, hanem az illatát és állagát is meg kell vizsgálnia. Végül mindezek fényében hozzák meg döntésüket a zsűritagok egy-egy pontszám formájában.

 

A pontokat aztán összesítik, így kialakul a végső sorrend minden kategórián belül. Kijelenthető tehát, hogy a Fireball chili egy független ítészek által hozott sorrendben bizonyult kiemelkedőnek.

 

Miből áll, és mihez jó a Kabai Tüzes Mennykő?

 

A szósz összetevői közé tartozik a Habanero, a Jamaicai Red és a jalapeno chili mellett a koktélparadicsom is. Ezenkívül van benne még só, fűszerek és tartósítószer is. 100 milliliteres kiszerelésben gyártják kizárólag prémium alapanyagokból. Ezek magyar kertészetben teremnek, ahol mindig fajtaazonos vetőmagokkal dolgoznak hosszú évek óta.

 

A szószt fel lehet használni sültekhez, húsokhoz és szárnyasokhoz egyaránt, sőt, még pizzákhoz és melegszendvicsekhez is kiváló. Vannak, akik sült krumplit mártogatnak bele.

 

Különleges üzenet van a Fireball chili címkéjén

 

A szemfüles vásárlók a Kabai Tüzes Mennykő címkéjén találnak egy érdekes üzenetet is: “In memoriam 1857. április 15.” Mit jelent mindez?

 

Ezen a napon zuhant le a Hajdú-Bihar vármegyei település, Kaba határában egy meteorit. Különlegessége, hogy ezen mutattak ki elsőként a Földön kívülről származó szerves anyagot. A szósz ennek állít emléket. Az már a véletlen furcsa szüleménye, hogy amerikai idő szerint a Fireball chilit egy április 15-ei napon díjazták 2016-ban.

 

Később is voltak magyar díjazott chilik

 

Ugyancsak 2016-ban harmadik helyet ért el a maga kategóriáján belül a Hab’n’go a The Hot Pepper Awardon. A 2017-es World Hot Sauce Awardson az Aranyszarvas első lett, a Tüzes Mennykő és az Alabárdos pedig egyaránt másodikként végzett a kategóriájában.

 

Ha valamelyik chili szószunk kapcsán kérdésed volna, esetleg tanácsra lenne szükséged a megfelelő szósz kiválasztásához, keress minket bátran! Munkatársaink szívesen segítenek megtalálni azt a terméket, ami az igényeidnek leginkább megfelel.

-5%
Raktáron
Kedvencekhez
Tüzes mennykő chili szósz 2x100ml
Tüzes mennykő chili szósz 2x100ml
Tüzes mennykő chili szósz 2x100ml
3 790 Ft
3 980 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 18 950 Ft/L