A Chiliről minden

Ezek a chili paprika leggyakoribb betegségei

Chili
Palánta
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Ezek a chili paprika leggyakoribb betegségei

A hobbi termesztők bosszúsága, amikor végre kitapasztalják, hogy milyen körülmények között érzi jól magát a palántájuk, akkor megjelennek a chili paprika betegségei. A növény mindig jelez, hogy miből van többre vagy kevesebbre szüksége, illetve az elváltozások megmutatják, hogy milyen kórokozó támadta meg a paprikát. Összegyűjtöttük neked a leggyakrabban előforduló tüneteket, hogy időben felismerd a betegséget és orvosolni tudd.

Sárga vagy barnás folt a levélen

 

Ha a növény egységes zöld színén megjelennek ezek a különböző méretű és nagyságú foltok, és még a száron is megfigyelhető hosszúkás barna csík, akkor komoly vírusfertőzéssel állsz szemben. A megjelenő terméseken is megfigyelhető az elváltozás, valamint méretben is elmaradnak az egészséges gyümölcsöktől. Sajnos elképesztően gyorsan átterjed akár a többi palántára is.

 

Ha ezt tapasztalod a chilidnél, mindenképpen figyelj az alapos kézmosásra és a használt eszközök fertőtlenítésére. Javasolt a talajcsere vagy végezz talajgőzölést (bár ez a megoldás minden élőlényt elpusztít a földben), és mindenképpen távolítsd el a fertőzött töveket.

 

A chili paprika leggyakoribb betegségei közé tartozik a palántadőlés

 

Az egészen fiatal növények jellemző betegsége, de akár kifejlett palántákon is előfordulhat. Ha nem kelnek ki a csírák vagy a szikleveles növény nem fejlődik tovább, vess egy pillantást a gyökérnyakra. Ugyanis az ilyen tüneteket gomba okozza, ami a gyökeret támadja meg. 

 

Valószínűleg túlságosan tömött volt a talaj, amibe a paprikát ültetted, és az öntözés hatására a gombák is kifejlődtek. Gombaölő szerekkel tudsz ellene védekezni, illetve szórhatsz a föld felszínére homokot, hogy elszívja a felesleges nedvességet. Ha kíváncsi vagy rá, hogy mi hogyan ültetjük és neveljük a paprikákat, olvasd el korábbi bejegyzésünket.

 

Dudoros, foltos levél és levélhullás
Először csak azt veszed észre, hogy a paprika leveleinek felszínén dudorok jelennek meg. Később barnás foltok, amiknek a közepén fehér folt éktelenkedik, végül pedig lehullanak. Vizsgáld meg a növény szárát is, mert ennél a baktérium okozta fertőzésnél azon is megjelennek hosszanti barna foltok. A termésen ezek besüppedve mutatkoznak. Akár a víz, akár a talaj lehet a betegség okozója, ezért az első tünetek megjelenésekor réztartalmú öntözőszert használj, illetve biztosítsd a kellő szellőzést. Számos probléval találkoztunk mi is, mire kitapasztaltuk, hogy hogyan tudunk egészséges chili állományt tartani, hogy aztán ízletes szószokat és fűszereket készíthessünk belőlük.

 

Kártevők

 

A legtöbb kártevő az üvegházban vagy a szabadföldben nevelkedő chilit érinti, de van olyan is, amelyik a bent lakó gyümölcs palántákra jelent veszélyt. Ilyen a fehér légy, ami csupán 1-2 mm, viszont nagy kárt okozhat, ha további betegséggel fertőzi meg a chilit. 

 

A talajban élő vagy ahhoz közeli élőlényeket a legegyszerűbb távol tartani a növénytől. Giliszták és férgek ellen úgynevezett gallért lehet készíteni papírpohárból, aminek eltávolítod az alját. Csigák ellen olyan kerítéssel óvd a chilit, ami a föld alatt és felett is legalább 10 cm mélyre, illetve magasra ér fel.

 

Levéltetű jelenlétéről árulkodnak a fonákon található apró fekete pontok és a ragacsosság. Több szer is kapható, amivel le tudod spriccelni a leveleket, valószínűleg egy kezelés nem lesz elég. Házi módszer a katicabogarak begyűjtése, hiszen a kedvenc csemegéjük a levéltetű. De kipróbálhatod, hogy 2-3 gerezd fokhagymát leforrázol, egy egész éjszakán át állni hagyod őket a vízben, majd reggel kiveszed és ezzel a lével fújod le a palántát.

 

Keresd webáruházunkban az egészséges chilikből készült termékeinket, és élvezd a különleges ízharmóniát.