A Chiliről minden

Ezért legyen minden konyhában édes csípős szósz!

Chili
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Ezért legyen minden konyhában édes csípős szósz!

Édeskés íze van, amely extra csípősséggel társul… ez pedig nem más, mint az édes csípős szósz. A Thaiföldről származó szósz népszerűsége az elmúlt években jelentősen megnőtt. Már nálunk is „kötelező” alapanyag az éttermekben. Ez a tény nagyrészt a profi szakácsoknak/háziasszonyoknak köszönhető, akik tudják, hogyan használják fel különféle ételekhez. Nagyrészt paradicsom, chili, méz és fokhagyma keveréke, amely különleges aromát ad neki.

Az édes csípős szósz az ínyencek kedvence – miért?

 

Az édes chili szósz lehet csípős, édes vagy mindkettő erőteljes kombinációja. Néha a chili szószokat paradicsomból készítik elsődleges összetevőként. Ezért sok édes chili szósznak vastagabb állaga és viszkozitása lehet, mint a sima csípős szószok esetében. Igen gyakran használják olyan szószok helyettesítésére is, mint a paradicsomszósz vagy a barbeque. A magyar konyha is előszeretettel csempészi bele egy-egy modern, avagy tradicionális fogásba.

 

Felhasználási lehetőségek a konyhában:

 

  • Ideális sült ételekhez, mint például hamburgerek, grillezett húsok, hal.
  • A hús grillezés előtti pácolására is szolgálhat.
  • A tészta, a kínai rizs és a különféle tésztafélék elkészítésének gyakori összetevője.
  • Az édes chili szószt párolt zöldségeknél is lehet alkalmazni, a szín és az íz fokozása érdekében.
  • Egyszerű pizza, szendvics is feldobható vele.

Milyen egészségügyi előnyökkel jár a fogyasztása?

 

Régóta ismert tény, hogy a csípős paprika mérsékelt mennyiségben fogyasztva számos egészségügyi előnnyel bír. Ezen belül a piros chili paprikát is nagyon egészségesnek tartják, mivel fokozza az anyagcserét. A chili paprika hatásait vizsgáló kutatások azt találták, hogy segít a fájdalom leküzdésében, gyulladáscsökkentőként is hat, illetve javítja a vérkeringést. Az édes csípős chili szósz rendszeres fogyasztása nagyban segíti az emésztőrendszert, valamint egyensúlyban tartja a májat. Továbbá eltávolítja a felesleges testzsírt a hasból, ez pedig kedvező hír azoknak, akik fogyókúra/diéta előtt állnak!




Fokhagymával kombinálva antioxidánsként is működik. Az édes chili szósz előnye, hogy alacsony kalóriatartalmú – kb. 3 kalória/evőkanál – és zsírmentes, ez ismét remek hír a diétázók számára. Természetesen ne feledkezünk meg arról, hogy gazdag C-vitaminban.

 

A chili mint az „élet fűszere”

 

Egészségügyi előnyei mellett, intenzív íze miatt csak kis mennyiségben ajánlott kedvenc ételeinek ízesítésére használni. Akkora mennyiséggel érdemes ízesíeni, amelyet optimálisnak tartanak a benne rejlő előnyök kihasználásához. Ha intenzív ízt keresel az étrendedben, vagy esetleg új ízekre vágysz, akkor az édes chili szósz használatát mindenképp érdemes megfontolnod. Ajándékként is sikered lehet!

 

Édes csípős szószunk népszerűségét mi sem igazolja jobban, minthogy 2017-ben a World Hot Sauce, Asians kategória legjobb bajnokának választották. Újabb siker, hogy elnyerte a Világ Legjobb Csípős szósza különdíjat is, igazolva minőségét. Egyedi alapanyag a konyhában vagy csak dresszing, amit meg kell kóstolni!

 

Az édes chili szósz tehát jól illik halhoz, rizshez, sült burgonyához és grillételekhez, valójában csak a képzelet szab határt. Nézz körül weboldalunkon, ahol rengeteg más ízű szósz is megtalálható. Ne feledd, hogy egy kis csípősséggel az ízek felerősödnek, hiszen minden étel különlegesebbé válik, ha megfelelő szósz kerül mellé.