A Chiliről minden

Fűszerpaprika – Az ízesítő, amit csak a magyarok értenek

Chili
Csípős
Felhasználás
Magyar
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2021.06.14 09:50
Fűszerpaprika – Az ízesítő, amit csak a magyarok értenek

Amikor külföldi ismerősöknek próbáljuk elmagyarázni, hogy mi is a fűszerpaprika, miért jó, ha majdnem minden ételünkbe bele tudjuk tenni, a legtöbben értetlenül állnak a témával szemben. Pedig ha megnézünk egy átlagos magyar háztartást, fűszerpaprikát valószínűleg találunk a konyhapolcon.

 

Nálunk a webshopban is különféle fűszerpaprikákat találtok, legyen szó csípős vagy kevésbé csípős ízekről, esetleg füstösebb aromákról. 

A magyar fűszerpaprika

 

Magyar szakácskönyvekben nagyjából a reformkortól kezdve találkozhatunk a paprikával, onnantól vált fokozatosan a mindennapok részévé. A Dél- és Közép-Amerikában őshonos paprikanemzetség tagjai a XV. században kerültek Európába, kezdetben dísznövényként tartották. Először az Alföldön, Szeged környékén kezdték termeszteni, ami érthető, annak tudatában, hogy a paprika a meleg éghajlatot kedveli. Mielőtt fűszernövényként elterjedt volna, gyógynövényként használták reumás betegségeknél.

A magyarországi őrleményeket 4 minőségi csoportra szokás osztani: különlegesre, csemegére, édesnemesre és rózsára. Ezenkívül csípősség szerint is lehet csoportosítani, csípősre, enyhén csípősre és csemegére.

 

Mire használjuk a fűszerpaprikát?

 

A fűszerpaprika, mint annyi más is, a paraszti konyhából szivárgott át a mindennapokba. A gulyás és a pörkölt is egyértelműen a paraszti konyha alkotóelemei. Miután a fűszerpaprika elterjedt a magyar konyhában, számos ételben használni kezdték.

 

Mára már a legtöbb, tipikusan hungarikumnak tartott ételben megtaláljuk. Ilyen például a paprikás krumpli, aminek már a neve is árulkodó, vagy a halászlé. De ugyancsak használják a hortobágyi palacsintához, illetve számos levesben.

 

Chili Hungária Webáruház kínálata

 

Fűszerpaprikából igazán széles kínálattal rendelkezünk. Megtalálhatjátok például a világ második legcsípősebb csilijéből készült paprikaőrleményt, a Trinidad Moruga Scorpiont. Ez a fajta egészen 2012-ig a legcsípősebb volt a világon. Mikor megkóstoljuk, még nem érezni a csípős ízt, később fejti ki hatását.

 

Kínálatunkban található még a világ legerősebb csilije, a Carolina Reaper, melynek ízvilága elsőre gyümölcsös, fokozatosan érezzük a csípős ízt. 

 

Szintén a csilirajongóknak ajánljuk a szellem csiliport, aminek elfogyasztása elején édes csiliízt érzünk, fokozatosan kezd érződni a csípősség. Nagyjából 10-15 percig fokozódik az íz, és 30-40 perc alatt távozik. A szellem csili a világ 10 legcsípősebbje közé tartozik, de a tévhitekkel ellentétben nem ez a legdurvább.

 

A kevésbé csípős ízek kedvelőinek habanero fűszerport ajánlunk, csípőssége attól függ, milyen érettségi szinten szedik a zöldséget. Zölden leszedve még kevésbé intenzív. A habanero jól illik édes ételekhez.

 

Azoknak, akik a vasárnapi ebédhez keresnek csemegepaprikát, a kínálatunkban találnak füstölt paprikaőrleményt, amely attól függetlenül, hogy nem csípős, enyhe füstös ízével megbolondítja az ételeket.

 

Legyen szó különlegesebb, csípősebb ízvilágról vagy csemegepaprikáról, a magyar konyhák polcairól nem hiányozhat a fűszerpaprika. Szakértői csapatunkkal állunk szolgálatotokra, ha a vasárnapi ebédhez vagy egy különlegesebb fogáshoz keresitek a megfelelő fűszerpaprikát.