Hoztunk nektek egy akár szilveszteri csipetegetéshez kiváló, akár egy sűrű hétköznapi vacsorának is beillő finomságot, ez pedig nem más, mint az édes-csípős BBQ csirkeszárny. Méltatlanul keveset fogjuk a kezünkbe a chilit, pedig felhasználásának rengeteg módja van. Ebben az egyszerű, de nagyszerű receptben például házasítjuk a csípős, az édes és a füstös ízeket. Igazi ízorgia, minden bűntudat nélkül, hiszen a csirkeszárny nem egy kalóriabomba.
A szárnyakat ráadásul tepsiben készítheted minimális olajjal lespriccelve vagy leöntve, így garantáltan nem lesz olajtól tocsogós. Ha nem vagy benne biztos, hogy a társaságból mindenki szereti a pikáns aromákat, akkor ne öntsd rá a húsra a szószt, hanem mártogatósként tálald.
Röviden a BBQ-ról
A barbecue (BBQ) szóval egyszerre több mindent is kifejezhetünk. Egyrészt magát az eseményt is értik alatta, hogy szabadon tűz fölött készül az étel (vigyázat, nem a grillezés szinonimája), de értik alatta a sütési eljárást, vagy a kész húst is. Az Egyesült Államokban a tipikusan édes-savanyú-füstös ízvilágú ételekre egyöntetűen használják. Tele vannak az üzletek polcai már nálunk is a különféle BBQ szószokkal. Mindegyik egy picit más, hiszen mások az arányok, de a füstös aroma teszi a szószt igazán barbecue-vá.
A barbecue és a grillezés közötti lényeges különbség, hogy míg a grillezés magas hőfokon (170°C-300°C) történik nagyon gyorsan, addig a barbecue lassú hőfokon, sokáig tartó tevékenység. Így szívja magába a legtöbb füstöt a hús. Elsősorban a zsírosabb húsokat (oldalas, lapocka, tarja) készítik el ezzel a módszerrel, mert ez az eljárás szárít. A mi receptünknek nem sertéshús az alapanyaga, de a füstösséget sem az órákig tartó sütögetés során kapja a husi. Ez amolyan időspóroló B opció, amivel becsempésszük a kerti partyk hangulatát a hidegebb napokra. A füstösségről pedig gondoskodik webáruházunk egyik kedvenc terméke a BBQ chili szósz.
Édes-chilis BBQ csirkeszárny
Hozzávalók a szárnyakhoz:
- Fejenként 8-12 csirkeszárny
- Fél teáskanál chilipor
- 1 teáskanál fokhagyma granulátum
- Fél bögre liszt
- Só, bors
A szószhoz:
- 1 bögre BBQ szósz
- 2 evőkanál chiliszósz
- Fél teáskanál fokhagyma granulátum
- Fél bögre méz
- 4 evőkanál vaj
Hiányzik valamelyik alapanyag? Vagy nem tudod, hogy melyik jó minőségű? Webáruházunkból tudsz rendelni extra csípős, édes, füstösebb chiliszószt, amiket házhoz szállítunk neked.
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. A lisztet, a sót, a fokhagyma granulátumot és a borsot keverd össze egy tálban. Mosd meg a húst, csepegtesd le, majd jó alaposan forgasd meg a fűszeres lisztben. Vágj a tepsi méretének megfelelő sütőpapírt, és ecsettel vékonyan kend be olajjal. Erre fektesd a szárnyakat, és süsd őket nagyjából 35-40 percig. Ez az idő hozzávetőleges, a hús méretétől függ. 15-20 perc elteltével forgasd meg őket. Amíg sülnek, el tudod készíteni a szószt. Fogj egy serpenyőt, öntsd bele a mézet és a BBQ szószt. Alacsony hőfokon melegítsd őket. Amikor gyöngyözni kezd, hozzáadhatod a chiliszószt és a vajat is. Miután a vaj megolvadt, tedd bele a fokhagyma granulátumot.
Ha mindenki szereti a csípőset, akkor a kész csirkeszárnyakat mártsd meg gondosan a szószban, és még tedd vissza a sütőbe öt percre. Jó étvágyat!
Rendeléssel, vagy a termékekkel kapcsolatos kérdések esetén örömmel állunk rendelkezésedre!