A Chiliről minden

Gyűjtsd össze a paprika magokat, későbbi termesztéshez!

Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2021.10.04 15:56
Gyűjtsd össze a paprika magokat, későbbi termesztéshez!

Ebben a cikkben elsajátíthatsz néhány praktikát annak érdekében, hogy hogyan „mentheted” meg a kertben termesztett chili paprikák magjait, hogyan tárold megfelelően ahhoz, hogy a következő szezonban is chili paprikát termeszthess.

A legtöbb chilipaprika -termelő azt javasolja, hogy érdemes elrakni a magokat a jelenlegi chili paprika -állományból, ahelyett, hogy minden évben új vetőmagot vásárolnánk. A vetőmagok gyűjtése egyrészt sok pénzt megtakarít, másrészt biztosítja azt, hogy minden szezonban megtermelhesd a kedvenc chili paprikádat. Bár ez nagyon egyszerűnek tűnik elméletben, gyakorlatban egy kicsit összetettebb folyamatról van szó. Sok külső tényező van ami befolyásolhatja a magok minőségét. A chili paprika magok betakarítása egyszerű folyamat, szárításuk és tárolásuk nagyon kevés erőfeszítést igényel. Mint minden magot, természetesen a paprika magját is el lehet vetni. Azonban a legtöbb esetben ezután jön a csalódás, amikor az elvetett magból kikelt növényen lévő termés nem olyan, mint amilyennek elképzeltük, sem ízében, sem színében nem egyezik meg azzal, amilyet szerettünk volna. Ilyenkor több kérdés is felmerül bennünk, mit ronthattunk el? Mi az, amit nem csináltunk jól?

 

Az egyik kulcsfontosságú kérdés, amelyet mindenképp figyelembe kell venni a paprika termesztésénél, a kertben lévő egyéb paprikák keresztbeporzásának lehetősége. Egyes paprika növények keresztezik a beporzást, ezért ha több paprikát termesztesz a kertedben, akkor a keresztbeporzás korlátozására, bizonyos lépéseket kell megtenned.


Keresztbeporzás

Lehet, hogy hallottál már a keresztbeporzásról a paprikák világában. A fogalom azt jelenti, hogy az egyik paprika növény genetikai anyaga kicserélődik a másikba.  Ez akkor fordul elő amikor nem a paprika saját virágpora termékenyít, hanem egy arra alkalmas, de más fajta paprika virágpora teszi ezt. Ekkor beszélünk keresztbeporzásról, „elfajzásról” spontán hibridizációról, stb. A beporzás alapvetően kétféle módon történhet meg, egyrészt rovarok által hozott idegen pollennel, másrészt a szél által sodort idegen pollennel.

A keresztbeporzás nem minden esetben jelenik meg a paprikán, de a későbbiekben megjelenhet ezekből a paprika magvakból származó következő generációkban. Kifejezetten népszerű ez a módszer abban az esetben, amikor új és különleges tulajdonságokkal rendelkező paprikatörzseket szeretnénk létrehozni, például amikor azt szeretnénk, hogy vastagabb legyen a paprika fala, vagy amikor egy még erősebb, csípősebb paprika fajta létrehozása a cél. Ha valaki évről évre ugyanazt a paprikát szeretné, akkor a legjobb, ha nem gyűjti össze a magokat a keresztezetten beporzott paprika növényekből.

Azt szokták javasolni, hogy ha valaki magokat termeszt, akkor kellő távolságban termessze őket, vagy jobb esetben használjon speciális hálót a védelmük érdekében.

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy nem minden chili paprikafajnál jellemző a keresztbeporzás. A Közönséges paprika (Annuum) könnyen keresztezi a kínai paprikát (Chinense -t), néha a bogyós paprikákat (Baccatumot)és a cayenne paprikát (Frutescens -t) is, de nem keresztez a szőrös paprikával (Pubenscens -szel), amely általában nem keresztez más paprika fajokat.

Ha célod a vetőmag termesztése és kereskedelmi forgalmazása, akkor mindenképp el kell különítened az egyes paprika növényeket típusonként, továbbá különböző lépéseket kell tenned annak érdekében, hogy semmiképp ne forduljon elő keresztbeporzás. Ha otthon a kertedben termeszted a különböző paprika fajtákat, és különösképp nem érdekel, hogy milyen típusú paprika lesz az adott vetőmagból, nem fektetsz plusz energiát abba, hogy kizárd a keresztbeporzás lehetőségét, akkor akár még szórakoztató is lehet saját hibrid paprikák termesztése.

Na és akkor nézzük meg,  hogyan tároljuk a chili paprika vetőmagját a termesztéshez:

Először tisztítsd meg, majd szárítsd meg, azután vágd fel a friss paprikát, hogy láthatóvá váljanak a magok. Ami nagyon fontos, hogy csak friss, egészséges, érett paprikát használjunk. Az érett magok kemények és törtfehér színűek, míg az éretlen magok lágyabbak és fényesebbek. Fontos, hogy csak az érett magvak életképesek a későbbi termesztéshez.

Néhány magot könnyebb eltávolítani, míg egyes paprika fajtáknál nehezebb kiszedni a magokat. A kaliforniai paprikánál például meglehetősen egyszerű, mivel a magok jól láthatóan a paprika tetején találhatóak. Azonban a kisebb chili paprikáknál, beleértve az extrém csípős és erős chili paprikákat, nem olyan könnyű eltávolítani a magokat.

Van néhány trükk arra, hogy minél könnyebben eltávolítsuk a magokat, ilyen például az, amikor a paprikát finoman felaprítjuk, feldolgozzuk, majd egy tálba tesszük, vízzel elkeverjük, ezáltal lehetővé téve, hogy a magok a tál aljába süllyedjenek.  Használhatunk még csipeszt, vagy bármilyen eszközt, amivel még könnyebben hozzájuthatunk az apró pici magvakhoz.

Tegyük a magokat egy sík felületre, például asztalra, és közvetlenül, napfénytől távol, jól szellőző beltéri helyiségben hagyjuk száradni. Ezután már nem szabad nedvességnek kitenni a paprika magokat. Ne használjunk papírtányérokat vagy papírtörlőket, mert a magok könnyen összetapadhatnak. A kerámia tányérok, vagy csészék kifejezetten alkalmasak erre a feladatra.

FONTOS! Minden esetben ügyeljünk arra, hogy a magok eltávolításánál viseljünk védőkesztyűt.

Hagyjuk száradni a paprika magokat 2-3 napig, vagy akár egy hétig is. Rázzuk fel vagy fordítsuk meg őket minden nap, hogy ezzel is biztosítsuk az egyenletes száradást. Akkor lesznek készen, ha törékenyek és nyomás hatására eltörnek.

A magok szárításához víztelenítőt is használhatunk, bár a hőmérséklet a legfontosabb szempont. Semmiképp ne lépjük túl a 35 fokot, ez a legideálisabb a szárításra szánt paprika magvak számára.

Melyik a legjobb paprika mag a későbbi termesztéshez?

Kiszedhetjük a magokat a fiatalabb paprikából, de még nagyobb sikert érhetünk el az érett chili paprikából kiszedett magokkal. A legjobb az, ha hagyunk néhány paprikát a növényen addig, amíg teljesen meg nem érik, már – már aszalódik. Ezután távolítsuk el a magokat a paprikából és szárítsuk meg a fenti utasításoknak megfelelően.

A boltban vásárolt paprikák magvait is kiszáríthatjuk?

A bolti paprikából kiszedett magok, mint például a kalifornia és a TV paprika magok, nem valószínű, hogy kihajtanak, a szedés időzítése és a termesztés módja miatt. Megpróbálhatjuk, talán sikerrel járunk, de nem valószínű. A legjobb az, amikor az életképes magokat beszerezzük és termesztjük, majd jövő évre eltesszük a saját kertben termesztett növényeinkből.


Szárított chili paprika magok tárolása

Hosszabb távú tárolás érdekében a magokat érdemes légmentesen záródó tartályokban tárolni. Feltétlenül jelöljük meg a tartályokat, tüntessük fel a paprika típusát és a szárítás dátumát. Rövidebb ideig tartó tároláshoz sokan zsákokat vagy papír borítékokat használnak, amelyek szintén jól működnek. Tároljuk őket hűvös, sötét, száraz helyen, például a szekrényben vagy akár a hűtőszekrényben. A hűtőszekrény a legjobb módszer a magok tárolásához. Ezek a magok körülbelül 2 évig életképesek, bár az a legjobb, ha egy éven belül felhasználjuk őket, mivel a genetikai anyag romolhat, és a csírázás valószínűsége az életkorral együtt csökken.