Ha chili paprikára gondolunk, valószínűleg a legnépszerűbb nevek – Habanero, Ghost Pepper, Jalapeno és társaik – jutnak eszünkbe először. Pedig nemcsak ezek a rekorderek léteznek, hanem ott van például a damian paprika is.
Hozzávetőlegesen több ezerféle chili paprika létezik a világon, vannak vadontermőek és nemesítettek is, utóbbiak között ott van a hazánkban is megvásárolható damian paprika. Ebben a cikkünkben erről a fajtáról, a chili paprika termesztés alapvető dolgairól lesz szó, valamint arról, hogy mit is készíthet az amatőr szakács a leszüretelt termésből.
Erről ismeretes a damian paprika
A damian paprika egy hibrid paprika, mely kiváló, intenzív csípősségű, közepes habitusú, vékony fajta, a magjából fejlődő növénykék kivételesen jó termést hoznak. 8 centiméteres hosszú termései zölden kezdődnek és mélyvörösre érnek. A legjobban üvegházban, fóliasátorban, cserépben vagy a szabadban egy árnyékos, de meleg helyen növekszik jól. A Scoville-skálán mért csípőssége 30 ezer és 50 ezer közöttire tehető, ez azt jelenti, hogy erősebb, mint a Jalapeno paprika, nagyjából a Cayenne borshoz hasonlítható az erőssége.
Azoknak, akik otthon szeretnének chilit termeszteni, jó választás lehet néhány csomag damian paprika mag beszerzése, mert sikerélményük lesz tőle, és utána bátrabban vágnak bele a csípősebb vagy körülményesebben termeszthető fajtáknak is.
Erre lesz szükséged, ha chilit termesztenél otthon
Ha damian paprika vagy más chili termesztésére adnád a fejed, hogy szüret után magad is elkészíthess egy X. Jubileumi chili szószhoz hasonló csodát, az alábbiakra lesz szükséged:
- A legfontosabb a jó minőségű magok beszerzése. Válassz olyan csomagot, melyben csak egy fajta van, így pontosan tudni fogod, milyen erősségű és ízű paprikát nevelgetsz. Lehetőség szerint kertészetből vagy megbízható online boltból szerezd be a magokat.
- Tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű földre is szükséged lesz. Ehhez használhatsz virágföldet, de a tőzeg talán még jobb megoldás, de mindenképp friss legyen. Ha nincs kerted, akkor cserépben is nevelhetsz chilit, melynek méretét a fajta várható nagyságához kell, hogy igazítsd.
- A chili paprikák – hasonlóan a damian paprikához – szeretik a sok napfényt, de a tűző napot kevésbé, ennek ismeretében helyezd el őket a teraszon, erkélyen. A csírázáshoz és növekedéshez pedig melegre van szükségük, így csak a késő tavaszi hónapoktól kezdve teheted ki őket a szabadba.
- Rendszeres öntözésre is szükség lesz, de a föld sose legyen túl nedves. Gondozásuk során bevethetsz kifejezetten chili paprikák számára kifejlesztett tápoldatot is.
Mit készíthetsz chiliből?
Az érett chili paprikákat sokféle módon felhasználhatod a konyhádban. Gyakran fogyasztják – a bevállalósak – nyersen, de izgalmasabb, ha ételekhez adjuk hozzá őket. Fűszerként porítva, darálva, chilis olaj vagy chilipelyhek formájában is nagyon jó választás, pörkölteket, leveseket, tésztákat dobhatunk fel velük. A chilis olaj egyébként salátákhoz is jól illik.
Chili szószként a legklasszikusabb felhasználási módot választjuk, ilyenkor mártogatóst vagy akár hamburgerszószt is készíthetünk belőle. Végül, de nem utolsósorban chilis savanyúság, az ínyenceknek pedig chilis lekvár is kerülhet az asztalukra, kamrapolcukra.
Ezeket egyébként nemcsak saját fogyasztásra, hanem ajándékba is adhatjuk.
Csípős tanácsokért keress fel minket elérhetőségeinken!