A Chiliről minden

Hogyan lett közkedvelt gasztro alapanyag a chili?

Chili
Csípős
Felhasználás
Kapszaicin
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2021.10.20 08:18
Hogyan lett közkedvelt gasztro alapanyag a chili?

Európában eleinte dísznövényként termesztették, ezután avanzsált át gasztro alapanyaggá a chili. Honnan származik? Kik hagyták örökségül, hogyan lett szerte a világban népszerű?

 

Cégünk a chili elkötelezett hódolója, és bár egyre népszerűbbek a különböző chili fajták itthon, sok még a kérdés velük kapcsolatban. 

Nem XXI. századi úri huncutság a chili

 

A források a chili származási helyének általában Közép- és Kelet-Amerikát jelölik meg. Ezt erősíti, hogy egy perui ásatás során Kr.e. 2500 körüli időszakból találtak chili maradványokat, valamint a paprika feldolgozásához szükséges eszközöket. A régészeti növénytan szakemberei azt is meg tudták állapítani, hogy a chili leletek már háziasított termésből származnak, nem vadon termő növényből. 

 

Innen Spanyolországba kerültek az első növények, ugyanis Kolumbusz orvosa meg akarta ismerni a növény jótékony hatását az egészségre. Hála a doktor úrnak, a spanyol konyha hamar felfedezte magának a chilit, mint fűszert, bár akkor még indiai borsnak hívták, mert azt hitték, hogy Indiában jártak.

 

Spanyolországból aztán továbbkerült Európa távolabbi szegleteibe, egészen az igazi Indiáig, majd Koreát, Japánt is meghódította. Magyarországra a 16. században érkezett, először a főúri kastélyok és a főpapi kertek dísznövényeként. Az Alföldön a tífusz, vérhas ellen bevált gyógyszerként terjedt el. Később az aranyárban lévő fekete bors helyettesítésére használták, így vált a paraszti konyha fűszerévé.

 

A konyha fenegyereke: gasztro chili

 

Spanyolország mellett a másik nagy chili felhasználó Mexikó. Itt a chilit mindenhez képesek tálalni bármilyen formában, töméntelen mennyiségben. Szószaik és a közismert salsák nagy része is chilivel készül. Valószínűleg ők voltak az elsők, akik csokoládéval párosították, amikor az első mole szószt az apácák vegyítették.

 

 

A chili szerepe a világ másik felén lévő thai konyhában is alapvető lett. A másik alapvető fűszerükkel, a curryvel párosítva létrehozták a “vörös curry”-t, ami a thai konyha egyik jellegzetessége.

 

A magyar konyhakultúra igen változatosan használja fel ezt a nemes alapanyagot. A legalapvetőbb az őrlemény, hiszen a fűszerpaprika amúgy is a fűszer “szentháromság” alapja. 

 

De hagyománya van a darált paprikakrémeknek, amit chiliből is készítünk, és egyre népszerűbbek a chiliből készült pikáns szószok is, amiket tőlünk is házhoz tudtok rendelni. Míg az első kettő fűszerezésre alkalmas, akár főzés közben, akár utána, a szószokat hamburgerbe, sült krumplihoz, pizzaízesítésre, mártogatósnak kiváló.

 

Lépj az aztékok nyomába, nevelj chilit otthon!

 

Az az igazán felemelő érzés, amikor a saját kezed által nevelgetett chili kerül az asztalra vagy üvegbe. Igen, a paprika termesztésének megvannak a nehézségei, de egy (vagy pár) próbálkozást megér.

 

Először is szerezz be jó minőségű magokat abból a fajtából, amit majd szüretelni szeretnél. Szükséged lesz légmentesen zárható zacskóra, papírtörlőre és permetezőre. A papírt akkorára vágd, hogy a félbehajtott papírtörlőt kényelmesen a zacskóba tudd helyezni.

 

Vegyél egy papírtörlőt, az alsó felére egyenlő távolságra helyezz rá néhány magot. Hajtsd rá a papír tetejét, és alaposan vizezd be permetező segítségével. 

 

Óvatosan helyezd el a zacskóban, zárd le, és tedd meleg helyre.

 

Ezután várj… Amikor a chili kicsírázott, átültetheted őket virágfölddel lazán feltöltött kis cserepekbe. Ha elég fényt kap (12-14 óra), megfelelően van öntözve (mindig nyirkos, de nincs túllocsolva), és elég meleg van, akkor nagyjából 2 hét alatt megjelennek az első palánták.

 

Nézd meg korábbi blogbejegyzéseinket, ahol recepteket is találsz!