Chili receptek

Így készül a darált erős paprika házilag

Chili
Csípős
Felhasználás
Paprikakrém
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Így készül a darált erős paprika házilag

Egy jó darált erős paprika házilag a hideg téli napokra? Nagymamáink polcán biztos, hogy most is ott van néhány üveggel, hiszen olcsón és gyorsan el lehet készíteni, és meg van oldva egy időre a paprikás alap főzéskor.

A darált erős paprika házilag való elkészítése egyáltalán nem nagy ördöngösség, de a modern kor rászoktatott minket arra, hogy mindent a boltban vegyünk meg. Így talán a fiatalabb generációknak ez újdonságként hathat, de meglepő lehet, hogy milyen gyorsan, egyszerűen és a bolti termékek árának töredékéért el lehet készíteni ezt a finomságot. Erős paprika helyett mehet bele chili is, azok számára, akik szeretik a chilis termékeket.

 

Darált erős paprika házilag - egy recept

 

Hívhatnánk házi Erős Pistának is, de ez sokkal több ennél. 

 

Minél többféle paprikából készítjük, annál színesebb, sokoldalúbb lesz az íze. Így hát vehetünk hozzá alapanyagnak kápiát, kaliforniai paprikát, pritamin paprikát és persze chilit vagy erős paprikát is, ha pikánsabb ízekre vágyunk.

 

  • Vegyünk tehát összesen egy kiló piros húsú paprikát vegyesen és húsz dekagramm sót - ebből kicsivel több, mint egy liternyi darált erős paprika készül.
  • Mossuk meg őket, távolítsuk el a csumát.
  • Vegyük elő az aprítógépet, a húsdarálót vagy épp a turmixgépet, és az eszköz segítségével daráljuk le.
  • Keverjük össze ledarált paprikáinkat a sóval egy edényben, és attól függően, hogy mennyi időnk van, hagyjuk állni hűvös helyen néhány órát vagy egy egész éjszakát.
  • Időnként keverjük meg, hogy elolvadhassanak a sókristályok.
  • Más tartósítószert nem is kell használnunk, ha már egyenletes állagú lett a paprikánk, csatos üvegekbe adagolhatjuk - ezek jó, ha kisebb, 200-300 milliliteres üvegek, mert így nem romlik meg az egész adag, ha esetleg egy ideig már nem használnánk a felbontottat.
  • Hűvös helyen tároljuk az üvegeinket, felbontás után pedig rakjuk a hűtőbe.




Aki nem szeretne bajlódni az otthoni elkészítéssel, annak a 90 ml-es paprikakrémet ajánljuk a webshopból, mely csípős, magyaros, chilis és mennyei.

 

Mire használjuk?

 

A darált erős paprika házilag elkészítve igazi vitaminbomba télire.

 

Nem utolsósorban azonban nagyon megkönnyíti a főzést, hiszen különféle ételek alapjaiba mehet belőle, télvíz idején pedig a paprika amúgy is nagyon drága. Így van egy spórolós és ínycsiklandó gyors megoldásunk a vasárnapi ebédhez, ami megízesíti, csípősíti az ételt - utóbbi persze a pontos összetevőktől függ.

 

Tehát mehet pörköltekbe, levesekbe, ragukba, de sült húsok mellé is tálalhatjuk, és van, aki a pirítósra kenésre esküszik. Rakhatjuk szendvicsekbe egy kis extra csípősségért, de nem ördögtől való, hogy salátaöntethez keverjük hozzá.

 

Fontos: mivel sóval tartósítottuk, ezért az ételhez, amiben használjuk, már ne adjunk plusz sót.

 

Egyébként most karácsony közeledtével akár ajándékba is adhatjuk, főleg kollégistáknak vagy főzni kevésbé tudó rokonoknak.

 

A csípős, erős íz nem csak finom

 

Ha már elkészült a darált erős paprika házilag, és eszi az egész család, gondoljunk arra is, hogy nemcsak az ízlelőbimbóikat örvendeztettük meg, de az immunrendszerük erősítéséért is tettünk. Ugyanis a csípős ízek jótékonyan hatnak a szervezetre, csökkentik a fájdalomérzetet és a gyulladásokat, endorfint szabadítanak fel bennünk, vagyis jobb lesz tőle a kedvünk. Egyszóval még egészségügyi előnye is van, ha gyakran eszünk chilit vagy magyar erős paprikát.

 

Kérdésed van? Tedd fel nekünk bátran valamelyik elérhetőségünkön.

Raktáron
Kedvencekhez
2 390 Ft
Egységár: 19 917 Ft/L