Az édes chili szósz felhasználása azért telitalálat, mert azt a kategóriát képviseli, ami még belefér a csípős ízeket kevésbé kedvelőknek, de a chili rajongók is élvezni tudják. Fogyasztható szendvicsekben, esetleg tésztákhoz, salátához is tehető, de mivel a nyár a grillezés szezonja, vétek lenne, ha nem lenne az asztalon (legalább) egy üveggel.
A boltokban rengeteg márka és típus közül válogathatsz, de akár el is készítheted magadnak. Így garantáltan tudod, hogy miből készült, ráadásul egyből készíthetsz akkora mennyiséget, hogy télen is legyen mihez nyúlnod.
Miből készülhet az édes chili szósz?
Az a legjobb abban, ha saját magadnak készíted a szószodat, hogy azt teszel bele, amit szeretnél. Összeválogathatsz akár 4-5 különböző fajtájú és erősségű, ízvilágú paprikát, ezzel csak emeled a pikantériát. Ha nem jutsz hozzá ennyi eltérő chilihez, az sem baj: vegyítsd akkor a kedvenc csípős paprikát egy édesebb típussal, ennek is tökéletes lesz a végeredménye. Szárított chilit is használhatsz, nem kell feltétlenül friss gyümölcs után kajtatnod a piacon. A saját édes chili szószunk is többféle paprikának köszönheti, hogy a bajnoki cím mellett különdíjas lett, de a chilin kívül meggy, méz, vöröshagyma és fokhagyma is került bele.
Összetevők és erősség
A paprikákat Wilbur Scoville amerikai kémikusnak köszönhetően mérni is tudjuk, azután pedig csípősség szerint növekvő sorrendbe tehetjük: ez a Scoville skála. Mértékegysége a Scoville Heat Unit, rövidítve SHU, minél magasabb ez a szám, annál csípősebb paprikáról van szó. Korábbi blogbejegyzésünkből megismerheted a világ legerősebb chilijeit.
- Kápia: SHU értéke 0, mivel az édesebb fajtákhoz tartozik, egyáltalán nem erős. Jól süthető, de frissen is nagyon ízletes. Ebből mindenképp tegyél az édes chili szószba.
- Jalapeno: Elképesztően változatosan felhasználható, emiatt nagyon közkedvelt. Ezzel már adsz egy nagyobb lökést a csípősségnek, ugyanis ez a növény 2500-8000 SHU-t képvisel.
- Chipotle: ez is jalapeno, csak éppen szárítva és füstölve. Csípős, de a füstös aromája teszi igazán különlegessé. Grillezős szószokhoz különösen jól illik a füstös aromája miatt.
Az édes chili szósz felhasználása grillezéskor
Végre itt a nyár, a kerti sütögetésnek most van itt az ideje. A baráti társaságodban vagy a családban biztosan akadnak olyanok, akik kedvelik a merészebb ízvilágokat is, így bátran tegyél egy üveg édes chili szószt az asztalra. A sült húsokhoz mindenképpen érdemes megkóstolni, de vegánoknak sem kell lemondaniuk róla, hiszen nagyszerűen illik a grillezett baconös kukoricához, gombához vagy cukkinihez.
Ki mondta, hogy a saláta unalmas?
Az édes chili szószt salátákra is öntheted, hiszen remekül illik a zöldségekhez, gyümölcsökhöz is. A kifejezetten ázsiai jellegű salátakeverékek ezzel együtt válnak igazán keleti stílusúvá. Lehet szó tésztasalátáról vagy hagyományosról, a siker garantált.
Amerikai kedvenc: csípős csirkeszárnyak
Az Egyesült Államokban a csirkeszárny nagyon közkedvelt étel, főleg, ha akad hozzá valamilyen izgalmas mártogatós is. Ez sokszor valamilyen csípős szósz, hát csavarj rajta még egyet, és kínáld fel édes-csípős kencével. Ez garantáltan mindenkinek a kedvenc csemegéje lesz. Ha az amerikai gasztronómiáról a hamburger és a sült krumpli jut először az eszedbe, az is érthető. Mindkettőt felturbózhatod ezzel az egyedi kencével.
Segíthetünk? Ha kérdésed van a termékeinkkel kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot, örömmel állunk a rendelkezésedre.