Chili lexikon

Így szüntethető meg a paprika tápanyaghiánya

Chili
Palánta
Termesztés
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Így szüntethető meg a paprika tápanyaghiánya

Paprikát nevelni nem túlságosan nehéz feladat, ha szem előtt tartjuk, milyen érzékeny növény. Ha nem, hamar felléphet a paprikánál tápanyaghiány – de van megoldás!

Akár sima, akár csípős paprikát neveljen az ember, mindenképp érdemes tájékozódni a paprika tápanyaghiányáról. Ugyanis nem tudsz majd finom chili szószt tálalni vendégeid asztalára, ha nem lesz mit leszüretelni. Az alábbiakban házi tippeket osztunk meg a témával kapcsolatban. 

 

Mi állhat a paprika tápanyaghiányának hátterében?

 

A tápanyaghiány kialakulásának több oka is lehet, íme néhány a leggyakoribbak közül:

 

  • Nitrogénhiány: ha a paprika gyengén fejlődik, levelei kisebbek az átlagosnál, fakózöld vagy sárgás színűek, nitrogénhiányra gyanakodhatunk. Ennek tünetei legelőször az alsó leveleken jelentkeznek, barnulással és hullással.
  • Foszforhiány: a foszfor a növények gyökereinek fejlődéséért, virágzásért és a termések növekedéséért felel. Ha kevés a foszfor, lilás-vöröses árnyalatba váltanak a levelek, a virágzás és a termésképződés pedig késni fog.
  • Káliumhiány: a vízfelvételt segíti a kálium, ha nincs elegendő belőle, a levelek széle sárgul, fodrosodik, begörbülhet.
  • Kalciumhiány: ez az ásványi anyag a sejtfal felépítéséért felel, a kalciumhiány pedig csúcsrothadást okoz, vagyis a termés csúcsa barnás vagy feketés lesz és besüpped.

 

A paprika tápanyaghiányának hátterében általában a nem megfelelő talaj áll, hiszen a paprika tápanyagigényes növény. Mikro- és makroelemekben gazdag talajba kell ültetni, az sem mindegy, hogy a föld szerkezete milyen, és ültetés után a rendszeres tápanyagpótlásról is gondoskodni kell, tápoldatozás formájában. 
Miért termesszünk otthon chili paprikát?

 

Ha már idáig eljutottál az olvasásban, bizonyára érdekelt vagy a paprikatermesztésben, legyen az TV paprika vagy egy jó csípős Habanero, amiből Smokey Hot Chili Szósz készülhet. Azért érdemes otthon termeszteni chilit, mert frissességet és minőséget garantálunk vele saját magunknak, a házi paprika mindig zamatos marad. Biztos, hogy nem lesznek benne mesterséges anyagok, hiszen mi magunk termesztettük, nevelgettük. 

 

Maga a termesztés egy jó hobbi, edukatív élmény, kicsik és nagyok is kedvüket lelhetik benne. Olcsóbb, mintha boltban vásárolnánk, hosszú távon fenntarthatóbb, csökkentjük a szállítással járó környezeti terhelést, és dekorációnak sem utolsó a kertben vagy a gangon. 

 

A chili paprika sok egészségügyi előnye pedig már csak hab a tortán, a kapszaicin gyulladáscsökkentő, emésztés-elősegítő és fájdalomcsillapító hatása minden háztartásban jól jön.

 

Paprika tápoldatozása

 

Többféle módszer létezik arra, hogy a paprikák talajában a tápanyagot minél hamarabb pótolni tudjuk és megszüntessük a paprika tápanyaghiányát. Az első, ami eszünkbe juthat, azok a vegyszerek, melyek műtrágyából, mesterséges adalékokból állnak, hátrányuk, hogy csak a nitrogént, foszfort és káliumot tudjuk velük pótolni. 

 

Házilag is készíthetünk tápoldatot, ekkor növényi levelek (csalán, pitypang, hagymahéj, stb.) erjesztett levét keverjük össze és 1:10 vagy 1:20-as hígításban a lombra vagy a palántára permetezzük. Hígított tejjel a kalciumot pótolhatjuk paprikáink talajában, ráadásul a gombás fertőzések ellen is megvédhetjük őket.

 

A legjobb, ha természetes szereken alapuló módszereket próbálunk ki palántáink és a környezet érdekében. 

 

Chilivel kapcsolatos kérdéseiddel keress fel minket elérhetőségeink egyikén!