Paprikát nevelni nem túlságosan nehéz feladat, ha szem előtt tartjuk, milyen érzékeny növény. Ha nem, hamar felléphet a paprikánál tápanyaghiány – de van megoldás!
Akár sima, akár csípős paprikát neveljen az ember, mindenképp érdemes tájékozódni a paprika tápanyaghiányáról. Ugyanis nem tudsz majd finom chili szószt tálalni vendégeid asztalára, ha nem lesz mit leszüretelni. Az alábbiakban házi tippeket osztunk meg a témával kapcsolatban.
Mi állhat a paprika tápanyaghiányának hátterében?
A tápanyaghiány kialakulásának több oka is lehet, íme néhány a leggyakoribbak közül:
- Nitrogénhiány: ha a paprika gyengén fejlődik, levelei kisebbek az átlagosnál, fakózöld vagy sárgás színűek, nitrogénhiányra gyanakodhatunk. Ennek tünetei legelőször az alsó leveleken jelentkeznek, barnulással és hullással.
- Foszforhiány: a foszfor a növények gyökereinek fejlődéséért, virágzásért és a termések növekedéséért felel. Ha kevés a foszfor, lilás-vöröses árnyalatba váltanak a levelek, a virágzás és a termésképződés pedig késni fog.
- Káliumhiány: a vízfelvételt segíti a kálium, ha nincs elegendő belőle, a levelek széle sárgul, fodrosodik, begörbülhet.
- Kalciumhiány: ez az ásványi anyag a sejtfal felépítéséért felel, a kalciumhiány pedig csúcsrothadást okoz, vagyis a termés csúcsa barnás vagy feketés lesz és besüpped.
A paprika tápanyaghiányának hátterében általában a nem megfelelő talaj áll, hiszen a paprika tápanyagigényes növény. Mikro- és makroelemekben gazdag talajba kell ültetni, az sem mindegy, hogy a föld szerkezete milyen, és ültetés után a rendszeres tápanyagpótlásról is gondoskodni kell, tápoldatozás formájában.
Miért termesszünk otthon chili paprikát?
Ha már idáig eljutottál az olvasásban, bizonyára érdekelt vagy a paprikatermesztésben, legyen az TV paprika vagy egy jó csípős Habanero, amiből Smokey Hot Chili Szósz készülhet. Azért érdemes otthon termeszteni chilit, mert frissességet és minőséget garantálunk vele saját magunknak, a házi paprika mindig zamatos marad. Biztos, hogy nem lesznek benne mesterséges anyagok, hiszen mi magunk termesztettük, nevelgettük.
Maga a termesztés egy jó hobbi, edukatív élmény, kicsik és nagyok is kedvüket lelhetik benne. Olcsóbb, mintha boltban vásárolnánk, hosszú távon fenntarthatóbb, csökkentjük a szállítással járó környezeti terhelést, és dekorációnak sem utolsó a kertben vagy a gangon.
A chili paprika sok egészségügyi előnye pedig már csak hab a tortán, a kapszaicin gyulladáscsökkentő, emésztés-elősegítő és fájdalomcsillapító hatása minden háztartásban jól jön.
Paprika tápoldatozása
Többféle módszer létezik arra, hogy a paprikák talajában a tápanyagot minél hamarabb pótolni tudjuk és megszüntessük a paprika tápanyaghiányát. Az első, ami eszünkbe juthat, azok a vegyszerek, melyek műtrágyából, mesterséges adalékokból állnak, hátrányuk, hogy csak a nitrogént, foszfort és káliumot tudjuk velük pótolni.
Házilag is készíthetünk tápoldatot, ekkor növényi levelek (csalán, pitypang, hagymahéj, stb.) erjesztett levét keverjük össze és 1:10 vagy 1:20-as hígításban a lombra vagy a palántára permetezzük. Hígított tejjel a kalciumot pótolhatjuk paprikáink talajában, ráadásul a gombás fertőzések ellen is megvédhetjük őket.
A legjobb, ha természetes szereken alapuló módszereket próbálunk ki palántáink és a környezet érdekében.
Chilivel kapcsolatos kérdéseiddel keress fel minket elérhetőségeink egyikén!