A Chiliről minden

Ínyencek kedvence: íme, ilyen a chili lekvár

Chili
Szellem chili
Csípős
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Ínyencek kedvence: íme, ilyen a chili lekvár

A lekvár szóról leggyakrabban egy gyümölcs, többnyire a szilva vagy a barack ugrik be, ebben a cikkünkben viszont egy igazán fűszeres, pikáns finomságot hoztunk: készíts te is otthon chili lekvárt! Meglátod, garantált sikered lesz vendégváráskor vagy ajándékozáskor.

A magyar ételek mellől nem hiányozhatnak a csípős hozzávalók sem, nem hiába terjedt el itthon néhány évvel ezelőtt a chili paprikák iránti rajongás. De ezekből a hegyes kis zöldségekből nemcsak szószt, port vagy pelyhet lehet készíteni, hanem különlegesebb termékeket, chili lekvárt is. Bár sokaknak idegennek hangozhat ez a kreáció, alábbi cikkünkben bebizonyítjuk, hogy nem is olyan ördögtől való!

 

Miért pont chili lekvár?

 

A fűszeres lekvárt nem feltétlen a reggeli vajas kenyérre szánjuk, hiszen cseppet sem szokványos ízélményt nyújt. Titka a friss és minőségi hozzávalókban rejlik, a chili lekvárban találkozik a krémesség, az édes és a csípős, fűszeres íz is. Természetesen nemcsak chili található benne, hiszen úgy ehetetlen, élvezhetetlen lenne.

 

Sok helyen olvashattad már, hogy a chilinek rengeteg jótékony egészségügyi hatása van, melyekből sokat megtart lekvárrá válása után is. Ilyen a gyulladáscsökkentés, az immunrendszer erősítése, és tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal is. Nem csoda hát, hogy a chilit bármilyen termék formájában ajánlják a szakértők fogyasztásra.

 

Hogyan készítsd el?




Többféle receptúra is létezik, az alábbiakban hoztunk egy boros lekvárötletet:

 

Negyed kiló érett, piros chili paprika lesz az alapja a lekvárnak. Ha például szellem chiliből szeretnéd készíteni, olvasd el A titokzatos szellem chili című könyvünket! Szükség lesz még hozzá egy kiló almára vagy sima kaliforniai paprikára, ez az édesebb íz miatt kell. Szerezz be továbbá egy közepes fej vöröshagymát, 50 dekagramm cukrot, egy üveg vörösbort, egy csipet sót, és ízlés szerint gyömbért, köményt!

 

  • Gumikesztyű felvétele után mosd meg a paprikákat, vágd ketté, távolítsd el a magokat (ha nem akarod, hogy túl erős legyen a lekvár) és szeleteld fel őket!
  • Tégy ugyanígy a hagymával is, majd tedd őket egy nagy lábasba, és öntsd rájuk a bort!
  • Lassú tűzön rotyogtasd össze őket, ha felforrt, add hozzá a fűszereket, és még legalább egy órán át főzd az egész keveréket!
  • Figyelj oda, hogy gyakran kavargasd, és látni fogod, amikor besűrűsödik!
  • Ha nem így lenne, rásegíthetsz botturmixszal is, ha kész, kapcsold ki a gázt, és sterilizált üvegekbe öntsd át a lekvárt!

 

Hogyan, mikkel fogyaszd?

 

Ez a csípős-édes lekvár pirítósra kenve, sajtok mellé tálalva, húsételek párosításaként is fogyasztható, hiszen a pikáns és az édes ízvilág tökéletesen passzol majd a különféle fogásokhoz. Grillzöldségek mellé vagy szendvicsekhez is adhatjuk, de hamburger vagy pizza feltétjeként sem utolsó, mindössze arra kell figyelni, hogy ne legyen túl hangsúlyos, és ne a csípős íz domináljon, hiszen akkor a többi feltét feleslegesen kerül a pizzára! 

 

Az extrémebb ízek kedvelői kísérletezhetnek más hozzávalók és fűszerek mixelésével, hogy édesebb vagy erősebb verziókat alkothassanak.

 

A chili lekvár nem utolsósorban pedig kiváló gasztroajándék lehet karácsonyra, születésnapra vagy bármilyen alkalomra, ha tudod, hogy az ajándékozott szereti a hasát és nem veti meg a csípőset sem.

 

Kérdésed, kérésed lenne, vagy tanácsra van szükséged a chilivel kapcsolatban? Bátran keress meg minket elérhetőségeink egyikén!