A Chiliről minden

Irány a piac, szerezz be otthonra chili magokat - elmondjuk, miért!

Chili
Csípős
Felhasználás
Mag
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Irány a piac, szerezz be otthonra chili magokat - elmondjuk, miért!

Ha vetőmagról van szó, először a zöldségek és a konyhakert jut eszünkbe, nem feltétlenül a chili magok. Pedig egyre több háztartásba beférkőznek ezek a pikáns magok, szerencsére, hiszen remekül passzolnak a magyar konyhába és a külföldi gasztronómia szerelmeseinek fűszerei közé.

Akár online, akár fizikai üzletben is lehetőség van már chili magok beszerzésére itthon is, hiszen az utóbbi években felütötte fejét Magyarországon a chilimánia. Ez kapóra jön azoknak is, akik még csak kacérkodnak az erős paprikák használatával, hiszen sosem volt ennyire egyszerű beszerezni őket.

 

Miért vegyél chili magokat?

 

Természetesen azért, mert magad termesztheted meg azokat a különleges chili paprikákat, melyekkel (szinte) bármilyen fogást feldobhatsz, felturbózhatsz. Így elsőként a kertészkedés örömét teheted magadévá, még akkor is, ha nem kertes házban laksz, de van egy kisebb erkélyed. Nagymamáink is megmondják, hogy nincs is jobb és egészségesebb annál, mintha a saját két kezeddel elvetett zöldséggel lakathatod jól a családodat.

 

A magokból nevelt növények kulináris sokoldalúsága elképesztő, hiszen számos étel és fűszer elkészítéséhez használhatod őket és a belőlük készült termékeket - például az ínycsiklandó fűszerolajokat.

 

A chilik nemcsak finomak, de egészségesek is. A bennük található vegyület, a kapszaicin gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és serkenti az anyagcserét is - tehát még fogyni is tudunk tőle! Jó, de mi van, ha valaki nem bírja az extrán erőset és közepes, vagy enyhébb ízekre vágyik? A chili csípőssége a fajtájától függ, erről a következő fejezetben lesz szó.

 

Pár különleges chili fajta, amit ki kell próbálnod

 

A világon számtalan változata létezik a chili paprikának, és a boltok polcain is rengetegfélét megtalálsz chili magok vagy kész termék formájában. 

 

  • Jalapeno - a mexikói konyha kihagyhatatlan eleme, gazdag és karakteres íze miatt sajtszószokhoz és salsákhoz tökéletes.
  • Madárszem vagy thai chili - az apró, hegyes termésű növény Mexikóban, Közép-Amerikában és Délkelet-Ázsiában a leggyakoribb, füstös és gyümölcsös aromával rendelkezik.
  • Habanero chili - ha odavagy az intenzív csípősségért, ez a te chilid! Színe elárulja a csípősség mértékét, pompázhat sárga, zöld és piros színben is. 
  • Szellem chili (Bhut Jolokia) - a “legdurvább” ízélmények egyikét adja ez a chilik világában különösen vékony húsú növény. 2011-ig ez volt a rekorder a chilik között csípősséget illetően.
  • Carolina Reaper - a trónfosztó paprika, mely jelenleg a világ legerősebb chilije, a Scoville-skála szerinti értéke huszonkétezerszerese a mi Erős Pistánkénak. Mindenkit óvatosságra intünk!
Így fogyaszd a chilit

 

Ahogy említettük fentebb, sokféleképp megállja a helyét a konyhában a chili, amit az ember a saját kezével ültetett chili magokból szüretelhet le. Fogyasztható például nyersen, savanyított vagy ecetes lében eltett formában. Készíthetünk belőle fűszerolajat, ami zöld salátákhoz, öntetekhez is passzol, chiliport, szószt, száraz fűszerkeveréket, hagymás savanyúságot, vagy amilyen receptet épp találunk hozzá az interneten. Kihangsúlyozhatjuk vele a húsételek ízét, hamburgereket, pizzákat, burritókat dobhatunk fel chilivel, de mártogatósokat is készíthetünk velük az esti filmezéshez.

 

Elérhetőségeinken további tanácsokkal szolgálunk, keress minket bizalommal!