A Chiliről minden

Ismerkedj meg közelebbről a hegyes erős paprikafajtákkal

Chili
Csípős
Paprika fajták
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Ismerkedj meg közelebbről a hegyes erős paprikafajtákkal

Ha azt mondom: hegyes erős paprika, le merem fogadni, hogy azonnal beugrik egy zöld, közepesen hosszú, karcsú, háromszög formájú, pedig valójában különböző fajták vannak. Ezek azok a növények, amiket - ha szereted a csípőset - vígan karikázol a gulyás- vagy húslevesedbe, esetleg a szendvicsedbe. Pikáns, de azért még messze van a brutál erőstől. Ebben a bejegyzésben bemutatunk néhány hegyes erős paprikafajtát, és hogy mire tudod őket használni.

Hegyes erős paprikafajták a piacon

 

Ezek a típusú paprikák külsőleg megtévesztően hasonlítanak egymásra, csípősségüket, illetve felhasználásukat tekintve vannak azonban apró különbségek. Mutatjuk, hogy melyik mire alkalmas leginkább:


Rijk Zwaan BU 150

Ez a fajta már egy olyan nemesítés eredménye, ami megkönnyíti a termesztők dolgát. Erős gyökérzete van, a növény ellenálló a kórokozókkal szemben, illetve jobban bírja a szárazságot. Termése 20-22 cm hosszú, középzöld színű, stabilan csípős. Friss fogyasztásra tökéletes választás.


Alfa Lucullus F1

Korán érő, jó ellenálló képessége van a vírusokkal szemben, ezért sokáig termeszthető. Termése nagyjából 22-23 cm hosszú, világoszöld színű és csípős.


Csípős spirál

Folytonnövő paprika hibrid. Termése hosszú, hegyes, valamivel vékonyabb, mint az előző két fajta, enyhén csavarodik. Egy tövön akár 10-15 paprika is kifejlődik, melyeknek a súlya 20-30 g. Szabadföldbe is ki lehet ültetni. Friss fogyasztásra vagy ecetes paprikának kiváló. Termékeink között találsz habanero savanyúságot, ha a tiéd még az eltevés előtt elfogyna.


Kecskeszarv

Régi magyar tájfajta. Folytonnövő, fény hiányára nem érzékeny. Termése világoszöld, hosszú, hegyes és csüngő. Jól helyettesítik egymást a csípős spirállal. Cserépben és szabadföldben is nevelhető.


Daras

Frisspiacra szánt, bőven termő fajta. Jól viseli a téli, fényszegény körülményeket is. Bogyója halványzöld, 20-22 cm hosszú, közepesen erős.


Dobó F1

Tél végétől egészen nyár közepéig ültethető. Közepesen korán hozza a terméseit, erős növekedésű fajta. Gyümölcse halványzöld színű, csípős, 25-30 cm hosszú, 4-4,5 cm széles. Termesztése 2-3 száron javasolt.

 

Mit jelent az F1 jelölés?

 

A kertészetek ezzel jelölik, ha egy növény hibrid. A hibrid egyfajta keresztezés eredménye. Olyan apa- és anyanövény párosításából jöttek létre, amelyek legalább egy lényeges tulajdonságukban különböznek egymástól. A szülőket beltenyésztik, ezért hasonlóvá válnak, majd egymással keresztezik, és ebből lesz az F1 hibrid csemete. A hibrid általában meghaladja ősei képességeit. Például jellemző, hogy ellenállóbbak a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Vagy jobban tűrik az aszályt, esetleg bővebb termést hoznak vagy hamarabb lehet őket szüretelni. Ezért ezek a fajták a leginkább alkalmasabbak arra, hogy a saját speciális igényeinknek megfelelő tulajdonsággal rendelkezzenek.

 

Hogy hogyan tudsz otthon az ablakpárkányon vagy az erkélyen saját paprikát nevelni, azt megtudhatod korábbi blogbejegyzésünkből.

 

A hibridek magjai azonban…

 

a következő ültetéskor már nem hozzák ugyanazokat a kiemelkedő előnyöket. Erre mondják a szakemberek, hogy nem fajtaazonosak. Észrevehetően nem olyan csípősek, vagy nem hoznak annyi gyümölcsöt. Ezért fontos, hogy ha magról neveled fel a paprikádat, akkor pontosan tisztában legyél vele, hogy mire számíthatsz. Ha a kinézett növényed hibrid, akkor minden évben újra és újra be kell szerezned a magjait, hogy a legjobb eredményt hozzák a palántáid.

 

Kérdésed van? Keress minket az elérhetőségeinken, örömmel állunk a rendelkezésedre!