Savanyú és csípős egyszerre, egészséges és finom - mégis olyan keveset hallunk a külföldön oly népszerű ecetes chili paprikáról! Cikkünk olvasása után remélhetőleg ez megváltozik!
A magyarok körében is nagy népszerűségnek örvend a tengerentúlról érkezett chili paprika, melynek különböző fokozatai vannak és sokféleképp lehet fogyasztani. Ehetjük nyersen, süthetjük, készíthetünk belőle szószt és savanyíthatjuk is. Utóbbi esetén születik meg az ecetes chili paprika, melyből sokféle chili termék született már, és ami nemcsak gasztronómiai szempontból kedvelt, hanem jót is tesz a szervezetnek.
Ecetes chili paprika - Az egészség és az íz találkozása
Az ecetes chili paprika nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. A chili paprikában található kapszaicin nevű vegyület számos egészségügyi előnnyel jár. Többek között fokozza a vérkeringést, segítségünkre van a gyulladások csönnetésében, serkenti az anyagcserét, ezáltal hozzájárulhat a testsúly kontrollálásához. Jó társ a fogyókúrában, mert elveszi az étvágyat. Az ecet pedig az emésztésre és a vércukorszintre van jótékony hatással, mivel az ecet savassága az emésztőenzimekre hat, lassítja az ételek ürülését a gyomorban, így tovább érezzük magunkat teltnek.
Az ecet ezeken túl pozitívan hat a szív- és érrendszerre, probiotikus hatása révén pedig segít a bélrendszer egészségének fenntartásában. A megfelelő bélflóra kiegyensúlyozottsága pedig igazán fontos a jó emésztés és az immunrendszer hatékony működése szempontjából. Együnk hát ecetes chili paprikát bátran! De milyen formában?
Kulináris kalandok az ecetes chili paprikával
Egyrészt a boltokban, szaküzletekben is vásárolhatsz hasonló termékeket, ilyen a vöröshagymás Habanero savanyúság, mely köretként kiváló húsok mellé.
Másrészt ha otthon készíted el - ehhez a következő fejezetben mutatunk is egy receptet -, akkor többféleképpen is felhasználhatod.

Salátáidat elképesztően feldobja a csípős-savanykás íz, így szinte bármilyen mixhez hozzáadhatsz néhány szelet ecetes chili paprikát.
Bár furcsán hangozhat, de a kész grillcsirke külsejét ecetes chilivel bedörzsölni mennyei ízvilágot kölcsönöz a fogásnak.
Marinádot is készíthetsz a paprikákból, ha olívaolajat és fűszereket adsz hozzá, mellyel nemcsak húsokat, zöldségeket is ízesíthetsz.
Így készítheted el otthon te is
Az ecetes chili paprika lényege elsősorban az, hogy télvíz idején is élvezhesd a csípős zöldség aromáját, így a legjobb, ha nyáron készíted el, frissen szedett paprikákból. Bármilyen fajtát is válassz (jalapeno, habanero), ne legyenek túlérettek, megközelítőleg ugyanakkorára nőjenek, de mixelheted is őket egy üvegen belül. Vegyél gumikesztyűt, ne nyúlkálj a szemedbe a folyamat során és már kezdheted is!
- Mosd és szárítsd meg a paprikákat
- Fertőtlenítsd ki az üvegedényeket
- Helyezd be a paprikákat szorosan egymás mellé
- Majd készítsd el a felöntőlevet ecet (alma- vagy fehérborecet), víz és só segítségével
- Forrald össze a keveréket, fűszerezd ízlés szerint (bors, kömény, fokhagyma illik hozzá a legjobban)
- Majd öntsd rá a levet a paprikákra
- A lezárt, kihűlt üvegeket kamrában tároljuk sötét, hűvös helyen, néhány hetet várjunk a fogyasztással
- Ne felejtsük: minél tovább maradnak és érlelődnek az ecetes lében, annál savanyúbbak, pikánsabbak lesznek
Vágj bele ebbe az izgalmas ízkalandba még ma - kérdés, kérés esetén állunk rendelkezésedre elérhetőségeink egyikén!