Chili receptek

Jöhet a pepperoni paprika eltevése télire!

Chili
Csípős
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Jöhet a pepperoni paprika eltevése télire!

A pepperoni paprika eltevése télire sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk, és azokban a háztartásokban is jó helye lesz két-három üvegnek, ahol nem annyira szeretik a családtagok a csípőset. Hiszen ez a paprika inkább pikáns, nem mar, mint chili társai.

Te is szereted tudni, hogy mi van abban, amit megeszel? Nem szívesen vásárolsz savanyúságot, befőtteket, hiszen azt otthon is el tudod készíteni magadnak, ráadásul sokkal olcsóbban jössz ki? Kell egy kis plusz melengetés és C-vitaminforrás télire? Van már otthon elég chili termék, de saját kreációra vágysz? A válaszunk: pepperoni paprika eltevése télire.

 

Amit a pepperoni paprikáról tudni érdemes

 

Az olasz peperone, vagyis paprika szó többes számából ered a pepperoni kifejezés, amit az erős paprikára és a paprikás szalámira is használunk. Utóbbit sokszor pizzafeltétként emlegetjük, most persze előbbiről lesz szó.

 

Ahogy tehát meg is tippelhettük, az itthon is széles körben kedvelt pepperoni paprika Olaszországból származik, van, ahol toszkán paprikaként hivatkoznak rá. Azok is szeretik, akik nem bírják az extrán csípős chiliket, ugyanis ez a paprika inkább édes, pikáns jelleget kölcsönöz az ételeknek.

 

A Scoville-skála, mely a chili paprikák erősségét méri, 100-500 SHU-s értéket adott neki, és ha tudjuk, hogy az Erős Pista 1000 SHU-val – a többféle paprikából elkészített Édes csípés chili szósz pedig 30-50 ezerrel – rendelkezik, akkor el tudjuk nagyjából képzelni, hogy mennyire lehet csípős ez a kis zöldség, mely termesztése elején élénkzöld, éretten viszont piros színt vesz fel.

 

Ez az ízletes növény sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például kiváló C-vitaminforrás, de van benne bőven káliumból, folsavból, kalciumból is.

 

Sokszor árulják üvegben, ecetesen savanyítva, azonban nem kell a boltba mennünk mindenféleképpen, mert magunk is elkészíthetjük ezt télire.

 

A pepperoni paprika eltevése télire

 

Többféle módon is megoldható a pepperoni paprika eltevése télire, egyesek a savanyúságra esküsznek, mások pedig a szárításra – mi most az első változatot mutatjuk be.

 

Ehhez a recepthez két kiló pepperonira van szükség, 2 tasak nátrium-benzoát tartósítószerre, 6 dkg cukorra, 2,5 dkg sóra és 3-4 deciliter 20%-os ecetre. Az ízesítéshez még kelleni fog babérlevél, szemes bors és kapor is.

 

  • Mossuk el alaposan befőttesüvegeinket, és tegyünk az aljukra kaprot (levelet vagy szárat).
  • A megmosott pepperonijaink szárát vágjuk rövidre, és pakoljuk be őket az üvegekbe.
  • Ahány üveggel dolgozunk, akkora mennyiségű vizet öntsünk egy lábasba, majd keverjük bele az ecetet, sót, cukrot és tartósítót. Forraljuk fel a mixtúrát, amikor ez megvan, mehet is a paprikákra, nem kell megvárni, míg kihűl.
  • Szórjunk az üvegekbe borsot és egy-két babérlevelet, és csavarjuk rá a fedelüket.
  • Állítsuk fejre a befőttesüvegeket, várjuk meg, míg elhűltek, és helyezzük őket a kamrapolcra.

 

Jó, de mit csináljak az ecetes pepperonival?




Ha néhány hét múlva kibontjuk a csemege pepperonis üvegeket, és megkóstoljuk az ecetes finomságokat, máris tudjuk, hogy megérte vele a munka, hiszen igazán ínycsiklandó, pikáns savanyúságot kapunk.

 

Ízletes kiegészítője lesz sült húsoknak, salátáknak is, de rakhatjuk szendvicsekbe, mártásokba, főzelékekbe és akár levesbe is belecsempészhetjük. Tényleg csak a kreativitásunk, na meg a saját és a családunk ízlése szab határt annak, hogy mely fogásnál használjuk fel.

 

Keress meg minket elérhetőségeink valamelyikén, ha megvan a pepperoni paprika eltevése télire, és további chilis termékekkel kapcsolatos kérdéseid lennének.