+36202161870 | info@chilis.hu

December 20. és január 2. közötti rendelések feldolgozását január 3-tól kezdjük meg.

+36202161870 | info@chilis.hu

December 20. és január 2. közötti rendelések feldolgozását január 3-tól kezdjük meg.

Chili receptek

Lélekmelengető a konyhában: mexikói chilis bab

Csípős
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2022.02.14 10:03
Lélekmelengető a konyhában: mexikói chilis bab

Készíts a téli időszakban a lelket, csontot átmelegítő ételeket, például chilis babot! Szép lenne nézni a hóesést egy bögre forró chilis forró csokival a kezedben, ugye? Ha hóesés annyira nem is volt, azért hidegben volt és valószínűleg lesz is még reszünk, úgyhogy ne tedd messzire azt a bögrét. Lepd meg a párod vagy a családot egy igazi bekuckózós, hygge jellegű hétköznap estével vagy vasárnap délelőtti matinével.

Ha ezt is kevésnek érzed, akkor idézd meg a trópusi Mexikót! Legalábbis a konyhában. Nagyanyáink jól tudták, hogy egy finom étel minden bajra félmegoldás, a chilis bab pedig a fűszerezésének köszönhetően nemcsak a lelkedet melengeti.

 

Fűszer, de milyen?

 

A mexikói konyha szerencsére nem használ nehezen beszerezhető alapanyagokat. Fűszereiket végignézve, minden magyar háztartásban is megtalálhatók a legalapvetőbbek. Mik ezek? A só természetesen, lehetőleg tengeri. Bors: amibe belefér a klasszikus fekete borstól a cayenne borsig minden, fokhagyma, római kömény, friss koriander, oreganó, fahéj, szegfűszeg, na és persze a chili.

 

Utóbbit nemcsak por alakban szórják az ételhez, hanem akár a szárított-füstölt egész paprikákkal is ízesítenek. A boltok polcain már kész mexikói fűszerkeveréket is találsz, de ha megnézed az összetevőket, akkor észreveszed, hogy ilyet te is tudsz keverni pillanatok alatt, anélkül, hogy egy kisebb vagyont költenél rá. Ha szereted a konyhában magad készíteni az egyszerűbb fűszerolajokat, kencéket, olvass bele korábbi blogbejegyzéseinkbe!

 

Kör(et)kérdés

 

A mexikói konyhát az egyik legegészségesebbnek tartják a világon. Ételeik alapja a bab és a kukorica, emellett nagyon sok friss zöldséget tesznek a tányérra. Ebben a közép-amerikai térségben is fogyasztanak kenyeret, halottak napján a Pan de Muerto-t, azaz a halottak kenyerét.

 

A hétköznapok eledele a sokkal ismertebb tortilla, amit kukoricalisztből készítenek ropogósra vagy puhára. Hívják a tortillát burritónak, tacónak, fajitas-nak, enchiladának. Ezeket más-más alapanyogakkal pakolják tele, és a tortilla is kicsit eltérően készül, attól függően, hogy melyiket akarják tálalni. A népszerű chipsnek, a nachosnak is tortilla az alapja, amit változatos mártogatóssal kínálnak.

 

A nachoshoz ne felejtsd el a szószt, hiszen az koronázza meg. Rendeld meg webáruházunkból valamelyik tüzes chili szószunkat!

 

A tökéletes chilis bab receptje

 

Hozzávalók (6 főre):

 

  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 50 dkg darált hús (a legjobb a marha vagy a vegyes)
  • 4 konzerv vörösbab
  • 1 tk római kömény (elhagyható, ha nem szereted, de kár lenne)
  • 1 tk cukor (intenzívebbé teszi az ízeket)
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 liter passzírozott paradicsom
  • Só, bors, chili, amennyi jólesik

 

Elkészítés:

 

A hagymákat vágd apróra, és kevés forró olajon dinszteld meg. Amikor üveges, hozzáadhatod a fűszerpaprikát, hogy felolvadjon a hagymás zsiradékban. Ezután beleteheted a darált húst. Ha ragadna a serpenyő aljához, akkor pici vizet önts alá. Akkor add hozzá a paradicsomot és a többi konzervet, ha a hús kifehéredett. Most jöhetnek a fűszerek: só, bors, kömény és chili. Ízlés szerint, vagy egy kicsit bátrabban is bánhatsz velük, az a jó, ha fűszeres, pikáns a végeredmény. Lassú tűzön kb. egy óráig hagyd főni, hogy az ízek jól összeérjenek. Akkor kész, ha a paradicsom mennyisége nagyjából a felére fogyatkozott, és jó sűrű lett a szósz. Időnként kóstolgasd, hogy ha szükséges, utána tudj fűszerezni. Friss kenyérrel vagy tortillával tálald.

 

Segíthetünk? Vedd fel velünk a kapcsolatot akár kérdés, akár rendelés esetén!