A Chiliről minden

Megszoksz vagy megszöksz - ez a chili aroma ultimátuma

Chili
Csípős
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Megszoksz vagy megszöksz - ez a chili aroma ultimátuma

A chili aroma elsősorban csípős érzést generál az adott fajta kapszaicintartalmának megfelelően. Viszont emellett még számos egyéb íz is megjelenik: földes, édes, gyümölcsös, citrusos, hogy a jellegzeteseket említsem. Amikor ráharapsz egy karika jalapenóra, a benne lévő kapszaicin ingerelni kezdi a fájdalmat érzékelő idegvégződéseket.

Ennek a kölcsönhatásnak az az eredménye, hogy megjelenik az égető, maró érzés, illetve az egyes fajták egyedi ízvilága. A chili aroma lényege ebben a folyamatban rejlik, valamint a fenomenális illatban, amit egy érett paprika megszaglászásakor érzel.

 

Miért szeretjük a csípőset?

 

A hetvenes években Paul Rozin, a pennsylvaniai egyetem professzora is feltette magának ezt a kérdést, és patkányokon végzett kísérleteket. Törekvése azonban, hogy a rágcsálókból chili rajongókat farag, csődöt mondott. A jószágok akkor sem voltak hajlandóak a megszokottnál erősebb chilit fogyasztani, ha betegek voltak, vagy születésüktől kezdve kaptak belőle. Ebből azt a következtetést vonta le a kutató, hogy az embereknek sem biológiai szükségletük a csípős ételek fogyasztása, hanem inkább kulturális oka lehet.

 

Ezek után Rozin amerikai és mexikói embereket vont be a kísérletbe. Az első vizsgálat eredménye szinte borítékolható volt: a mexikóiak fölényesen jobban bírták az erőset. Ami viszont további kutatásra ösztökélte az úriembert, az az volt, hogy mindkét népcsoport az ideálisnak tartott csípősséget nem sokkal az elviselhetetlen szint alatt jelölte meg. Azok is, akik valóban jól bírták a kapszaicin tüneteit és azok is, akik nem.

 

Biztonsági zóna

 

A professzor feltételezte, hogy ennek az lehet az oka, hogy az ember mindig is szerette a határait feszegetni. Ahogy korábbi bejegyzésünkben írtuk, a kapszaicin endorfint szabadít fel a szervezetben, amitől eufórikus érzés járja át az embert, a fájdalmat azonban igyekszünk elkerülni. Az agyunk ezt a két érzést hasonlóan kezeli. Mindkettő az agykéreg hasonló területeire van hatással, a két különböző ingerre válaszoló idegsejtek nemcsak egymás mellett vannak, hanem összeköttetésben is állnak egymással. 

 

A chili aroma, azaz az egyedi ízvilág és a kapszaicin keveredése amolyan jóleső borzongással párosul. Akár az extrém sportok, amikben benne van egy komoly baleset lehetősége, de amíg az nem történik meg, addig élvezetes. Ez persze nem annyira veszélyes pálya, hiszen az SHU vagy ASTA erősséget mutató egységek alapján választott chili termékekről kaphatsz egyfajta képet, hogy mennyire lesznek csípősek.

 

A chili aroma ultimátuma
Valószínűleg ez a kettősség játszik szerepet abban is, amikor valaki nem szereti a chilit. Csak az ő esetében nagyobb mértékű a fájdalomtól való félelem, mint az endorfin utáni vágy, ezért inkább elkerüli. A chilihez, ha lassan is, de hozzá lehet szokni. Érdemes először csak a sima fűszerpaprika egy részét lecserélni rá a főzéskor, vagy édes BBQ chili szószba mártogatni a sült krumplit. A hasonló kategóriában található típusokat is váltogathatod, így megismerheted azoknak a jellegzetességét is. Mindig önmagadhoz mérten válaszd meg azt a paprikát vagy kencét, savanyúságot, amit enni szeretnél. 

 

Azoknak, akik gyakran élvezik a chili okozta örömöket, nyilván már magasabbra kerülhet a mérce. Azonban nem árt az óvatosság, mert a Scoville skála tetején említett fajok mindegyike brutálisan erős. Ezeknek a kóstolása valóban a határok feszegetéséről szól, kevésbé az élvezetről. 

 

Köss ultimátumot a chilivel, és rendelj a webáruházból egy számodra is kellemesen csípős terméket.

-6%
Raktáron
Kedvencekhez
BBQ chili szósz 2x100ml
BBQ chili szósz 2x100ml
2 790 Ft
2 980 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 13 950 Ft/L