A Chiliről minden

Mi a helyzet a quercetin mellékhatásával?

Chili
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Mi a helyzet a quercetin mellékhatásával?

Az immunerősítés éllovasai, az alapvető általános jó közérzet őrzői az antioxidánsok. De ha ilyen jók, biztos, hogy járnak valamiféle hátránnyal is, gondolhatná az ember. Az alábbi cikk a quercetin mellékhatásait, előnyeit és forrásait fogja körbejárni.

A szervezetünknek sokféle ásványi anyagra és nyomelemre van szüksége az egészséges működéshez, ezek közé tartoznak a flavonoidok, pontosabban szóval a quercetin. Azonban sokakban felmerülhet a kérdés a quercetin mellékhatása kapcsán, így nem átallottunk utánanézni a témának. Már csak azért is, mert az erős paprikában és a belőle készült termékekben bizony sok van belőle.

 

Mi az a quercetin?

 

A quercetin (más szóval kvercetin) egy olyan antioxidáns, mely a flavonoidok családjába tartozik és fokozza az immunitást. Az antioxidánsokról pedig azt érdemes tudni, hogy ezek a vegyületek képesek megkötni a szervezetben található szabadgyököket. A szabadgyökök kockázata, hogy sejtkárosodást okozhatnak, ha felhalmozódnak a testünkben, anyagcserezavarokhoz vezethetnek vagy komolyabb betegségekhez is. Ezért gyakran fogyasztják az emberek konkrét étrend-kiegészítő formájában is, hogy mindenképp meglegyen belőle a napi adagjuk.

 

A quercetint tartják a növényekben leggyakrabban előforduló flavonoidnak, hatása pedig 

 

  • vérnyomáscsökkentésben, 
  • gyulladáscsökkentésben 
  • és értágításban nyilvánul meg. 

 

Hatékonysága kimutatható allergiás reakciók, rákos megbetegedések esetén, továbbá képes fokozni a fizikai és szellemi teljesítőképességet is. Jó hatással van az agyra, a degeneratív agyi megbetegedéseket sikerrel előzi meg vagy késlelteti, idetartozik többek között a demencia és az Alzheimer-kór is. Gondolnád, hogy például a Smokey hot chili szósz gyakori ízlelgetése segít ezek ellen?

 

Mit tudunk a quercetin mellékhatása kapcsán?

 

A quercetin mellékhatása csak nagy mennyiségben való fogyasztás esetén lép fel, vagyis ha jócskán túllépjük a javasolt napi 500-1000 mikrogrammot. (Bár ha sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, ez könnyen megeshet, de aggodalomra semmi ok, csak extrém esetekben jelentkezik a quercetin mellékhatása.) 

 

Ha ez így történik, fejfájást és gyomorpanaszokat tapasztalhatunk, a nagyon magas bevitel pedig károsíthatja a veséket, ezért érdemes időről időre szünetet tartani a szedésében.

 

Milyen élelmiszerekben található meg?

 

A leginkább paradicsomban (főként koktélparadicsomban), erős paprikában, hagymában, szőlőben, brokkoliban, fodros kelben, bogyós gyümölcsökben (elsősorban áfonyában), citrusfélékben, meggyben, mézben, kapribogyóban és almában található meg, de a kávé, a tea és a vörösbor is tartalmaz valamekkora mennyiségű quercetint. 

 

Hízósejt stabilizátornak is hívják, vagyis megakadályozhatja, hogy a hisztamin nagy mennyiségben leadódjon a hízósejtek által, ezért az allergiások előszeretettel szedik ezt allergiaszezonban. Hisztamingátló hatása miatt érdemes tehát például erős paprikát enni rendszeresen tavasztól őszig.

 

Nemcsak antioxidánsként működik, hanem ez ad színt is a legtöbb gyümölcsnek és zöldségnek, mert főként a héjukban és a leveleikben van belőle. Ezért amit lehet, érdemes hámozás nélkül enni, ilyen az alma is. 

 

Ha nem vagy benne biztos, hogy melyik terméket válaszd, segítünk! Keress fel minket elérhetőségeinken, hogy válaszolni tudjunk a kérdéseidre.