Az általunk készített több mint egy tucat chili szósz háromnegyedének az alapanyaga a habanero szósz. Hogy ez miért alakult így? Ínyenc vásárlóink visszajelzése és igényei segítenek minket, hogy olyan termékeket állítsunk elő, amik belopják magukat nemcsak a szívükbe, de a konyhájukba is. A habanero paprika kellően csípős, hogy megizzassza a célközönséget, de emellett olyan meglepő citrusos, gyümölcsös aromát hordoz, ami egyedivé teszi.
Habanero szósz változatosan
Különleges ízvilágának köszönhetően a habanero rendkívül jó összetevő. Könnyen lehet párosítani más paprikákkal vagy gyümölcsökkel. Ki lehet hangsúlyozni az erejét, ahogy a Tüzes Mennykő szószainknál tettük. A World Hot Sauce Awards-on 2016-ban második helyezést értünk el. Hiába a 100-350.000 SHU érték, ami az ezredforduló előtt még a legtöbbnek számított, még ma is hatásos.
Inkább édesen szereted az életet? Erre is gondoltunk: a Bruti és a MonJardin Africa szószunk a bizonyíték rá, hogy a habanero szósz édesebb ízvilágot is képviselhet. Itt az erősség visszafogottabban van jelen, az egyéb összetevők is jól érvényesülnek. A 424-Smokey Hot chili szószban füstölt paprikákkal társítottuk, így a végeredmény egy enyhén édes, inkább füstös, kellemesen csípős kence lett.
Színpompás habanero

Eddig 18 különböző habanero fajtáról tudunk, de népszerűsége miatt állandóan kísérleteznek a termesztők újabb keresztezésekkel. Eredetileg Peruban, az Amazonas vidékén termesztették, ma a Yucatán félszigeten termelik és szüretelik a legtöbbet belőle. Ezenkívül jó néhány dél- és közép-amerikai államban, illetve az Egyesült Államok déli megyéiben is találni habanero ültetvényeket.
A fehér habanero számít a leggyengébbnek a családban. Mivel szereti a forróságot, leginkább a Karib-térségben van jelen. Itthon is lehet nevelgetni persze, csak egy jó fóliasátor szükséges hozzá. A narancssárga színű a leggyakoribb, ezáltal a legismertebb fajta. Csípőssége megegyezik a fehérével, ellenben egy lédús, gyümölcsös aromájú paprikáról van szó. A tigrismancs habanero rejtélyes körülmények között keveredett Pennsylvania államba, de a lelkes amis farmerek hamar népszerűvé tették a vidéken. Egyesek szerint mogyoróra emlékeztet az ízvilága.
A chocolate vagy csokis paprika csak a színe miatt kapta ezt a nevet, aromája semmiben nem hasonlít a kakaóra vagy csokoládéra. A hagyományosnak mondható gyümölcsös jelleg mellett inkább a füstös aroma dominál. A karibi vörös habanero a legveszélyesebb, ha csípősségről van szó. SHU értéke a duplája a fehér vagy narancssárga változaténak. A klasszikus termékeken kívül ebből a fajtából jégkrémet is készítenek.
Hallottál már a habanero savanyúságról?
A paprikakedvelők kreativitása nem áll meg egy kis őrlemény vagy kence készítésénél. Mint minden zöldség vagy gyümölcs, a paprika is szezonális, így leleményesnek kell lenni, ha a téli hónapokban is szeretnéd fogyasztani. Ezzel mi is így vagyunk, hiszen nemcsak nevelni szeretjük a paprikát, hanem enni is. Ezért addig-addig kísérleteztünk, míg megalkottuk a habanero savanyúságunkat. Összesen két alapanyagot vegyítettünk: a paprikát és a hagymát. A két összetevő rendkívül jól kiegészíti egymást, teljes harmónia alakul ki köztük. Lepd meg a családod vagy a vendégeidet legközelebb, és a savanyúságot tedd az asztalra.
Máris megkóstolnád a szószainkat vagy a savanyúságot? Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy mielőbb házhoz küldhessük valamelyik finomságunkat!