Amennyiben valóban egzotikus szószt szeretnél készíteni, akkor feltétlenül meg kell ismerned a mangós chili szósz receptjét. Az indiai őshazájú, különlegesen édes gyümölcs használatával olyan öntetet készíthetsz, ami mással össze sem hasonlítható. E szószban elsősorban az íz dominál, és más szószokhoz képest kevésbé csípős.
Mi mindenre van szükség az elkészítéséhez?
A legfontosabb összetevők egyike három-négy orange vagy yellow habanero. Ezenfelül szükség lesz három evőkanálnyi mézre, öt evőkanálnyi cukorra, egy nagy fej mangóra, egy mangó konzervre, egy kisebb fej vöröshagymára, egy-két gerezd fokhagymára és némi sóra. Mindezeken felül készítsd elő az étolajat, abból egy evőkanálnyi elegendő lesz, és kelleni fog ugyanennyi citromlé is.
Ezekből az összetevőkből mintegy nyolcvan perc leforgása alatt nyolc adagnyi mangós chili szószt tudsz elkészíteni.
Ezek az első teendők – íme, a mangós chili szósz recept
Egy evőkanálnyi olajon pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Ezt követően daráld le a szintén apróra vágott mangóval, továbbá a mangókonzervvel. A mangókonzerv levére a szósz elkészítéséhez nem lesz szükség.
Ha ezekkel megvagy, akkor add hozzá az apróra vágott habanero paprikát, majd daráld le ismét. Ezek után öntsd ki egy lábasba, és lassú tűzön kezdd el főzni. Fontos, hogy ne siettesd a dolgot, és semmiképp se állítsd a lángot nagyra vagy közepesre.
Mi jön ezután?
Amikor már észreveszed, hogy elkezd főni, akkor mehetnek bele a további hozzávalók. Ezek közé tartozik a só, a cukor és a méz, na és persze a citromléről se feledkezz meg. Ha minden belekerült, aminek kell, akkor egy órán át főzheted. Ne feledkezz meg arról, hogy néha meg kell kavarni.
A végső lépések
Főzés közben keress egy tiszta, száraz befőttesüveget. Ha letelt az egy óra, akkor ebbe kiöntheted a szószt. Amennyiben nem szeretnél tartósítószert használni, akkor három hónapig tudod felbontás nélkül tárolni. A mangós chili szósz receptje szerint, ha valamilyen tartósítót, például nátrium-benzoátot adsz hozzá, akkor tovább is eltárolható.
Fontos, hogy ha felbontod, akkor mindenképp hűtőben tárold, főleg a nagy meleg idején ügyelj erre, nehogy kárba vesszen a munkád.
Ha mindent a fentiek szerint csinálsz, akkor a színe hasonló lesz, mint a webshopunkban kapható Sárga vihar chili szósznak. Az íz tekintetében persze jelentős különbséget fogsz tapasztalni. Ez a szósz ugyanis egy kissé keleties beütéssel rendelkezik.
Mihez jó ez a szósz?
Egyaránt jó választás sült vagy főtt húsokhoz, grillételekhez. Grillezés, sütés előtt glazírozásra is alkalmas, hiszen ebben az esetben ínycsiklandó sült réteg jön létre a hússzeleten. Amennyiben hús pácolásához használod, akkor a páclébe téve gyümölcsös-édes-chilis ízeket kaphatsz.
Burritóhoz szintén ideális a mangós chili szósz, de akár hamburgerbe is teheted. Van, aki tésztákhoz, rizshez, párolt zöldségekhez, sajtokhoz, salátákhoz is használja. Az igazán bevállalósak waffel, zserbó vagy fagylalt kiegészítőjeként is bevethetik. Magában mártogató szószként is megállja a helyét.
Webshopunkban rengeteg előre elkészített szószt is vásárolhatsz. Ha valamelyikről többet szeretnél megtudni, mint ami az adatlapján szerepel, akkor írj nekünk bátran! Munkatársaink azon lesznek, hogy a lehető leghamarabb válaszoljanak a kérdésedre.