A kutatók régóta folytatnak arra vonatkozó kísérleteket, hogy pontosan milyen hatása van az erős paprika fogyasztásának az emberi szervezetre. Azt tudjuk, hogy a gasztronómiában jött, látott és győzött, és hogy az ereje nem a hajában van, mint Sámsonnak, hanem a kapszaicinnek köszönhető.
Az orvostudomány és a kozmetikai ipar is előszeretettel használja a termékeiben, mert jótékony hatását a szervezet több pontján is élvezhetjük. Bár a vizsgálatok még javában folynak, hogy minél részletesebb képet kapjunk erről a fantasztikus növényről, ebben a bejegyzésben minden tudnivalót megosztunk veletek, hogy kedvet kapjatok a fogyasztásához.
Csupa vitamin
Közismert, hogy Dr. Szent-Györgyi Albert a paprikából kivont C-vitamin felfedezéséért kapott Nobel-díjat. Az viszont talán kevésbé közismert, hogy 10 dkg szárított paprikában 360 mg C-vitamin található. Ez a mennyiség többszöröse annak, ami a friss citrusfélékben előfordul, és frissen is jóval nagyobb mennyiséget tartalmaz azoknál.
Ezenkívül rengeteg karotin található benne, ami az A-vitamin elővitaminja. A táplálkozás során a testbe juttatott karotinokat a szervezet A-vitaminná alakítja, mely a jó látásért felelős, illetve azért, hogy ne alakuljon ki farkasvakság. Segíti a kollagén megőrzését, így az ízületek, a bőr és a haj tovább maradnak egészségesek. B1-, B2-, B6-vitamin tartalmának köszönhetően javul a haj és a köröm, a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer állapota. Ha nem csak az egészséged fontos, hanem hogy jóízű is legyen, amit megeszel, akkor rendelj tőlünk chiliből készült különlegességeket!
Miket tartalmaz még?

Ha kezded magadon észrevenni az allergia tüneteit (orrfolyás, szem- és orrviszketés, orrdugulás, kaparó torok), kezdj el rendszeresen fogyasztani ebből a gyümölcsből. A benne lévő quercetin (kvercetin) nevű flavonoidnak köszönhetően nemcsak ezekkel bánik el, hanem hisztamingátló és gyulladáscsökkentő hatással is bír.
A csípős paprikák sajátos anyaga a kapszaicin, ami a fájdalom- és hőérzékelő idegvégződésekre kifejtett hatásával pozitív változásokat hoz a reumás panaszokra, emésztési problémákra, de a DNS-t is óvja. Likopintartalmáról élénk színe árulkodik, minél vörösebb, annál több benne ez a színezőanyag, ami ráadásul antioxidáns is egyben. Megköti a szabadgyököket, ezzel gátolja a rák kialakulásának lehetőségét. Ha szeretnél még többet tudni a csípős paprikákról, blogunkban számos érdekes információt találsz erről a különleges növényről.
Az erős paprika általános hatása a szervezetre
Láthatod, hogy tényleg komplex hatása van az erős paprikának a testünkre. Fertőtlenítő hatását mind külsőleg, mind belsőleg kipróbálhatod. Ha külső sérülésre használnád, akkor olajban egy kevés darált növényt keverj el (vízben ugyanis nem oldódik) és úgy használd. Fogyasztásával a belső szerveidet sterilizálja, de gargalizálni is lehet vele, ha száj- vagy torokproblémákra keresel megoldást. Szerepet játszhat a megfelelő emésztésben, az epe és más emésztőnedvek termelődését is segíti, így csökken a vér koleszterinszintje. Közvetlenül paprikaevés után az idegrendszerre élénkítő hatással van, de hosszú távon nyugodt, jó közérzetet biztosít. Kitisztítja a nyirokrendszert, és az izmok görcseit kiválóan oldja.
Ne fogyaszd…
… ha bármilyen fekélyes vagy gyulladásos megbetegedést diagnosztizáltak nálad. Jobb az óvatosság akkor is, ha magas a vérnyomásod, aranyered van, böjtölsz, vagy infarktusveszélynek vagy kitéve.
Segíthetünk? Ha bármilyen kérdésed van az erős paprikákkal kapcsolatban, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot, örömmel állunk a rendelkezésedre!