A Chiliről minden

Mitől olyan különleges a Carolina chili?

Chili
Carolina Reaper
Csípős
Paprika fajták
Legcsípősebb
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Mitől olyan különleges a Carolina chili?

A Carolina chili születési neve Carolina Reaper, atyja Ed Currie, egy Dél-Karolinában élő chili termesztő. Ed már az 1980-as években elkezdte a csípős paprikák nevelgetését. A világhírnevet és a sikert kétséget kizáróan a Carolina chili hozta meg számára 2013-ban. Azóta kinevelt egy még erősebb fajtát is, amit Hot X névre keresztelt, de azt nem jegyeztette be a Guinness Rekordok közé, így egyelőre a Carolina Reaper szerepel hivatalosan a világ legerősebb chilije lista élén.

SHU értéke túlszárnyalja felmenőit

 

Amikor Ed Currie kiállt a nagyvilág elé és bemutatta a Carolina Reapert, akkor még teljesen idegen volt a nagyközönség számára. Ugyanis ilyen nevű, fajtájú paprika korábban még nem volt. A paprikatermesztők körében meglehetősen gyakori a nemesítés fogalma, a Carolina is egy ilyen keresztezés sikeres gyümölcse. A nemesítéssel meg lehet változtatni a gyümölcs bizonyos tulajdonságait. Ezek a hibrid fajták például gyakran ellenállóbbak a vírusokkal, fertőzésekkel szemben.

 

Magyarországi viszonylatban is volt / van rá példa, hogy bizonyos fajták keresztezésével egy teljesen új paprikát hoztak létre. Többek között ezzel a módszerrel sikerült csípősségmentes palántákat kinevelni. 

 

A Carolina Reapernek nem ez volt a küldetése, hanem az, hogy minden addiginál magasabb kapszaicinértékkel rendelkezzen. A végeredmény ismert: az átlagos csípősségű paprika 1,6 millió SHU-t mutat, ami meghaladja egyik szülője, a Bhut Jolokia legmagasabb értékeit.

 

A jó talaj jó paprikát ad

 

A mi manufaktúránkhoz hasonlóan az amerikai földművelő is mellőzi a vegyszereket munkája során, tehát bio gazdálkodást folytat. Az elkötelezett kertészek első kézből tapasztalják meg a természet nagyszerű körforgását. Minden, ami a földbe kerül, vagy eleve ott él, hatással van a talaj szerkezetére, minőségére, a talajban élő állatok és növények fejlődésére vagy pusztulására.

 

A kezdetektől törekszünk elődeink józan paraszti eszének útmutatásait követni, és bár voltak eltévelyedéseink, úgy tűnik, hogy sikerült összhangba kerülnünk a termőföldjeinkkel. Folyamatosan monitorozzuk a talajt és a palántákat, és soha nem tapasztalt mennyiségű és kiváló minőségű paprikákat szüretelhetünk azóta, amióta a növényeket tápláló talajra odafigyelünk.

 

Oké, hogy világrekorder a Carolina chili, de mire jó?

 

A hangzatos cím egy dolog, de sokan nem tudják, hogy mit lehet kezdeni egy ilyen brutálisan erős paprikával. Egyrészt ugye az elsőkre, a győztesekre szinte mindig, minden versenyben emlékszünk. Ed Currie nevére a chili rajongók biztosan sokáig emlékezni fognak, a Carolina Reaper pedig akkor is emlékezetes marad, ha a Hot X vagy más hibrid elfoglalja a helyét. A Guinness Rekorderrel “kiállni” egy megmérettetésre sokak fantáziáját megmozgatja. 

 

Szervezett versenyekről és otthoni kísérletekről szóló beszámolókból tudhatjuk, hogy kíváncsiak az emberek, hogy valóban olyan erős-e a gyümölcs, mint amilyennek mondják. Tehát elindult egyfajta kihívás, az erőspaprika-kedvelők tesztelni akarják magukat és a Carolina chilit.

 

Mi inkább ízletes chili szószt készítünk belőle, amit könnyebb fogyasztani, mint a szárított gyümölcsöt. A kencét lehet kíméletesen adagolni vagy akár tovább hígítani. Szintén jó választás az őrölt fűszerpor verziója, hiszen főzéskor ugyanúgy használhatod, mint a klasszikus fűszerpaprikát, csak jobban figyelj az adagolásra. 

 

A Carolina chili érdekes színfolt a csípős paprikák között. Az eleinte édes aromát villám gyorsasággal váltja fel az égető, csípő érzés. Rendelj tőlünk chili szószt, fűszerport vagy szárított paprikát, és teszteld le te is.